Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA 1,5% podatku dla Klekusiowo
REKLAMA SINMAG zaprasza
REKLAMA Bricomarche zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Kopalnie - gorący temat

315
#mir.ko nieaktywny
15 stycznia 2015r. o 0:43
~silesian napisał(a):
Zaatem uczmy sie, badźmy"specjalistami" chocby od haczyków na ryby, byle dobrze sprzedać swoją pracę. Tak to widzę. Aha, mocne kraje pracowały na swoją moc przez pokolenia, my pracujemy krótko, stąd róznice w wynagrodzeniach.

niby pokolenia, ale jaki czynnik spowodował że Irlandia, Dania i luksemburg w 20 !! lat zwiększyły ową 'moc'. jakich specjalistów [prócz Egona : ] kojarzymy z Danii ?

[img=1421278929_bv6nzv8.jpg]

Dopisane 15.01.2015r. o godz. 00:43:

sredni zarobek euro gdyby ktoś nie kojarzył
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~Iza niezalogowany
15 stycznia 2015r. o 5:41
- To program likwidacyjny, a nie naprawczy - krytykował rządowy plan poseł SLD Zbyszek Zaborowski. Polityk zarzucał rządowi procedowanie nad projektem bez konsultacji społecznych. W jego ocenie, marszałek Sejmu złamał regulamin w tym zakresie. Przepychacie tę ustawę kolanem - zarzucał posłom koalicji Zbyszek Zaborowski. W ocenie posła SLD, w rzeczywistości rząd chce zlikwidować nie 4 a 6 kopalni w 5 miastach. Jak podkreślał, likwidacja kopalń w Bytomiu i Brzeszczach będzie zamknięciem ostatnich tego typu zakładów w tych miastach. Zbyszek Zaborowski stwierdził, że należy zmniejszyć obciążenia podatkowe dla górnictwa. Wskazał tutaj na - jak mówił - 23-procentowy VAT, wysoką akcyzę i 34 podatki, jakie płacą kopalnie. Poseł SLD dodał również, że Polska jest obecnie importerem netto węgla. Jego zdaniem, dyskusja powinna toczyć się wokół fuzji wydobycia węgla kamiennego z sektorem energetycznym.
http://wiadomosci.wp.pl/kat,8771,title,Burzliwa-nocna-debata-o-gornictwie-w-Sejmie,wid,17178727,wiadomosc.html?ticaid=11429d

Dopłacacie do górnictwa? Popatrzcie sobie na obciążenia podatkowe :|

Tak przy okazji, nadal dziwicie się, że KGHM zamiast budować kopalnie pod Bolesławcem woli inwestować w Chile?

Pozdr.
4335
#Pannazdzieckiem nieaktywny
15 stycznia 2015r. o 6:12
~Iza napisał(a): ...
Dopłacacie do górnictwa? Popatrzcie sobie na obciążenia podatkowe :|

Tak przy okazji, nadal dziwicie się, że KGHM zamiast budować kopalnie pod Bolesławcem woli inwestować w Chile?

Pozdr.

Silesisan i Papuga dopłacają. Ja nie :D Chociaż ... Vat płacimy wszyscy i jeden Bóg raczy wiedzieć co gnoje z tym robią. Kopalnia w Chile , podobnie jak w Kongo jest bardziej " opłacalna " niektórym. Prokuratura bolesławiecka nie miała by żadnych problemów z rozeznaniem , kto co ukradł , a do Chile nie pojadą :D Strasznie daleko :D

Miłego :)

Ludzie w zasadzie myślą logicznie. Problem polega na tym , że operują na nie pełnych , bądź fałszywych informacjach. I dlatego taką logikę trzeba w du... ży kapelusz włożyć . Krzysztof Karoń.
2900
#falco nieaktywny
15 stycznia 2015r. o 8:54
w ubiegłym roku jak czytałem zmieniło sie trzech prezesów kompanii węglowej średnio co trzy miesiące
każdy z nich dostał po około dwa miliony odprawy ...
w górnictwie funkcjonuje obecnie blisko 50 związków zawodowych :|

nie zdawałem sobie z tego sprawy...a wy? :D
i ja mam dzisiaj być za górnikami?...absolutnie nie :/

"bierz życie z każdym oddechem..."
11445
PanM
15 stycznia 2015r. o 10:16
Restrukturyzację należy zaczynać od siebie -- likwidacja przywilejów , redukcja zatrudnienia , wstrzemięźliwość w wynagrodzeniach , blokada wydatków konsumpcyjnych.

Z kilofami na władzę iść należy ale nie po dopłaty a po zmiany prawa .Problem dotyczy wszystkich pracujących a tych w sektorze prywatnym szczególnie.

Zmoderowano 15.01.2015 godz.11:21 - powód: offtop (moderator)

" Tyle państwa w państwie ile to minimalnie niezbędne i tyle swobody obywatelskiej ile to maksymalnie możliwe " Konstytucja Rzeczypospolitej Czym gorsze prawo tym więcej urzędników i odwrotnie
~Papuga niezalogowany
15 stycznia 2015r. o 11:20
falco napisał(a): w ubiegłym roku jak czytałem zmieniło sie trzech prezesów kompanii węglowej średnio co trzy miesiące
każdy z nich dostał po około dwa miliony odprawy ...
w górnictwie funkcjonuje obecnie blisko 50 związków zawodowych :|

nie zdawałem sobie z tego sprawy...a wy? :D
i ja mam dzisiaj być za górnikami?...absolutnie nie :/

A skąd Ty Panie Falco wziąłeś te dane? W samej Kompanii Węgłowej jest ich aż 160, a w Katowickim Holdingu Węglowym około 40. W obydwu spółkach uzwiązkowienie wynosi 100%.c Czasami jest to nawet 120%, bo wielu związkowców należy do więcej niż 1 organizacji, np w JSW. Roczne utrzymanie tej całej bandy to ponad 110 mln, a jest tego 2 miliony - tyle co bezrobotnych. To tyle na temat związków.
2900
#falco nieaktywny
15 stycznia 2015r. o 11:38
skąd?...ze ''superstacji'' a mówił to Poncyliusz
co do tych ''40-u''masz rację bo rozmawiali właśnie o tym holdingu a ja napisałem ogólnie ''górnictwo''

sorki :)

Zmoderowano 15.01.2015 godz.22:01 - powód: błędne oraz zbędne cytowanie (moderator)

"bierz życie z każdym oddechem..."
~gość niezalogowany
15 stycznia 2015r. o 20:15
Nie tylko górnicy są na świecie...
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA BAU zaprasza