~Czytelnik napisał(a): Oto jedyne oświadczenie jakie poseł JK złożył w czasie swojej kadencji
Oczywiście nie interesowały go problemy ludzi.Jego interesowały tylko własne prywatne uczucia.
http://orka2.sejm.gov.pl/Debata1.nsf/oswWWW/158&07-10-1992?OpenDocument
Poseł Jan Kisiliczyk:
Panie Marszałku! Wysoka Izbo! Do złożenia tego oświadczenia skłoniła mnie audycja radiowa, która nadana została dziś między godz. 15 a 16 w programie III Polskiego Radia. Według programu radiowego zamieszczonego w dzisiejszym ˝Życiu Warszawy˝ audycja ta nosiła tytuł BRUM, a prowadził ją wokalista i lider ˝Róży Europy˝ Piotr Klatt. W audycji nadawano piosenki związane poprzez melodię bądź tekst z religią i wiarą katolicką. Piosenki przeplatane były cytatami z katechizmu bądź komentarzami na temat katechizmu. Całość utrzymana była w szyderczym tonie i godziła w uczucia religijne katolików. Szczytem nietolerancji i braku kultury była piosenka, w której pod melodię znanej pieśni kościelnej podłożono słowa wyśmiewające księży katolickich. Nie tylko bardzo kontrowersyjny tekst, lecz zwłaszcza wykorzystanie dla tego tekstu melodii pieśni eucharystycznej godzą w uczucia religijne wielu katolików. Przekroczona została granica dobrego smaku, dobrych obyczajów, naruszono zasadę tolerancji zagwarantowaną w konstytucji.
Na moje telefoniczne pytanie skierowane do redaktora dyżurnego programu III, jaki jest cel i sens nadawania takich audycji i takich piosenek, pani redaktor odpowiedziała mi, że takie jest zapotrzebowanie społeczne.
Obecnie na łamach prasy, w radiu i w telewizji toczy się szeroka dyskusja na temat zasad współistnienia i współdziałania państwa i Kościoła. Padają różnorakie argumenty i do momentu, kiedy stawiane są w spokojnej i kulturalnej atmosferze, można i należy polemizować w duchu wzajemnej tolerancji dla innych poglądów. Nie wolno natomiast dopuścić, aby tolerancja rozszerzona została, przepraszam za słowo, na chamstwo. Ponieważ dzisiejsza audycja radiowa narusza art. 81 ust. 2 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej, który mówi: ˝Szerzenie nienawiści lub pogardy, wywoływanie waśni albo poniżanie człowieka ze względu na różnice narodowości, rasy czy wyznania jest zakazane˝, oświadczam, że kieruję do Prokuratury Rejonowej w Warszawie wniosek o pociągnięcie do odpowiedzialności karnej autorów tej audycji. (Oklaski)
Jaki naród , taki ich przedstawiciel , to po to wybierano niejakiego Kisielenczyka , aby zajmował sie uczuciami Polaków , smiem watpic aby to było w zamysle jego wyborców , no ale cóz jak napisałam jacy wyborcy tacy ich posłowie . Dobrze ,ze nie został na drugą kadencje , bo niczym szczególnym a wrecz niczym sie nie zasłuzył dla swoich wyborców .