Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
glinaszoł
~Zielonoszary Cyprysik niezalogowany
20 sierpnia 2018r. o 18:20
Benek, po obserwacji Ciebie i Twojego kolegi "Lajkonika"... Swoją drogą, ile to człowiek jest w stanie zrobić za darmowe drinki i wstęp do nocnego lokalu...
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~~Narcyz niezalogowany
20 sierpnia 2018r. o 18:48
Pewnie mój post i tak zostanie usunięty ale co mi tam napiszę.

Drodzy redaktorzy, proszę nie usuwać moich postów. Jeśli macie jeszcze choć trochę honoru to zostawicie go w spokoju :)

Wywiązała się dość spora medialna kłótnia odnośnie Gliniady, pytanie czemu? Otóż w swojej wypowiedzi chciałem wyjaśnić ten cały konflikt z mojego punktu widzenia . Otóż jestem człowiekiem nie zależnym nie związanym z żadną ze stron, a nawet mam znajomych z Bolec info a nie znam nikogo związanego z glina szoł . Mam nadzieję że to drodzy redaktorzy da wam coś do myślenia.

Zastanawiało mnie na początku jak Ci ludzie mogą ukraść czyjś patent i zrobić taki plagiat i nie dawało mi to spokoju z czystej ciekawości. Otóż po dłużej analizie i zagłębieniu się w pewne dokumenty stwierdzam że plagiatu nie było. Dlatego też Pan Nowak nie pozwie do sądu organizatora Glina szoł. Nie ma po prostu do tego żadnej podstawy prawnej. Pan Nowak nie uzyskał patentu na Gliniadę gdyż nie jest jej jedynym twórcą. Gliniadę tworzą ludzie a nie Nowak. Patent nie zostanie przyznany gdyż ludzie malowali się gliną wieki wcześniej nim Nowak się narodził więc nie może rościć sobie prawa do tego. Nie on to wymyślił i zapoczątkował a patentem nie można zabronić ludziom korzystanie z dobra które daje nam ziemia. W ten sposób każdy mogłby sobie opatentować takie rzeczy jak np miód, błoto czy też wchodzenie do lasu. Analizując temat wywnioskowałem że na "gliniadę" nikt nie dostanie patentu.

Kłamstwem okazuje się też to że miasto nie chciało by Nowak organizował gliniadę czy też to że proponowano mu to na 3 tygodnie przed imprezą. Stosowane pisma do Pana Nowaka są publiczne i wynika z nich że dostawał pisma już w maju każdego roku z prośbą o organizację, a nie tak jak powiedział w filmiku opublikowanym na Bolec.info że 3 tygodnie przed. Organizacja tego wydarzenia przez Pana Nowaka nie dochodziła jednak do skutku z tego względu że miasto nie mogło sobie pozwolić na wydanie tak dużej ilości pieniędzy jaką Nowak oczekiwał.

Teraz trochę o pieniążkach. Nowak zażyczył sobie za organizację Gliniady 45tys złotych. Co oferowała Gliniada? Malowanie gliną, przejście przez miasto, mycie, drobne występy artystyczne. Potrafię liczyć jak zresztą każdy z nas. Nie znam dokładnego kosztu leiwa glinnego ale na 100% nie jest to jakaś wygórowana cena gdyż same produkty ceramiczne nie kosztują milionów. Natryski wodne do mycia, zlecenie wykonania to koszt maksymalnie 2 tysięcy gdzie jest to koszt jednorazowy, pistolety natryskowe koszt około 400zł sztuka, co roku były max 3, kompresory też z 2 tys. Plus woda, prąd, paliwo i koszt sprzątania. Łącznie z opłaceniem ludzi do pomocy przy organizacji koszt nie powinien przekroczyć 20-25tys złotych. Jest to luźne wyliczenie z czego wiele rzeczy nie muszą być kupowane co roku. Gdyż po 2-3 dniach takiej imprezy ten sprzęt nie ulegnie zniszczeniu. Licząc szybko zostaje nam jakieś 20-25 tys. Czy Ci artyści i zapłata za organizację Gliniady tyle miałaby wynieść?

Jakie atrakcje artystyczne podczas pochodu przedstawiała nam Gliniada? Sam byłem uczestnikiem Gliniady, malowałem się gliną i szedłem w pochodzie nie raz. Co widziałem? kilka osób tańczących i w sumie tyle. może ktoś z was coś dopowie co mi umknęło.

A teraz podsumowując. W mojej opinii to że powstała glina szoł nie ma nic wspólnego z kradzieżą ani prawami autorskimi, a jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze. Ale nie o pieniądze za organizację Gliniady. otóż zbliżają się wybory i jest to bardzo dobry punkt zaczepny, próba pozyskania wyborców itd. Jeśli wybory wygra ktoś z kliki Nowaka to glinoludy będą chodzić po mieście codzienni a my podatnicy będziemy za to płacić. Po za tym inne biznesy itd.

Teraz by nikt mi nie zarzucił stronniczości, Roman zadłużył nasze miasto na rzecz publicznego pokazania się a wiele spraw ważnych dla mieszkańców było pomijanych przez lata. Remonty dróg itd. Ale nie zgodzę się też z tym by wykorzystywano ludzi i super atrakcję do do walki o stołki.

Nowaka poznałem osobiście i jak namawiał mnie bym wystąpił w jego klipie bo akurat byłem w Paryskiej to był bardzo miły a ja nie chciałem. Gdy jednak powiedziałem mu "witam serdecznie innego dnia gdy go spotkałem powiedział tylko "spierdalaj". Czy to jest człowiek którego serio chcecie bronić? O ile Gwizdała to cham w swoich wypowiedziach gdy nie odpowiada mu jakiś post na jego temat to na Nowaku poznałem się bardzo szybko i nie chciałbym by taki człowiek poróżniał mieszkańców naszego miasta.

We wcześniejszym poście który został usunięty z tego zacnego forum napisałem że drodzy redaktorzy nie są wiarygodni gdyż są stronniczy. Po usunięciu tego posta uświadomiłem się że i wy i istotne jesteście tacy sami i warci siebie. Żenada a nie media. Jesteście tacy sami jak TVP i TVN :)
~~Zielonkawobrązowa Niezapominajka niezalogowany
20 sierpnia 2018r. o 18:51
~Żółtoszara Piwonia napisał(a): Helo Panie redaktorku, zwykłych ludzi nie interesują wasze przemyślenia i żale.. tym bardziej takie żałosne

sprobuj cos takiego napisac na redaktorka Istotnych, a na bank zlapie to cenzurka "brazowych jezorow".
~Pąsowy Buk niezalogowany
20 sierpnia 2018r. o 18:54
Artykuł żenujący.. gliniada czy glina show...co za różnica! Jeden przezekaz artrakcja miasta. A te czarne ludzuki co chodziły, to znajomymi nie wiedzielismy o co chodzi. Myslelismy ze to zart..kolejna atrakcja dni Boleslawca. Prezydent nie zawiodl!. dni ceramiki rewelacja .
1
emem
20 sierpnia 2018r. o 18:55
Ile srodkow publicznych (wliczajac to wszelkie koszty bok-mcc, um, mzgk itd) kosztowala glina show? 40tys? 50tys? Wiecej?

Bolec.Info - portal i gazeta nr 1 w powiecie bolesławieckim
~~Jasnopopielata Lawenda niezalogowany
20 sierpnia 2018r. o 19:01
emem ty juz poszedles w slady tym zapisem w kalosze bylego kandydata na prezydenta ,ile pansta w panstwie............... .
~~Jasnopopielata Lawenda niezalogowany
20 sierpnia 2018r. o 19:01
emem ty juz poszedles w slady tym zapisem w kalosze bylego kandydata na prezydenta ,ile pansta w panstwie............... .
~~Chabrowy Eukomis niezalogowany
20 sierpnia 2018r. o 19:18
emem napisał(a): Ile srodkow publicznych (wliczajac to wszelkie koszty bok-mcc, um, mzgk itd) kosztowala glina show? 40tys? 50tys? Wiecej?

To ja mam taką propozycję. poproś swojego przyjaciela Nowaka o publiczne udostępnienie kosztorysu organizacji Gliniady w BC. Z ciekawości chciałbym zobaczyć na co Pan Nowak chciałby wydać również moje podatki. Poproszę też Glina show o takie zestawienie bo mamy jako podatnicy do tego prawo i porównamy publicznie.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.