M21W2 napisał(a): Fobiak jeżeli wyraźnie zaznaczyłem co jest fragmentem listu Kombatantów a Ty tego nie doczytałeś to Twój Problem . Pisząc coś sprawdzam nieraz w internecie czy się nie mylę . To co napisałeś o Górnikach z kopalni Wujek to twoje > ja tak myślę , to jak u Wałęsy jedyna prawda . Prawdą jest że organizatorem strajku była Solidarność po aresztowaniu przewodniczącego .Żądali zwolnienia jego i innych działaczy z całego kraju . Do strajku dołączyli Górnicy z innych zmian zwiększyli postulaty o zakończenie stanu wojennego oraz przywrócenia działalności Solidarności . Nie ma dla mnie najmniejszego znaczenia czy ci co zginęli byli w Solidarności czy PZPR a to że w kopalniach pracują ludzie z różnych stron kraju jest i było normalnością . Ja w odróżnieniu od Ciebie znam wersję naocznych świadków i nie jestem zwolennikiem domysłów i niczym nie potwierdzonych teorii . Nazwa Ludowe Wojsko Polskie została użyta przez Kombatantów , taka nazwa była stosowana w odniesieniu do wojska tworzonego w latach 1943-44 w Rosji , A tak ogólnie to Wojsko Polskie , ale jak ktoś nie ma czego się czepić to czepia się mało istotnych szczegółów .
skorn napisał(a):fobiak napisał(a):skorn napisał(a):fobiak napisał(a):
Nie chce mi się powtarzać. Ponieważ zwrócił się przeciwko Polakom, a powinien przeciwko ruskim. Pamiętasz jak zaczęło sie powstanie listopadowe? Od czyjego buntu?
Generalnie w twoim tekście jak to zwykle u marksistów sporo relatywizacji: " spoleczenstwo wojny nie chcialo, bliskie mu osoby nie chcialy i on nie chcial, czyli nie bylo takiej wartosci i dlatego jaruzelski nie wydal rozkazu."
Co to znaczy? Może powinnien zrobić referendum, czy bronić się ruskimi? Dla polskiego żołnierza wartość jest jedna, bronić Polski i Polaków przed agresją z zewnątrz.
Nikt też nie pomyśli, że może jaruzel ratował też własną skórę, bo faktycznie powinien zawisnąć na pierwszej lepszej gałęzi i tak by się stało? Ludzie by go roznieśli tak jak tego watażke z Rumunii wraz z jego żoną. Tak powinni kończyć dyktatorzy.
chodzi o zdrade jaruzelskiego, a gdzie jest z definicji, ze tego zrobic nie mogl?
wprowadzenie stanu wojennego nie jest zdrada
a obronie polski i polakow nie pisz bo masz slaba pamiec, przypomne tobie tych, ktorzy sie poddali sowietom i tych, ktorzy uciekli z kraju na zabki i herbatke zostawiajac narod na zaglade.
chyba sobie juz nie poradzisz z tym w co sie wpakowales
M21W2 napisał(a): ........................ Ja staram się pisać opierając się na faktach , a nie >coby było jakby było ...................
ramaj napisał(a):M21W2 napisał(a): ........................ Ja staram się pisać opierając się na faktach , a nie >coby było jakby było ...................
Piszesz opierając się na materiałach archiwalnych co nie znaczy że takie były fakty.Do takich dokumentów należy zawsze podchodzić z dystansem,a w tym przypadku na pewno część z nich to "materiały".Inna sprawa (zakładając obiektywizm tych materiałów) to kwestia interpretacji tychże - dwóch historyków po odczytanie tych samych archiwalii potrafi wyciągnąć kompletnie odmienne wnioski.
A co do"coby było jakby było".Dziwię sie,że tak beztrosko nad tym przechodzisz.To nie chodziło przecież o przepowiedzenie pogody, a o narodowe być albo nie być.
Nasza historia zna niestety kilka zrywów bez przemyślenia konsekwencji - mamy "dzięki" nim do obchodzenia wiele martylogicznych rocznic.
DP napisał(a): mylisz pojęcia
hymn nie ma nic wspólnego z duchowością
Zastosowana autokorekta