Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

PIS zwyciężył.

14240
M21W2
15 grudnia 2018r. o 15:28
Fobiak jeżeli wyraźnie zaznaczyłem co jest fragmentem listu Kombatantów a Ty tego nie doczytałeś to Twój Problem . Pisząc coś sprawdzam nieraz w internecie czy się nie mylę . To co napisałeś o Górnikach z kopalni Wujek to twoje > ja tak myślę , to jak u Wałęsy jedyna prawda . Prawdą jest że organizatorem strajku była Solidarność po aresztowaniu przewodniczącego .Żądali zwolnienia jego i innych działaczy z całego kraju . Do strajku dołączyli Górnicy z innych zmian zwiększyli postulaty o zakończenie stanu wojennego oraz przywrócenia działalności Solidarności . Nie ma dla mnie najmniejszego znaczenia czy ci co zginęli byli w Solidarności czy PZPR a to że w kopalniach pracują ludzie z różnych stron kraju jest i było normalnością . Ja w odróżnieniu od Ciebie znam wersję naocznych świadków i nie jestem zwolennikiem domysłów i niczym nie potwierdzonych teorii . Nazwa Ludowe Wojsko Polskie została użyta przez Kombatantów , taka nazwa była stosowana w odniesieniu do wojska tworzonego w latach 1943-44 w Rosji , A tak ogólnie to Wojsko Polskie , ale jak ktoś nie ma czego się czepić to czepia się mało istotnych szczegółów .
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~~Miedziany Starzec niezalogowany
15 grudnia 2018r. o 15:59
Pannazdzieckiem napisał(a):
M21W2 napisał(a): To co TY Ramaj piszesz jest formą obrony oskarżonego Wojciecha J. Stan wojenny był suwerenną decyzją władzy PRL-u z tym że przygotowywano się do tego niemal rok we współpracy z ZSRR . > >F. Siwicki : O decyzji rozlokowania grupy głównodowodzącego [W.G. Kulikowa] w Sztabie Generalnym [Wojska Polskiego] - podk. red. Rp.. Taki wariant jest do przyjęcia. Pozwoli lepiej koordynować działania. Trzeba zaktywizować Północną Grupę Wojsk [Sowieckich] w celu zabezpieczenia komunikacji.

W.G. Kulikow : Owszem, ale najpierw należy wykorzystać własne możliwości. Dopiero potem będziemy mogli porozmawiać o "Tarczy-81". Czy składając meldunek Leonidowi Iljiczowi [Breżniewowi], możemy powiedzieć, że podjęliście decyzję o przystąpieniu do realizacji planu?

W. Jaruzelski : Tak, pod warunkiem że udzielicie nam pomocy. >> Tu masz całą treść notatki >>>https://www.rodaknet.com/rp_art_4596_czytelnia_ipn_jaruzelski_prosi_kulikowa.htm Ja staram się pisać opierając się na faktach , a nie >coby było jakby było .Dopisane 15.12.2018r. o godz. 14:23:Falco poruszyłeś tak wiele tematów naraz że musiałbym w odpowiedzi napisać długi artykuł , porównywanie Kuklińskiego z Pawłowskim świadczy o Twoim braku wiedzy , są to nieporównywalne osobowości . Tu poczytaj o Pawłowskim który nie wiadomo jakiemu panu służył , są dowody na to że robił to dla mamony . >>https://gazetawroclawska.pl/jerzy-pawlowski-czlowiek-o-kilku-twarzach/ar/395478 . Teraz ty przedstaw dowody na to samo w odniesieniu do Kuklińskiego .

Cześć Lucjan :) Osobiście uważam Kuklińskiego za zdrajcę , a Jaruzelskiego za bohatera. W historii tego nieszczęśliwego Narodu dość często się zdarzało , że Naród był zwyczajnie wybijany , Inteligencja Narodu. Wszystkie powstania , razem z warszawskim . Gościu stanoł był na wysokości zadania trzynastego grudnia roku pamiętnego ... i ... jeszcze strzępy Inteligencji do dzisiaj funkcjonują ... czegoś najlepszym przykładem Lucjan :) .

Żydokomuna u sowietów nie miała w zwyczaju p...ierdolić się po kątach. Najlepszym przykładem Katyń. Kula w łeb i kwita . Tak było ...

... ale powiedz mi ... nie razi Cię Morawiecki ? :)

Chyba po raz pierwszy zgadzam się z Panną.
Kukliński to ohydny zdrajca i sprzedawczyk (brał za swoje "usługi" kasę) a gen Jaruzelski to frontowy, zasłużony oficer polskiej armii, człowiek honoru i mądry polityk, którego rzeczywistość postawiła przed skrajnie trudnym wyborem.
Zdał doskonale egzamin w tej dramatycznej sytuacji i powinniśmy mu być wdzięczni , że wówczas Polska nie podzieliła losów Rumunii i państw bałkańskich.
14240
M21W2
15 grudnia 2018r. o 16:02
Po małej przerwie na kawę witam Ciebie Piotrze , dzięki za komplement , ale to nie zmienia mojej oceny tych dwóch żołnierzy Wojska Polskiego . Co do sowietów , oceniam ich tak jak Ty , natomiast co do Premiera Morawieckiego pewnie się w jego ocenie różnimy . Ceniłem jego ojca za działalność w latach osiemdziesiątych , choć z przykrością piszę że jeszcze wyżej oceniałem Wałęsę i jego otoczenie . To że się różnimy w ocenie obecnego Premiera wnioskuję po Twoich postach a ty po moich . Na tym zakończę , zaczynają się skoki . Dobrej nocy życzę zapraszam do dyskusji jutro .
2900
#falco nieaktywny
15 grudnia 2018r. o 16:55
M21W2 napisał(a):

porównywanie Kuklińskiego z Pawłowskim świadczy o Twoim braku wiedzy , są to nieporównywalne osobowości .

są dowody na to że robił to dla mamony

naprawdę szkoda czasu na polemiki z tobą

z tego całego ''elaboratu'' wybrałem to co najśmieszniejsze ...
facet -napisz to ile zarobił tej ''mamony'' Pawłowski
jak odpowiesz wtedy możemy popisać o tych ''osobowościach ''

za jakiś czas sprawdzę bo wiesz ...święta za pasem ...
choinka ,prezenty i takie tam ...nie bardzo dzisiaj miałem czas na forum ...;)

"bierz życie z każdym oddechem..."
4335
#Pannazdzieckiem nieaktywny
15 grudnia 2018r. o 17:08
M21W2 napisał(a): Po małej przerwie na kawę witam Ciebie Piotrze , dzięki za komplement , ale to nie zmienia mojej oceny tych dwóch żołnierzy Wojska Polskiego . Co do sowietów , oceniam ich tak jak Ty , natomiast co do Premiera Morawieckiego pewnie się w jego ocenie różnimy . Ceniłem jego ojca za działalność w latach osiemdziesiątych , choć z przykrością piszę że jeszcze wyżej oceniałem Wałęsę i jego otoczenie . To że się różnimy w ocenie obecnego Premiera wnioskuję po Twoich postach a ty po moich . Na tym zakończę , zaczynają się skoki . Dobrej nocy życzę zapraszam do dyskusji jutro .

Lucjan , miło mi , że zechciałeś odpowiedzieć , ale faclobaran ma rację . Dobra zmiana to iluzja . Twoje pokolenie zmienia już ten świat od tylu lat , a nad naszymi głowami wciąż wiszą chemitrale. Faclobaran najprawdopodobniej nie wie nawet czym są chemitrale.

Ale jutro chętnie wrócę do dyskusji ... odpoczywaj Lucjanie :)

Ludzie w zasadzie myślą logicznie. Problem polega na tym , że operują na nie pełnych , bądź fałszywych informacjach. I dlatego taką logikę trzeba w du... ży kapelusz włożyć . Krzysztof Karoń.
2161
#fobiak nieaktywny
15 grudnia 2018r. o 17:14
o tym pisarzu i IX-go wspomnialem tylko bo szkole konczyl w boleslawcu
211
skorn
15 grudnia 2018r. o 17:23
fobiak napisał(a):
skorn napisał(a):
fobiak napisał(a): za jaruzelskiego mielismy wojsko tak wyszkolone, ze moglo isc przeciwko kazdemu innemu wojsku, nawet przeciwko sowieckiemu, wystarczylo tylko wydac rozkaz.

to dawaj, dlaczego jaruzelski byl zdrajca

Bo nie wydał rozkazu.

wymigales sie, jak znajdziesz lepsza definicje to ja tu wklej, wedlug tej nie byl zdrajca
""Zdrada – świadome złamanie przysięgi lub odstępstwo od przyjętych (przez siebie, najbliższe osoby lub daną społeczność) norm czy wartości, działanie przeciwko tym normom i wartościom, zaparcie się ich, a także jawna lub skryta ich negacja. Człowiek dopuszczający się zdrady określany jest mianem zdrajcy.""

nie bylo takiej wartosci aby nasze wojsko szlo na wojne, pomijajac z kim, wartosc taka musialaby wyjsc od spoleczenstwa, najblizsze osoby lub od niego samego. spoleczenstwo wojny nie chcialo, bliskie mu osoby nie chcialy i on nie chcial, czyli nie bylo takiej wartosci i dlatego jaruzelski nie wydal rozkazu.

wiem, ze nie jestes w stanie udowodnic, ze jaruzelski byl zdrajca bo jestes oczytany, zaczytany i reprezentujesz trend przekrzykujacych, ktorzy nie moga nic zmienic a chcieliby wszystko po to aby dogonic cywilizacje a na drodze stoi im historia, dlatego od niej zaczynaja. ale historii sie nie da zmienic. taka jest i taka pozostanie. jaruzelski byl generalem i nim pozostanie bo juz niema nikogo, kto moglby go prawnie zdegradowac.
dobrze, ze duzo czytasz ale dobrze by bylo abys tyle samo myslal.

to zastanow sie jescze raz
dlaczego jaruzelski byl zdrajca

Nie chce mi się powtarzać. Ponieważ zwrócił się przeciwko Polakom, a powinien przeciwko ruskim. Pamiętasz jak zaczęło sie powstanie listopadowe? Od czyjego buntu?

Generalnie w twoim tekście jak to zwykle u marksistów sporo relatywizacji: " spoleczenstwo wojny nie chcialo, bliskie mu osoby nie chcialy i on nie chcial, czyli nie bylo takiej wartosci i dlatego jaruzelski nie wydal rozkazu."

Co to znaczy? Może powinnien zrobić referendum, czy bronić się ruskimi? Dla polskiego żołnierza wartość jest jedna, bronić Polski i Polaków przed agresją z zewnątrz.

Nikt też nie pomyśli, że może jaruzel ratował też własną skórę, bo faktycznie powinien zawisnąć na pierwszej lepszej gałęzi i tak by się stało? Ludzie by go roznieśli tak jak tego watażke z Rumunii wraz z jego żoną. Tak powinni kończyć dyktatorzy.

<i>
2900
#falco nieaktywny
15 grudnia 2018r. o 17:38
nic nie wiem o tym ale po tym co wcześniej przeczytałem zastanowiło mnie jedno...
tak duża część piszących tutaj boi się przyjęcia do Polski jakiejś tam bliżej nieokreślonej liczby uchodzców widząc w nich samych morderców,gwałcicieli czy terrorystów ...

a pamiętacie opowieści czy też czytaliście jakieś dokumenty o tym jak to bywało kiedy przez Polskę przechodzili ''wyzwoliciele'' ?

co mogło by się dziać kiedy by weszli po raz wtóry?
kto by im ''podskoczył''?
na takie działania w tamtym czasie i obecnie jesteśmy za słabi a liczenie na ''sojuszników'' to nic innego jak wiara w bajkę o królewnie Śnieżce ...

nadal twierdzę że Polska jest dla jankee czy ogólnie dla Zachodu zwykłym ''pasem zieleni'' do ''zaorania'' a czas w którym będzie się to działo to czas na przygotowanie Niemcom czy Francuzom obrony własnych obywateli ...

kiedy wczoraj słuchałem Mateuszka kiedy to powiedział że ''Polska jest bijącym sercem Europy'' zaniemówiłem ...
w tym co dzisiaj wyprawia pis ,jak jest pod ich ''rządami'' postrzegana Polska to raczej pasuje stwierdzenie że jest raczej ''wrzodem ''
przeanalizujcie to co wygadywał Duda czy Mateuszek na tym całym szczycie klimatycznym...
dlaczego uwalili projekt ''zródeł odnawialnych''?

:]

"bierz życie z każdym oddechem..."
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.