skorn napisał(a):
Dla mnie polski nacjonalizm nie jest ani agresywny, ani skrajny.
Podobno nacjonalizm może być i z lewa, i z prawa :) Ale zawsze przybiera jakąś formę agresji.
Jeżeli akurat Polski nacjonalizm nie jest ani skrajny, ani agresywny, tak się zastanawiam dlaczego klei się sam do tej łatki nacjonalizmu? Dlaczego nie przybierze cywilizowanej formy narodowościowej odcinającej się od nacjonalizmu? Zauważyłem, że nawet JKM wypowiada niekiedy dość skrajne opinie, które dla większości są nie do przyjęcia. Rewolucyjność idei jest pociągająca, jednak nie zawsze jest skuteczna, a jeszcze innym razem ociera się o śmieszność. W zasadzie ważniejszy jest program jakimi chce się kierować dana partia, czy kandydat. Myślę sobie po co tej młodzieży, która jednak wierzy w patriotyzm i Polskę potrzebna jest łatka nacjonalizmu?! Po co awantury z lewakami, przy okazji przeróżnych świąt narodowych? Przecież obrzucanie innych kamieniami jest agresją?
Zawsze broniłem przejawów patriotyzmu w marszach narodowych, w których maszeruje kilkadziesiąt tysięcy ludzi i całymi rodzinami. Jednak ataki kamieniami małej grupy nacjonalistów na inaczej myślących zawsze tworzyło fatalną opinię wszystkim. I po co to? Po co nazywać się nacjonalistami. Próba obrony tego określenia, odnoszenie się do czasów bodajże 18 wieku, w niczym nie pomoże. Jak mi się zdaje nacjonalizm już zawsze będzie się kojarzył po prostu źle. Dlaczego nie wymyślicie coś nowego? Nową formułę? Też opartą na patriotyzmie? Bo patriotyzm naprawdę jest dla każdego narodu niezwykle ważny. Patriotyzm to tożsamość społeczności , tożsamość rodziny i dbałość o wspólny dom.
Dopisane 15.08.2014r. o godz. 07:45:
wilczek napisał(a): alter kilkanaście lat temu rozmawiałem na bardzo podobny temat z człowiekiem pokroju skorna.
Może masz i rację, jednak każdy ma prawo bronić swojego stanowiska. Chyba nie jest ważne jakiego jest pokroju, a wiedza rzeczywiście pomaga w zbliżeniu stanowisk :)
Dopisane 15.08.2014r. o godz. 07:49:
Pannazdzieckiem napisał(a): Patriotyzm , to nie flagi , manifestacje i marsze. To umiejętność zrozumienia w jakiej rzeczywistości patrio- ta/tka żyje.
Sama umiejętność zrozumienia jest nic nie warta. Sensem patriotyzmu jest demonstrowanie wyrażanie tego co jest dla nas najważniejsze, a co ważniejsze kreowanie Ojczyzny wokół pewnych wartości i podstawowych praw.
Generalnie twoje wypowiedzi są mało poważne.