Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat

PIS zwyciężył.

2161
#fobiak nieaktywny
15 grudnia 2018r. o 17:59
M21W2 napisał(a): Fobiak jeżeli wyraźnie zaznaczyłem co jest fragmentem listu Kombatantów a Ty tego nie doczytałeś to Twój Problem . Pisząc coś sprawdzam nieraz w internecie czy się nie mylę . To co napisałeś o Górnikach z kopalni Wujek to twoje > ja tak myślę , to jak u Wałęsy jedyna prawda . Prawdą jest że organizatorem strajku była Solidarność po aresztowaniu przewodniczącego .Żądali zwolnienia jego i innych działaczy z całego kraju . Do strajku dołączyli Górnicy z innych zmian zwiększyli postulaty o zakończenie stanu wojennego oraz przywrócenia działalności Solidarności . Nie ma dla mnie najmniejszego znaczenia czy ci co zginęli byli w Solidarności czy PZPR a to że w kopalniach pracują ludzie z różnych stron kraju jest i było normalnością . Ja w odróżnieniu od Ciebie znam wersję naocznych świadków i nie jestem zwolennikiem domysłów i niczym nie potwierdzonych teorii . Nazwa Ludowe Wojsko Polskie została użyta przez Kombatantów , taka nazwa była stosowana w odniesieniu do wojska tworzonego w latach 1943-44 w Rosji , A tak ogólnie to Wojsko Polskie , ale jak ktoś nie ma czego się czepić to czepia się mało istotnych szczegółów .

nie lej wody, gornicy nie mogli niczego zadac, bo od kogo mieli zadac, nikt z nimi zadnych rozmow nie prowadzil. roznica, gornika ze slaska a gornika gorola byla taka, ze pierwsi byli ustabilizowani a drudzy zagubieni i potrzebowali duzo lat aby sie zaaklimatyzowac, nizsza warstwa spoleczna jak i nizsza na szczeblu zawodowym, zamieszkujaca wulce na galusa.
to co ty nazywasz ludowym wojskiem polskim w zsrr to byla pierwsza dywizja im. tadeusza kosciuszki. a twoich kombatantow se wsadz, sa takimi samymi analfabetami jak ty, co taki kombatant moze wiedziec o wojsku polskim. bandyci wstapili do zwiazku przejeli wladze i nazywaja sie kombatantami.
rzucasz historycznymi faktami, choc nimi nie sa to zadbaj chociaz o precyzje bo w tej materii detale sa najwazniejsze i nie zganiaj winy na staruszkow, myslniki cie nie uratuja. szukaj lepszych tekstow, troche dluzej trwa ale sie oplaca.

Dopisane 15.12.2018r. o godz. 17:59:

skorn napisał(a):
fobiak napisał(a):
skorn napisał(a):
fobiak napisał(a):
Nie chce mi się powtarzać. Ponieważ zwrócił się przeciwko Polakom, a powinien przeciwko ruskim. Pamiętasz jak zaczęło sie powstanie listopadowe? Od czyjego buntu?

Generalnie w twoim tekście jak to zwykle u marksistów sporo relatywizacji: " spoleczenstwo wojny nie chcialo, bliskie mu osoby nie chcialy i on nie chcial, czyli nie bylo takiej wartosci i dlatego jaruzelski nie wydal rozkazu."

Co to znaczy? Może powinnien zrobić referendum, czy bronić się ruskimi? Dla polskiego żołnierza wartość jest jedna, bronić Polski i Polaków przed agresją z zewnątrz.

Nikt też nie pomyśli, że może jaruzel ratował też własną skórę, bo faktycznie powinien zawisnąć na pierwszej lepszej gałęzi i tak by się stało? Ludzie by go roznieśli tak jak tego watażke z Rumunii wraz z jego żoną. Tak powinni kończyć dyktatorzy.

chodzi o zdrade jaruzelskiego, a gdzie jest z definicji, ze tego zrobic nie mogl?
wprowadzenie stanu wojennego nie jest zdrada

a obronie polski i polakow nie pisz bo masz slaba pamiec, przypomne tobie tych, ktorzy sie poddali sowietom i tych, ktorzy uciekli z kraju na zabki i herbatke zostawiajac narod na zaglade.

chyba sobie juz nie poradzisz z tym w co sie wpakowales
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
670
ramaj
15 grudnia 2018r. o 18:37
M21W2 napisał(a): ........................ Ja staram się pisać opierając się na faktach , a nie >coby było jakby było ...................

Piszesz opierając się na materiałach archiwalnych co nie znaczy że takie były fakty.Do takich dokumentów należy zawsze podchodzić z dystansem,a w tym przypadku na pewno część z nich to "materiały".Inna sprawa (zakładając obiektywizm tych materiałów) to kwestia interpretacji tychże - dwóch historyków po odczytanie tych samych archiwalii potrafi wyciągnąć kompletnie odmienne wnioski.
A co do"coby było jakby było".Dziwię sie,że tak beztrosko nad tym przechodzisz.To nie chodziło przecież o przepowiedzenie pogody, a o narodowe być albo nie być.
Nasza historia zna niestety kilka zrywów bez przemyślenia konsekwencji - mamy "dzięki" nim do obchodzenia wiele martylogicznych rocznic.
4335
#Pannazdzieckiem nieaktywny
15 grudnia 2018r. o 19:11
ramaj napisał(a):
M21W2 napisał(a): ........................ Ja staram się pisać opierając się na faktach , a nie >coby było jakby było ...................

Piszesz opierając się na materiałach archiwalnych co nie znaczy że takie były fakty.Do takich dokumentów należy zawsze podchodzić z dystansem,a w tym przypadku na pewno część z nich to "materiały".Inna sprawa (zakładając obiektywizm tych materiałów) to kwestia interpretacji tychże - dwóch historyków po odczytanie tych samych archiwalii potrafi wyciągnąć kompletnie odmienne wnioski.
A co do"coby było jakby było".Dziwię sie,że tak beztrosko nad tym przechodzisz.To nie chodziło przecież o przepowiedzenie pogody, a o narodowe być albo nie być.
Nasza historia zna niestety kilka zrywów bez przemyślenia konsekwencji - mamy "dzięki" nim do obchodzenia wiele martylogicznych rocznic.

I tu się qurwa niestety muszę z Tobą zgodzić Ramaj , choć bardzo nie lubię się zgadzać. Najbardziej mnie wquwia , kiedy muszę iść do szkoły , żeby posłuchać , albo zaśpiewać hymn , bo Panie Nauczycielki sobie tak życzą . Nie mają bladego pojęcia co dzieje się w Kraju nad Wisłą , ale mantre muszą odśpiewać ... chyba zaczynam tracić kontakt z tym światem

Ludzie w zasadzie myślą logicznie. Problem polega na tym , że operują na nie pełnych , bądź fałszywych informacjach. I dlatego taką logikę trzeba w du... ży kapelusz włożyć . Krzysztof Karoń.
14505
DP
15 grudnia 2018r. o 19:20
mylisz pojęcia
hymn nie ma nic wspólnego z duchowością
4335
#Pannazdzieckiem nieaktywny
15 grudnia 2018r. o 20:15
DP napisał(a): mylisz pojęcia
hymn nie ma nic wspólnego z duchowością

Kto myli , ja , czy Ramaj . Sprecyzuj Droga Dorotko :)

Cieszy fakt , że czytacie moje opinie . Za... krec iście cieszy :)

Zastosowana autokorekta

Ludzie w zasadzie myślą logicznie. Problem polega na tym , że operują na nie pełnych , bądź fałszywych informacjach. I dlatego taką logikę trzeba w du... ży kapelusz włożyć . Krzysztof Karoń.
2900
#falco nieaktywny
15 grudnia 2018r. o 20:29
no i jak widzę M21 zamilkł ...
a szkoda bo chciałbym by napisał ile za swoją zdradę otrzymał od CIA jego ''bohater''
może jutro to napisze ...
zawsze ciekawiło mnie jakimi kryteriami ocen kierują się ludzie danych epok...
dzisiaj obserwuję jak bardzo można w imię ''dopasowania'' do własnych - nazwijmy to ''idei''-zmieniać lub wręcz fałszować historię ...
tylko po co jak ostatnio w trybie ''awaryjnym'' trzeba było co nie co ''prostować ''

"bierz życie z każdym oddechem..."
19709
#Anonim19709 nieaktywny
15 grudnia 2018r. o 21:18
[img=1544904710_jyg7fbp.jpg]

Dopisane 15.12.2018r. o godz. 21:17:

[img=1544905025_c81kdm0.jpg]

Dopisane 15.12.2018r. o godz. 21:18:

[img=1544905118_bb9tr8y.jpg]
~~Miedziany Starzec niezalogowany
15 grudnia 2018r. o 22:25
No to Matołuszek wziął sobie do serca słowa Junkera i łże bez opamiętania.
Czyli sytuacja jest katastrofalna !!
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.