~~x napisał(a): Panie Bernardzie, myli Pan odwagę cywilną z tupeciarstwem Pani DM jej potrzebą bycia rozpoznawalną za wszelką cenę. A tak swoją drogą, to bycie "tyldą" jest przywilejem, jaki Redakcja dała Czytelnikom Bolec.info. Nie narzekaj więc Pan de facto na Redakcję, która Pana z politycznej łaski przygarnęła i pozwoliła się wydostać z niemal medialnego niebytu. Bo Pana wcześniejsza praca w mniej popularnych publikatorach zepchnęła Pana z lokalnego kilkustopniowego podium znanych dziennikarzy. Odwagę cywilną to mają osoby próbujące skutecznie walczyć z władzą (chociażby lokalną) tworzące struktury i związki prezentujące inne rozwiązania od proponowanych przez władzę, a nie pipiskujące krytycznie chude szczurki pragnące popularności za wszelką cenę.
Panie Tyldo Podwójna z Iksem,
Twoja teoria jest o tyle błędna, że pani Danuta o ten wywiad nie zabiegała, a nawet się przed nim wzbraniała i przyjęła moje zaproszenie bez wielkiego entuzjazmu i po długim namyśle. Namawiałem ją do rozmowy chyba ze trzy tygodnie.
Jeśli jest to dla Ciebie dowód na jej "potrzebę bycia rozpoznawalną za wszelką cenę", to gratuluję poczucia humoru.
Oczywiście, że to redakcja Bolec.Info daje czytelnikom prawo do pozornej anonimowości, ale korzystanie z praw zależy już tylko od czytelników.
Redakcja ta nie przygarnęła mnie, jak sugerujesz "z politycznej łaski", bo z polityką zatrudnienie mnie nie miało nic wspólnego.
"Podium znanych dziennikarzy"? Dobre, po raz drugi gratuluję poczucia humoru. Głupie, ale przynajmniej zabawne.
Piszesz też, że "odwagę cywilną to mają osoby próbujące skutecznie walczyć z władzą (chociażby lokalną)". To jednak gatunek praktycznie wymarły w Bolesławcu. Dziś odwagą cywilną jest nawet nieanonimowe głoszenie swoich poglądów, zwłaszcza gdy nie są tożsame z obecnie premiowanymi.
Ale rozumiem, że nie możesz wypowiedzi pani Danuty ocenić jako dowodu na jej odwagę cywilną... Bo musiałbyś się przyznać do jej braku, a to niełatwe.
Tyle, że bez względu na to czy się przyznasz czy nie, to i tak tej odwagi cywilnej prawdopodobnie nie masz,
panie Tyldo Podwójna z Iksem.