~~Brunatnoszary Tytoń napisał(a): Ktoś napisał: Horus napisał(a):
odpowiedz sobie dlaczego ludzie widząc budowlańca nie mają takich skojarzeń jak w przypadku widoku ''ksiundza''?
Bo może też innej roboty poza machaniem łopatą nie znają i nie uznają?
A tobie mógłbym wypisać szczegółową rozpiskę zajęć proboszcza zaczynając od 5 rano a kończąc o 22. I dalej byś krzyczał ze nierób. No co to takiego modlitwa za parafian. To poklęcz choć pół godzinki, zobaczysz jaki to "lekki chleb". A parafianie ciągle przychodzą i proszą o modlitwę. Ty byś powiedział ze się pomodlisz i byś olał sprawę, bo jesteś "sprytny". A ksiądz niestety jak obieca że się pomodli, to się pomodli.
a co mnie obchodzi jakaś ''rozpiska'' księciunia?
ja poklęczałem w swoim życiu nie mniej niż księciuniu ...;D
teraz porównaj to z jego ''wysiłkiem'' i moim...
jedni ''patafianie'' przychodzą po modlitwę a inni przychodzą z przygotowanymi taczkami...;D
''Ty byś powiedział ze się pomodlisz i byś olał sprawę, bo jesteś "sprytny". A ksiądz niestety jak obieca że się pomodli, to się pomodli.''
no właśnie ...mój spryt tu nie ma nic do rzeczy bo jest wymierny ...zauważalny ,namacalny...
a obiecanki księżuli to coś czego ani nie dotkniesz ani sprawdzisz...
na tym polega ich spryt...;D
a ludzie są teraz bardziej światli ...już na byle bzdet sukienkowi ich nie nabiorą ....
czytałeś jak to księciunia chcieli wywieźć na taczce nie pozwalając mu nawet odprawić mszy?...jak to teraz będzie po tym jak chce się karać za jakieś tam ''obrazy uczuć ''?...całą wioskę zamkną do ''więźnia''? ;D