Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMAMrowka zaprasza
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
Warto wspierać młodych
~ niezalogowany
16 lutego 2016r. o 9:51
emem napisał(a): Gdy czytam te niektore anonimowe wypowiedzi, z ktorych jasno wynika, ze zazdrosc Was zzera, ze 10-15 lat mlodsi ludzie, gdy beda w Waszym wieku beda o kilka krokow do przodu. Pewnie dlatego nie chcecie ich wspierac. Ot polska mentalnosc ;-) ;-)

Nie generalizuj. To ty masz jakiś problem. Dzielicie tym felietonem pokolenia. Wcale nie jest tak, jak próbujesz tu nam wmówić.

Ani to nie jest zazdrość, bo nie ma czego zazdrościć. Jeżeli ta młodzież jest tak uzdolniona to po co im nasze wsparcie? Spokojnie sobie poradzą na rynku pracy :) Dodam, że na wolnym rynku pracy.

Człowiek młody w naszych Bolesławieckich szkołach niczego jeszcze nie dokonał. Człowiek ustatkowany, dobrze wykształcony wcale niczym nie ustępuje młodym, a na wolnym rynku pracy ma olbrzymią przewagę istotną dla pracodawcy - doświadczenie :)

Nie wiem po co na siłę kreujecie bzdurne teorie, i też nie pierwszy raz.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~ niezalogowany
16 lutego 2016r. o 10:09
~betinka napisał(a): Co raz więcej młodych osób chce mieć własną działalność zarabiać i się rozwijać. Nie chcą robić na kogoś. Mają pomysły na własne życie. Biurokracja im nieco utrudnia ale miło się patrzy na takie przedsiębiorcze osoby. Warto aby znały nasz system podatkowy http://abc-podatki.pl/pit-36/ Jak się rozliczać do kiedy i co można odliczyć. Wiele osób porusza się jak we mgle.

Poruszają sie jak we mgle, bo myślą jak emem. znam się tylko na jednym i reszta mi nie potrzebna. zasięgając rady specjalistów, nie zawsze uzyskają odpowiednia lub wystarczająca pomoc, lub bedzie ona kosztowna.
a wystarczy sciagnać klapki z oczu i zapoznać sie trochę z innymi dziedziami.
nie boli tak bardzo a mozna się czegos ciekawego nauczyć. nie tylko nowe technologie. spróbuj emem - warto.
~ niezalogowany
16 lutego 2016r. o 10:16
emem, a w jakiej dziedzinie Ty jesteś specjalistą? jakie studia kończyłeś?
bo w dziennikarstwie chyba raczej nie??
Kazimierz to wiemy już, ze jest górnikiem i tu mi nie pasują te wasze teorie o specjalizacjach. Zamisat rozwijać swoje zdolnosci w górnictwie, próbuje bawić się w dziennikarstwo i skutki obserwujemy.
~ niezalogowany
16 lutego 2016r. o 11:03
To prawda, warto a nawet trzeba wspierać młodych, aby nie załozyli klapek na oczy i posiedli szerszą wiedzę o otaczającym nas swiecie. Aby nie poprzestawali na jednej specjalizacji. Aby oprócz nowych technologii poznali również tradycje i kulturę poprzednich pokoleń i aby nauczyli się ją szanować i czerpać z niej doswiadczenie i wiedzę. choćby dlatego abyśmy mogli sensownie i konstruktywnie porozmawiać na tym forum i nie czytali więcej podobnych bzdur, że kombajn służy do orki.
9283
#Kazimierz Marczewski nieaktywny
16 lutego 2016r. o 11:49
Bardzo często rozmawiam z młodymi ludźmi. Doceniam ich wiedzę i pomysły na życie. Warto na nich stawiać. Zachęcam do tego przedsiębiorców, władze gminne i powiatowe. Naprawdę warto!
5372
misiekELF
16 lutego 2016r. o 12:03
~ napisał(a): Czy lepsi? chyba nie najszczęśliwsze określenie. Po prostu pójdą o krok do przodu, a bez mądrości wcześniejszych pokoleń byli by nikim. I fakt, o to chodzi. To zresztą logiczne i naturalne. Pytanie tylko czy nie powinni młodzi się uczyć czynności i umiejętności bez wykorzystania prądu i internetu w chwili ewentualnej "awarii" np. wskutek wojny. Np. posługiwanie się kompasem, mapą... itp. Wydaje mi się, że w przypadku braku zasilania to jednak starsze pokolenie będzie musiało pomóc młodym

O to mi właśnie chodziło. 13-latka wcale nie musi znać zasad księgowości żeby robić to samo co robią pracownicy biura rachunkowego - poklika w programie i "się zrobi", ale jak będzie awaria prądu, komputerów lub po prostu wkradnie się jakiś błąd dziewczynka sobie nie poradzi bo umie tylko klikać w obrazki, nie ma zielonego pojęcia na jakiej zasadzie "program sam robi".

Tak samo wygląda sprawa znajdowania drogi - no jak to zrobić bez gps-u!? Przecież się nie da!

Nie twierdzę że lepiej nie wykorzystywać zdobyczy techniki - przecież sama z nich korzystam, żeby zrobić coś szybciej, wydajniej albo przyjemniej. Ale jak jadę do obcego miasta i padnie mi bateria w smartfonie nie zaczynam beczeć "bo co ja teraz zrobię, jestem zgubiona!" a tak się często zachowują teraz dzieci. Tracą dostęp do internetu to są bezradne.

Moja mama też kiedyś nie umiała obsługiwać komputera, dziś radzi sobie nie gorzej niż niejeden nastolatek, a od wielu nawet lepiej bo posiada coś, czego młodzi nie mają - umiejętność czytania i to ze zrozumieniem. A jak idzie do sklepu, robi zakupy, to zanim młodziutka pani wszystko policzy na kasie mama ma już wyliczoną gotówkę...jak to zrobiła!? Niesamowite! Czyżby policzyła!? Ale jak to, bez kalkulatora w smartfonie!? :P

Trochę przesadzam, ale umiejętność obsługi pewnych urządzeń nie jest niczym nadzwyczajnym, niczym czym można się szczycić, bo dziś mało kto tego nie potrafi i to bez względu na wiek, a młodzi często wykorzystują to po prostu do rozrywki (gry). Sztuką jest używać mózgu a nie komputera.

Sądzę że do mądrości potrzebny jest otwarty umysł a nie młody wiek - bo człowiek wszystkiego może się nauczyć, młody od starego a stary od młodego, wystarczy chcieć i nie uważać się za mądrzejszego, lepszego od innych bo umiesz obsługiwać coś czego ktoś (zdecydowana mniejszość) nie umie.

Fakt, że coś jest normalne nie przesądza jeszcze o tym, że przestało być głupie...
~ niezalogowany
16 lutego 2016r. o 12:25
Kazimierz Marczewski napisał(a): Bardzo często rozmawiam z młodymi ludźmi. Doceniam ich wiedzę i pomysły na życie. Warto na nich stawiać. Zachęcam do tego przedsiębiorców, władze gminne i powiatowe. Naprawdę warto!

no to postaw na nich.
zatrudnij w redakcji kilka młodych osób, to bedziemy mieli lepsze felietony a nnie jakieś głupoty, że kombajn do orania słuzy.
1
emem
16 lutego 2016r. o 13:19
~ napisał(a): emem, a w jakiej dziedzinie Ty jesteś specjalistą? jakie studia kończyłeś? bo w dziennikarstwie chyba raczej nie

Konczylem studia (Master of Science) z informatyki - specjalnosc sieci komputerowe i systemy rozproszone (Trinity College - University of Dublin), posiadam tez licencjat z informatki (sieci komputerowe), licencjat z zarzadzania (National-Louis University). Robilem tez doktorat z informatyki na Uniwersytecie w Poznaniu, ale zrezygnowalem, gdyz wybralem prace zawodowa, gdzie jestem ekspertem od relacyjnych baz danych oraz rozwiazan BigData. Zawodowo zajmuje sie tez marketingiem, sposobami komunikacji i PR - wiec dziennikarstwo to jak najbardziej moja dzialka.

Nie osiagnalbym tego wszystkie gdyby nie moi rodzice i inne osoby (czesto starsze), ktore mnie wspieraly w czasach szkoly, studiow i docenialy sukcesy i pomagaly po porazkach. Na szczescie nigdy nie musialem wysluchiwac "ze kiedys to szkola byla taka super, a teraz mlodziez jest taka beznadziejna".

~ napisał(a): Kazimierz to wiemy już, ze jest górnikiem i tu mi nie pasują te wasze teorie o specjalizacjach. Zamisat rozwijać swoje zdolnosci w górnictwie, próbuje bawić się w dziennikarstwo i skutki obserwujemy.

Mysle, ze o gornictwie wie wiecej niz Ty ;) Zreszta o dziennikarstwie tez :-) Docen to, ze m.in. dzieki pracy Kazimierza Ty masz bezplatny dostep do codziennych informacji z zycia miasta i powiatu. A mozliwe tez, ze kiedys bedziesz mial jakis problem i zlosisz sie z nim wlasnie do naszych dziennikarzy. :-)

Zmoderowano 16.02.2016 godz.13:29 - powód: korekta cytowania (moderator)

Bolec.Info - portal i gazeta nr 1 w powiecie bolesławieckim
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA Metrohouse zaprasza