Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
Chcą tablicy pamięci ofiar katastrofy smoleńskiej
~Ja ja ja niezalogowany
18 lutego 2016r. o 21:07
~aaa napisał(a): Robienie tablic, pomników, itp dotyczących Smoleńska teraz jest modne i poprawne politycznie. A co z Katyniem? Już o nim zapomniano? Tam zginął kwiat inteligencji polskiej. Zabrany siłą, brutalnie przesłuchiwany i zabity. A tych ze Smoleńska jedynym osiągnięciem była śmierć w katastrofie i z tego ich historia zapamięta. Szkoda ich jako ludzi, ich i ich rodzin. Jednak przed wypadkiem, jak pamiętam, na władzy psy wieszano ( nie tylko na Pis żeby mnie nikt o stronniczość nie posądził). Panowała napięta atmosfera niezadowolenia, a teraz im pomniki stawiamy? Za co? Co konkretnego wnieśli do polskiej historii? Przecież na zsyłkę nie jechali, śmiercią męczeńską nie umarli. Są tylko ofiarami katastrofy lotniczej jak wiele innych osób w Polsce, a im pomników nikt nie stawia. Rozumiem, że zginął Prezydent i członkowie rządu, ale trochę na własne życzenie. Wiedzieli jakie są warunki pogodowe mogli jechać innym środkiem transportu jak pozostali którzy wiedzieli, że lot samolotem w tamte dni na to lotnisko to szaleństwo. Podjęli ryzyko świadomi zagrożeń i tym razem się nie udało.. To może też zrobić tablicę upamiętniającą katastrofę lotniczą w Gibraltarze, w której zginął Władysław Sikorski i inni członkowie rządu. Będzie sprawiedliwie....Tak więc za tablicą ofiar Katynia jestem na TAK a Smoleńska na NIE

Bardzo mądra i trafna wypowiedź. Popieram ją i podpisuję się pod nią rączkami, nóżkami i wszystkim co mam oraz czego nie mam !!!
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
2900
#falco nieaktywny
18 lutego 2016r. o 21:14
"...a mury runą ,runą ,runą..."

;)

może to i dobry na to sposób?...tablica na każdym domu,każdej kamienicy na każdym skwerze czy w parku...
we wszystkich urzędach,szkołach czy przedszkolach...
od " siti senter" po miejski szalet....wszędzie

i w końcu "runą" ;)

"bierz życie z każdym oddechem..."
~EDO niezalogowany
19 lutego 2016r. o 2:13
PANI ANNO -KONOPNICKA,PRUS,MICKIEWICZ,ASNYK ITD.,ITD.TO WIELKIE POSTACE I NIKOGO NIE DZIWI ZE ULICE NOSZA ICH NAZWY. A WMUROWYWANIE TABLICY KATASTROFY SMOLENSKIEJ W BOLESLAWCU/ZADNA Z OFIARTEJ KATASTROFY NIE MA NIC WSPOLNEGO ZBOLESLAWCEM/ TO CZYSTA PRZESADA.
~rob niezalogowany
19 lutego 2016r. o 2:13
Radny JABŁOŃSKI wciąż szuka SMOLEŃSKA na globusie Europy
~ niezalogowany
19 lutego 2016r. o 8:26
a co ma Bolesławiec z tym wspólnego ? tu nie zgineli , z tąd nie pochodzili , tu nie przejeżdżali ... nie przelatywali .... po co to tu ? jeszcze w zabytkowych murach obronnych ? jeszcze gdyby zgineli w tym miejscu to bym rozumiał , a tak ? nie mają co z naszymi podatkami robić ...
2161
#fobiak nieaktywny
19 lutego 2016r. o 8:45
kosciol wychodzi poza kosciol a najlepszym miejscem na tablice jest wlasnie boberowa ambona lub oltarz. moim zdaniem ta tablica w kosciele nikomu by nie przeszkadzala
~Koral niezalogowany
19 lutego 2016r. o 8:55
fobiak napisał(a): kosciol wychodzi poza kosciol a najlepszym miejscem na tablice jest wlasnie boberowa ambona lub oltarz. moim zdaniem ta tablica w kosciele nikomu by nie przeszkadzala

Tablica na zewnątrz tęż nikomu nie przeszkadza.
Nazwiska na tej tablicy są nazwiskami ofiar, a nie nazwiskami świętych, więc po cz Fobiak chcesz ich wieszać w kościele?
2161
#fobiak nieaktywny
19 lutego 2016r. o 9:34
~Koral napisał(a):
fobiak napisał(a): kosciol wychodzi poza kosciol a najlepszym miejscem na tablice jest wlasnie boberowa ambona lub oltarz. moim zdaniem ta tablica w kosciele nikomu by nie przeszkadzala

Tablica na zewnątrz tęż nikomu nie przeszkadza.
Nazwiska na tej tablicy są nazwiskami ofiar, a nie nazwiskami świętych, więc po cz Fobiak chcesz ich wieszać w kościele?

mi przeszkadza bo to byl zwykly wypadek a dla tych co mysla inaczej te ofiary jesli nie sa jeszcze to beda swietymi, dlatego lepiej tablice umiescic w kosciele i to w tym, z ktorego sie angazuje honorowy ksiadz.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMAMrowka zaprasza