Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA BAU zaprasza
REKLAMA Bricomarche zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Mandat za brak odblasku

~ niezalogowany
27 sierpnia 2014r. o 9:13
31 sierpnia wchodzi w życie nowelizacja prawa o ruchu drogowym, zgodnie z którą za brak odblasków będzie groził mandat od 20 do 500 zł. Nie będziemy jednak musieli nosić odblaskowych kamizelek - wystarczy wyposażyć się w elementy odblaskowe.

To mogą być np. odblaskowe opaski, które za 2-3 zł można kupić w supermarketach. Nosząc je w trakcie marszu poboczem, należy pamiętać, że powinny być założone na prawą kostkę.

Istotna zmiana dotyczy także dzieci. Choć osoby poniżej 15. roku życia już mają obowiązek noszenia odblasków, to od niedzieli policjant będzie mógł nałożyć na rodzica mandat – do 500 złotych – gdy dziecko odblasku nie ma.

źródło onet.pl
Zgłoś do moderacji Temat zamknięty
~FX niezalogowany
27 sierpnia 2014r. o 18:42
Co ta mafia jeszcze nie wymyśli aby nas okraść. Niedługo postawią fotoradary na korytarzach szkolnych. Za przekroczenie prędkości 500 zł mandat dla rodzica.
~ala niezalogowany
27 sierpnia 2014r. o 19:26
ŚWIETNY POMYSŁ I SZACUNEK ZA TO... W MIEJSCACH PO ZA OBSZAREM ZABUDOWANIA CZŁOWIEK BEZ ODBLASKU JEST NIEWIDOCZNY DLA KIEROWCY.
2820
#k1p nieaktywny
27 sierpnia 2014r. o 19:35
Tutaj akurat zgodzę się z ustawodawcą. Kamizelka czy odblask to naprawdę niewielki wydatek, a powoduje, że pieszy jest widoczny o wiele wcześniej. Są sytuacje, gdzie naprawdę te kilka sekund więcej na reakcję ma ogromne znaczenie. Nie każdy kierowca ma wzrok i refleks 20-30 letniego człowieka. Uwierzcie, spotkałam wielu pieszych idących poboczem, wyłaniających się z mroku lub mgle przed autem. Każda ustawa gwarantująca bezpieczeństwo słabszej jednostki jest potrzebna. Co więcej, nakazałabym pieszym chodzić lewą stroną jezdni. Tak, aby zawsze widzieli nadjeżdżające pojazdy.
To tylko moje zdanie, nie musicie się z nim zgadzać. Po prostu już chyba zbyt długo mam prawko i zbyt dużo jeżdżę, żeby myśleć inaczej.
~Reksio niezalogowany
27 sierpnia 2014r. o 20:40
Jechałem kiedyś we mgle na Bolesławiec od strony Nowogrodźca, odcinek między Kolonią N-c, a Zabłociem. Pan na rowerze miał założoną kamizelkę odblaskową - gdyby nie to, nie zauważyłbym go, a jechałem przepisową prędkością, bo i tak nie było prawie nic widać.

Miejmy na uwadze szczególnie takie sytuacje - do jesieni prawie miesiąc, a to czas mgieł. Dni będą coraz krótsze, dlatego warto wczuć się w kierowcę, jadąc na rowerze i w rowerzystę, jadąc samochodem. Czasem naprawdę przestrzeganie przepisów i wzmożona czujność nie dadzą nic, jeśli nie założymy kamizelki czy takiej opaski, żeby tylko było widać z daleka. To tak niewiele, a może zapobiec niejednej tragedii.
~ niezalogowany
27 sierpnia 2014r. o 20:48
Skoro rowerzyści są uczestnikami drogi więc powinni się stosować do kodeksu drogowego,a tam jest wyszczególnione co i jak .Jestem za.W dzień pouczenie ,a nocą mandat. ;)
~majętny Stef niezalogowany
27 sierpnia 2014r. o 23:45
Teoretycznie odblask jest całkowicie zbędny pieszemu. Pieszy ma iść lewą stroną drogi, poboczem. Auto ma jechać szosą, nie może jeździć po poboczu.
Gdyby każdy się stosował do tych przepisów to odblaski są niepotrzebne.

Nie powinno się karać za brak odblasków ale za chodzenie po ulicy i to prawą stroną.

A jak mamy na smyczy psa, z którym idziemy wzdłuż drogi, to on też musi mieć odblask?
3145
#hemi nieaktywny
27 sierpnia 2014r. o 23:51
~FX napisał(a): Co ta mafia jeszcze nie wymyśli aby nas okraść. Niedługo postawią fotoradary na korytarzach szkolnych. Za przekroczenie prędkości 500 zł mandat dla rodzica.

Typowy człowiek ,który ma w doopie własne bezpieczeństwo.
Ale gorsze jest to,że taki osobnik może to wpajać swym dzieciom :(
Walić system,ja najmądrzejszy jestem :(
To jest dla zakichanego waszego bezpieczeństwa i tyle!!

Szkoda naszej Europy-była taka piekna,teraz czeka nas MuslimEuropa :(
REKLAMA Nowe domy!