Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Człowiek - dzieło Boga czy ewolucji ?

~~Różowy Len niezalogowany
13 listopada 2020r. o 9:34
PanM napisał(a):
Podejdź do sprawy matematycznie .
Układ słoneczny który przerasta komunikacyjne możliwości człowieka jest kropeczką w galaktyce droga mleczna.

Bawi mnie takie podejście do tematu. To tak jakby pan próbował na podstawie wnikliwej analizy powierzchni główki od szpilki, wyciągać wnioski na temat całego miasta, w którym znajduje się warsztat, krawiecki, a w nim poduszeczka ze szpilkami.
A co jeśli nasz cały wszechświat to tylko jeden wielki Matrix, program komputerowy, w którym pan czy ja jesteśmy jedynie zaprogramowanymi obiektami? A wszelkie prawa w nim rządzące są skutkiem dziedziczności cech obiektów programistycznych. Przestrzeń i czas stają się w takim razie abstraktem.
A to tylko jedna z możliwych teorii.
A pan tu wnioskuje na podstawie głupiej główki od szpilki...
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
11445
PanM
13 listopada 2020r. o 9:56
~~Różowy Len napisał(a):
PanM napisał(a):
Podejdź do sprawy matematycznie .
Układ słoneczny który przerasta komunikacyjne możliwości człowieka jest kropeczką w galaktyce droga mleczna.

Bawi mnie takie podejście do tematu. To tak jakby pan próbował na podstawie wnikliwej analizy powierzchni główki od szpilki, wyciągać wnioski na temat całego miasta, w którym znajduje się warsztat, krawiecki, a w nim poduszeczka ze szpilkami.
A co jeśli nasz cały wszechświat to tylko jeden wielki Matrix, program komputerowy, w którym pan czy ja jesteśmy jedynie zaprogramowanymi obiektami? A wszelkie prawa w nim rządzące są skutkiem dziedziczności cech obiektów programistycznych. Przestrzeń i czas stają się w takim razie abstraktem.
A to tylko jedna z możliwych teorii.
A pan tu wnioskuje na podstawie głupiej główki od szpilki...

A bawią osobę bajeczki powypisywane w biblii ?
Wraz z wzrostem wiedzy i postępem cywilizacji człowiek zaczął bardziej wnikliwie przyglądać się religijnym dogmatom.
Niestety nie wytrzymują one konkurencji w zderzeniu z rzeczywistością.
Ja widzę to tak --- Niech osoba wierzy sobie w co chce i czci to coś jak chce . Nic mi do tego. Ale sienie tych bzdur publicznie wymaga sensownego uzasadnienia a nie pitu pitu bo ktoś tak uważa lub inny ktoś napisał
Rzuciłem realny przykład rozmiaru drogi mlecznej który osoba zignorowała piszą o krawcu. W biblii pisze o sześciu dniach / pracy / stwórcy . Chronologia tam zawarta jest sprzeczna z logiką i dostępną wiedzą.Albo osoba przyjmuje rzeczową polemikę albo pozostaje tylko przy filozofii " wierzę bo chcę ".[img=1605257784_36muc8i.png]

" Tyle państwa w państwie ile to minimalnie niezbędne i tyle swobody obywatelskiej ile to maksymalnie możliwe " Konstytucja Rzeczypospolitej Czym gorsze prawo tym więcej urzędników i odwrotnie
~~Różowy Len niezalogowany
13 listopada 2020r. o 10:04
PanM napisał(a): W biblii pisze o sześciu dniach / pracy / stwórcy . Chronologia tam zawarta jest sprzeczna z logiką i dostępną wiedzą.

Logiką. Acha. No to skoro już o logice mowa. Co można było wtedy uważać za dzień, skoro nie było Ziemi, nie było słońca. Co było wyznacznikiem jednostki czasu, dziś zwanej dniem? Robi pan jakieś bzdurne założenia, a potem się dziwi że wychodzi panu ze 2 + 2 nie wychodzi 4 :D
~~Kanarkowa Ślazówka niezalogowany
13 listopada 2020r. o 10:19
~~Różowy Len napisał(a):
PanM napisał(a): W biblii pisze o sześciu dniach / pracy / stwórcy . Chronologia tam zawarta jest sprzeczna z logiką i dostępną wiedzą.

Logiką. Acha. No to skoro już o logice mowa. Co można było wtedy uważać za dzień, skoro nie było Ziemi, nie było słońca. Co było wyznacznikiem jednostki czasu, dziś zwanej dniem? Robi pan jakieś bzdurne założenia, a potem się dziwi że wychodzi panu ze 2 + 2 nie wychodzi 4 :D

Nie wytłumaczysz płaskoziemcowi ,że Ziemia jest okrągła.
~~Zazieleniała Sośnica niezalogowany
13 listopada 2020r. o 10:22
PanM napisał(a): W biblii pisze o sześciu dniach / pracy / stwórcy . Chronologia tam zawarta jest sprzeczna z logiką i dostępną wiedzą

Chronologia jest sprzeczna z twoją logiką i wiedzą. A że nie potrafisz myśleć logicznie i masz mierną wiedzę to i takie wnioski przyjmujesz.

Jeżeli już wszystko wiesz, to zostaw w spokoju wierzących, podobno pozwalasz nam wierzyć w co chcemy? To zostaw nas w spokoju. Załóż sobie temat o ateistach i tam nauczaj swoich mundrości.
11445
PanM
13 listopada 2020r. o 10:29
~~Zazieleniała Sośnica napisał(a):
PanM napisał(a): W biblii pisze o sześciu dniach / pracy / stwórcy . Chronologia tam zawarta jest sprzeczna z logiką i dostępną wiedzą

Chronologia jest sprzeczna z twoją logiką i wiedzą. A że nie potrafisz myśleć logicznie i masz mierną wiedzę to i takie wnioski przyjmujesz.

Jeżeli już wszystko wiesz, to zostaw w spokoju wierzących, podobno pozwalasz nam wierzyć w co chcemy? To zostaw nas w spokoju. Załóż sobie temat o ateistach i tam nauczaj swoich mundrości.

Nikogo nie nauczam.
Przyjąłem polemikę z wywodami wypisywanymi tu przez religijne tyldy.
Oni prezentują swoje wizje ja przeciwstawiam im konkretne argumenty. Jeśli chcesz mieć spokój nie wypisuj publicznie bzdur .

" Tyle państwa w państwie ile to minimalnie niezbędne i tyle swobody obywatelskiej ile to maksymalnie możliwe " Konstytucja Rzeczypospolitej Czym gorsze prawo tym więcej urzędników i odwrotnie
~~Zazieleniała Sośnica niezalogowany
13 listopada 2020r. o 10:32
Nie ośmieszaj się nawiedzony ateisto.
11445
PanM
13 listopada 2020r. o 11:57
~~Zazieleniała Sośnica napisał(a): Nie ośmieszaj się nawiedzony ateisto.

Nawiedzenie to koronny atrybut religii.A śmieszność internetowych tyld .Dzisiaj " Zazieleniała Sośnica " jutro , " Zgniłe listowie " pojutrze " Zmarznięty klocek "

Ateista to osoba wolna od wiary w cuda i mitologiczne opowiastki.

[img=1605265062_2vi7av6.jpg]

Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA Villaro zaprasza