emem napisał(a): Chyba nieco przekrecasz :-) Ja nie mam nic przeciwko temu, zeby rozni ludzie w roznych zakatkach swiata swietowali rozne swieta na rozne sposoby. Wrecz odwrotnie. Jestem przeciwny mowieniu, ze np. w Polsce mozna obchodzic tylko Wszystkich Swietych, a nie wolno Halloween. Niech kazdy zdecyduje za siebie. I jesli jeden nie bedzie obchodzil Halloween a bedzie obchodzil Wszystkich Swietych, a drugi bedzie balowal 31.10 a 1.11 bedzie na cmentarzu - to dla mnie obie opcje sa OK. :-)
Odnoszę wrażenie, że piszesz to z perspektywy osoby, która nie rozumie sensu ani jednego ani drugiego święta. Czym jest Halloween, co oznacza ta swojsko brzmiąca nazwa? Dlaczego jako propagator tej nowej świeckiej tradycji nie napisałeś tekstu o tym na czym polega to święto, tylko prowokacyjnie piszesz o tym, że ludziom już się znudziło dotychczasowe świętowanie ? Co zrobiono z tego święta w Polsce ? Ludzie wysyłają swoje dzieciaki, te biegają po klatkach i jak ktoś im nie otworzy drzwi, to smarują czymś klamkę, albo wysypują nic nie winnym ludziom śmieci na wycieraczkę "Bolesławianie po prostu chcą się dobrze bawić " ?
Czy to, że ludzie nie skaczą po grobach w dzień Wszystkich Świętych oznacza, że to jest smutne święto ? Dla katolików to jest bardzo radosne święto.
emem napisał(a): A co do podrozy - rzeczywiscie obserwuje jak ludzie obchodza rozne swieta w innych krajach i chyba tylko w Polsce tak na siebie naskakuja, w innych krajach (szczegolnie Europy Zachodniej) nikt nikomu nic nie narzuca i toleruje jesli inny bedzie chcial swietowac np. Halloween :)
Nie wierzę, że piszesz to poważnie.