Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA KGHM zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
REKLAMA Bricomarche zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Ja ateista

11445
PanM
21 listopada 2016r. o 18:45
Pannazdzieckiem napisał(a): Odnoszę wrażenie Hegemonie , że wcięty jesteś Tu i Teraz . Nie łam się , ja też :D

A wracając do sprawy , przypominam pytanie " Dlaczego dobry bóg postawił na środku raju drzewo poznania , a obok Drzewo Żywota ? "

No intelektualiści , do roboty :D

Piotrze , w temacie ateistów takie banały ?
Pytanie jest bardzo tendencyjne .Zakłada jako pewnik tezę że istnieje bóg oraz że cokolwiek stworzył.
Boga stworzyli ludzie na potrzeby globalnego panowania nad sobą.Niestety nie udało się bo zbyt wielu wpadło na ten sam pomysł.No i mamy bigos wśród czcicieli.Najpierw niech się dogadają między sobą która wiara jest prawdziwsza.
Która prawda Piotrze jest mojsza niż twojsza ?[img=1479750304_f9fvwai.jpg]

" Tyle państwa w państwie ile to minimalnie niezbędne i tyle swobody obywatelskiej ile to maksymalnie możliwe " Konstytucja Rzeczypospolitej Czym gorsze prawo tym więcej urzędników i odwrotnie
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
2900
#falco nieaktywny
21 listopada 2016r. o 18:51
bo to widzisz tajemniczy --hahaha- katoliku ,w ateiście z założenia niewiele jest ochoty na nadstawianie ''drugiego policzka '' i już na pierwszy odpowiada podobnie ...

sam popatrz -wkleiłeś obrazek i wystarczyło pół godziny bez odzewu byś zaczął tęsknić i musiałeś sam do siebie napisać ...

niektórzy mówią że nie istnieje ''perpetum mobile'' a ty tu jesteś tego ewidentnym zaprzeczeniem
powinieneś sam siebie ''opatentować ''

:D

"bierz życie z każdym oddechem..."
11100
#Blackjack nieaktywny
21 listopada 2016r. o 19:07
falco napisał(a): bo to widzisz tajemniczy --hahaha- katoliku ,w ateiście z założenia niewiele jest ochoty na nadstawianie ''drugiego policzka '' i już na pierwszy odpowiada podobnie ...

sam popatrz -wkleiłeś obrazek i wystarczyło pół godziny bez odzewu byś zaczął tęsknić i musiałeś sam do siebie napisać ...

niektórzy mówią że nie istnieje ''perpetum mobile'' a ty tu jesteś tego ewidentnym zaprzeczeniem
powinieneś sam siebie ''opatentować ''

:D

Jak zwykle Falco pudło, to ja mu odpisałem. Brakuje wam ip do inwigilacji co? :D
Powinieneś przeprosić go za swoje oskarżenia,...niech zgadnę nie dasz rady, bez jajek jesteś pewnie....

Nie wolno, Rin, absolutnie nie wolno przegryzać ludziom gardeł. (...) To nielegalne.
~_Alex niezalogowany
21 listopada 2016r. o 19:11
Witam
Zastanawiałem się,czy to wstawić,ale może jakiś chętny przebrnie przez to na spokojnie:
http://archives.nd.edu/episodes/visitors/rhb/bensonp.htm

To są zauważalne paradakosy katolicyzmu,bardzo wyraźnie opisane w odniesieniu do Ewangelii. Zaznaczę tylko,że ich autorem jest brytyjski duchowny,który stopniowo rozwijał się ku katolicyzmowi. Nie jest ateistą,nie jest bluźniercą,pomimo swojej wiary dostrzegał te wątpliwości,o których rozmawiamy. Był autorem wielu powieści na tematy teologiczne,aktywista. Więcej o tymże duchownym tu:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Robert_Hugh_Benson

Zastanawiający jest fragment zawarty w jego biografii (w powyższym linku):
"W 1951 wszystkie jego utwory zostały wycofane z polskich bibliotek oraz objęte cenzurą"

Komuś nie pasowało,że człowiek silnie wierzący poddaje wątpliwości "fakty" zawarte w Ewangelii? Tu nawet już nie mowa o wydarzeniach, ale o Słowach,postawach. Takiego duchownego rozumiem,jest wierzącym racjonalistą, co bądź racjonalnie wierzy. Polecam zainteresowanym,jak to widzi osoba świecka .

Wybrane fragmenty:

"(...) If Christ be man, how can He say, My Father and I are one? If Christ be God, how can He proclaim that His Father is greater than He? If Christ be Man, how can He say, Before Abraham was, I am? If Christ be God, how can He name Himself the Son of Man. "

kolejny:
"(...)So years ago men asked, If Christ be God, how could He be by the wayside and die upon the Cross? So men ask now, If Christ be Man, how could He cast out devils and rise from the dead?

II. We come back, then, to the Catholic answer. Treat the Catholic Church as Divine only and you will stumble over her scandals, her failures, and her shortcomings. Treat her as Human only and. you will be silenced by her miracles, her sanctity, and her eternal resurrections. "

Wspaniałe połaczenie wiary i racjonalizmu,jest krytycyzm,jest i pokora. Odważne pytania nie po to,by bluźnić, ale by poszukiwać,rozwijać się,stopniowo dorastać do własnych przekonań,wierzeń.Jak już gdzieś wcześniej powiedziałem,najtrudniejsze jest formułowanie odpowiedniego pytania? A jak to powiedziała mądra duszyczka:"mówią że, kto pyta już błądzi ale kto nie pyta, błądził będzie nadal"

:)
2900
#falco nieaktywny
21 listopada 2016r. o 19:16
mnie tam żadne ''ajpi'' nie są do niczego potrzebne i ich nie obserwowałem bo guzik mnie to obchodzi ...
za to inni robią to z upodobaniem ... ;)
więcej uwagi poświęcaj koledze i temu co pisze i jak pisze a pózniej pisz do mnie czy mam ''biedę'' za coś przepraszać czy tez nie ...

ciekawe że ja nie zauważyłem że to ''bieda'' wkleił ale ty zauważyłeś że ja tego nie zauważyłem :D
jesteś więc bardziej ''bystrym obserwatorem''?
nieprawdaż?

lecę do ''biedry'' uzupełnić zapasy więc nie śpiesz się z odpowiedzią :D

"bierz życie z każdym oddechem..."
4335
#Pannazdzieckiem nieaktywny
21 listopada 2016r. o 19:38
Jakie banały Przemo . Co masz tutaj za banał ? Biblia zawiera tyle ciekawych absurdów , że nawet u Skornika tyle nie ma. Nie każę Ci wierzyć , ale logika nakazuje zadać sobie pytanko o możliwość funkcjonowania przypadku w materii , gdzie każdy skutek ma przyczynę . Jeśli więc istnieją kwazary to dlaczego odmawiasz egzystencji ich Twórcy ? :)

Ludzie w zasadzie myślą logicznie. Problem polega na tym , że operują na nie pełnych , bądź fałszywych informacjach. I dlatego taką logikę trzeba w du... ży kapelusz włożyć . Krzysztof Karoń.
~_Alex niezalogowany
21 listopada 2016r. o 19:58
"A wracając do sprawy , przypominam pytanie " Dlaczego dobry bóg postawił na środku raju drzewo poznania , a obok Drzewo Żywota ? "

Odpowiadam:
1. Bo tylko ten kawałek ziemi był żyzny?
2. Przez przypadek wypadło nasiono jednego obok zasadzonego już drugiego?
3. Skąd pewność,że drzewo poznania zasadził Bóg?
4. Oszczędności

Moje pytanie. Skoro Bóg zakazał jedzenia owocu z drzewa poznania,to jak to ma się do wolnej woli człowieka? Jeżeli zakazał,to znaczy, że nie mógł pozbyć się tego drzewa z Raju? Jeżeli ludzie mogli jeść owoc tylko z drzewa życia,to czy nie świadczyło to narzucaniu czegoś "wolnemu" człowiekowi? Czy dając człowiekowi wolnej woli, Bóg nie uwzględnił zwykłą ciekawość życia (drzewo życia) i poznania (drzewo poznania).Skoro Bóg wygnał z Raju Adama i Ewę za zgrzeszenie,to jakim "cudem" pojawił się tam największy grzesznik-Szatan? Tylko niech mi nikt,nie mówi, że był pod postacią węża i Bóg tego nie widział.
4335
#Pannazdzieckiem nieaktywny
21 listopada 2016r. o 20:03
Aleks , a mógłbyś sprecyzować czym ów mąż z komunistyczną cen.zurą na bakier wymyślił ? . Nie znam ichnego języka :)

Ludzie w zasadzie myślą logicznie. Problem polega na tym , że operują na nie pełnych , bądź fałszywych informacjach. I dlatego taką logikę trzeba w du... ży kapelusz włożyć . Krzysztof Karoń.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMAMrowka zaprasza
REKLAMA 1,5% podatku dla Klekusiowo