Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat

Szkoła rodzenia

~Mama niezalogowany
18 lutego 2010r. o 8:31
Drogie Koleżanki,

jestem mamą 10-miesięcznego smyka i urodziłam przez cesarskie cięcie (po 20 godzinach porodu naturalnego). Uważam, iż męki porodu naturalnego to żadne bohaterstwo i nie do pomyslenia żeby Kobiety tak cierpiały w XXI wieku, kiedy to w krajach rozwiniętych znieczulenie jest podawane "na żądanie". W Polsce, kobieta która urodziła siłami natury jest bohaterką, a ta po znieczuleniu bądź cesarce "wygodnisią". Tragiczne, ale prawdziwe!

Chodziłam wraz z mężem do szkoły rodzenia w Bolesławcu, cegiełka 30 zł niby nie obowiązkowa, ale nalegano aby ja wykupić (szpital potrzebuje przecież dotacji). Zaświadczenie potrzebne do porodu rodzinnego wydawano po min. 6 obecnościach...i tu kolejna paranoja bolesławieckiego szpitala, bo takiego zaświadczenia w innych szitalach nie wymagają! Mało tego ... z tym świstkiem trzeba było pójść do ordynatora na oddziale położniczym, aby ten wpisał swoją zgodę w KARCIE CIĄŻY. Bez tej procedury mąż niemógłby być przy porodzie. Uważam to za absurd.

W Zgorzelcu poród rodzinny na życzenie, kameralna salka ze sprzętem i prysznicem oraz nowiutką pojedynczą salką porodową (tylko dla Was) - bez żadnych zaświadczeń. Cena 200 zł. Wada: módlcie się aby była wolna jak zaczniecie rodzić!

Pozdrawiam serdecznie i życzę Powodzenia!
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~kinga niezalogowany
18 lutego 2010r. o 9:04
dziewczyny wy tu piszecie w większości już jako mamy, ja jestem przed rozwiązaniem i nie wyobrażam sobie nie uczestniczyć w zajęciach szkoły rodzenia. oczywiście, że wszytsko można znaleźć w necie. Ale pogadac z położną, którą potem zobaczysz przy porodzie to coś bezcennego. rodząc będe pewnie przstraszona co najmniej i zobaczyć w szpitalu znajomą twarz to juz będzie jakaś ulga. Ponadto zobaczyć salę, wszystko, to naprawdę pomaga, bo najgorszy jest strach wynikający z niewiedzy i niepewności. moja przyjaciółka urodziła niedawno, chodziła do nas na zajęcia i jej argumenty całkowicie mnie przekonały, że warto.
wiem też, że w tej chwili położne juz nie uczą oddychania, właśnie dlatego, że zanim doszło do finału - dziewczyny były po hiperwentylacji, zakręcone, zmęczone, czasami mało przytomne. teraz zdają się na kobiecą intuicję i chłopski rozum :D
~ niezalogowany
18 lutego 2010r. o 9:59
Celesta każda operacja to operacja czy to na noę czy cesarka zabieg to zabieg.Moja droga masz rację że każdy może mieć swoje zdanie w końcu żyjemy w wolnym kraju.
Ale ja odbieram twoje wypowiedzi jak narzucanie się bo wszystko beeeee ale sesarka to super nie pomagasz przyszłym mamą.Następnie oki może ktoś pisał szybko i wali ortografy ale jak się nie ma czego czepić to się czepiasz że ktoś napisał "porud"->zamiast poród.Ja też może wale ortografy przejęzyczenia ale od takich błędów jest moderator!!!!!

Przyszłe mamy owszem może większość się mam tu już obecnych odzywa ale widocznie ktoś tego chciał zakładając tego posta aby się wypowiedziały mamy,przyszłę mamy, lekarze, położne:)
Kinga-> sama mówisz że twoja znajoma już urodziła i ci poleciła szkołe rodzenia bo to bezcenne.Masz rację:)

Przyszłe mamusie moim zdaniem podkreślam moim ZDANIEM na każdy szpital znajdzie się coś!!!!->jajkieś niedociągnięcie czy lekarz do d........ czy p..........do d........!!!!czy szpital do d....!!!!
Każdy szpital nie jest idealny ale rodzić gdzieś musimy!!!!!!
Jak juz pisałam wcześniej ja uwarzam że szkoła rodzenia daje dużo pod warunkiem że chodząć na takie zajęcia jak się chodzi i się nie boi pytać zadawać pytań Paniom położnym one zawsze chętne odpowiedzą i zaraz na mnie naskoczą że jestem POŁOŻNĄ:)NIE NIE do położnej mi daleko jestem zwykłą mamą.
Chodzicie zadawajcie pytania jak macie wątpliwości pytajcie:
"proszę pokazać nam jeszcze raz jak kompać dziecko jak przemywać pępuszek bo jest bardzo on ważny!!!Jak przewijać dzieciatko a nawet zgłoś się na ochotnika popróbuj na lalce!!!
Z tego co mi wiadomo można się umówić z grupą bąź samemu na obejrzenie sal na położnictwie w tym salki do porodów rodzinnych:)będziecie mogły zobaczyć jak to wygląda od zaplecza:)pod warunkiem że w obecnej chwili będzie ta sala wolna:)ale to wszystko jest do uzgodnienia ja też rodziłam ale my grupą nie baliśmy się pytać i taka szkoła rodzenia dała nam naprawde dużo!!!!!!!przynajmiej mi!!!!!!!!
Nie atakujcie tak położnych jak one mają takie odpowiedzialne stanowisko, a mianowicie mimo że jest lekarz przy po rodzie to i tak położna ona odgrywa dużą rolę bo to ona przypowmina co masz robić ona oddaje w swoją pracę dużo serca i mało tego powiem wam że umnie to położna odbierała poród lekarz stał na wysokości mojej głowy i w końcowej fazie pomógł mi wycisnać malewo iż jak któraś z was pisała że poród naturalny to duży wysiłek TAK!!!To prawda ale warto!!!!
Po porodzie moim kiedy maluszek był juz na świecie ale jeszcze na pępowinie leżał na moim brzuszku jakaś chwile bo musieli go zabrać aby się nie wychłodził i musieli mnustwo rzeczy badań zrobić zresztą jak każdemu dzieciątku:)
Zabierajać maluszka mój mąż poszedł obok do sali i przyglądał się co robia z maluszkiem badali, myli, mierzyli,ważyli itp.....
on to doglądał co dalej się dzieje z dzieckiem.
A w tym czasie lekarz ginekolog i położna która przyjmowała poród zszywali mnie.Nie mylić z nacięciem krocza!!!Krocze było ochronione jak bym nigdy nie rodziła:)(zszywana była szyjka macicy iz lekko nadpękła od wysiłku)
Poród to coś pięknego mimo że bóle nie są przyjemne ja polecam ciepłą kompiel polewając się wodą co jakiś czas ale z umiarem aby nie urodzić pod pryśnicem to przyśpiesza poród!!!
mi pomogłoi długo nie cierpiałam ale mogłam szybciutko przytulić maluszka:)

Głowy do góry przyszłe mamy dacie rade nie jesteście pierwsze jako rodzące i nie ostatnie:)To przychodzi samo w odpowiedniej chwili!!!!!!!!!!!!!!Udanych rozwiązań:)

~ niezalogowany
18 lutego 2010r. o 10:30
Celesta a tak na marginesie skoro miałaś tyle zastrzeżeń do położnych to jak chodziłaś/chodzisz na szkołe rodzenia czemu nie powiedziałaś w prost na zajęciach że mało wiedzy przekazują położne???Tylko jesteś odwarzna na forum i jedziesz po bandzie!!!!
Skoro się trzymasz że każdy może mieć swoje zdanie to czemu go nie urzyłaś na zajęciach> :D
Wkońcu jak Ty to mówisz każdy ma prawo mieć swoje zdanie :>

Zaraz naskoczysz na mnie że mam wonty do Ciebie nie ja tylko pytam!!!!bo tak mnie to zaciekawiło czemu masz taką nienawiść do Bolesławieckiego szpitala i położnych!!!
I to wcale nienależe do Twojego fanklubu jak Ty to nazwałaś :D

Jeszcze jedno gdzie rodziłaś tak z ciekawości bądź będziesz rodzić????ale z tego co czytałam to Ty już urodziłąś !! :>
3028
#clasta nieaktywny
18 lutego 2010r. o 10:41
juz urodzilam, szpital w Zlotoryi, w niczym nie odbiega od szpitala w Boleslawcu, wybralam ten szpital ze wzgledu na lekarza prowadzacego.
Pisze, ze narzucam innym swooje zdanie, absolutnie nic nikomu nie narzucam, mam prawo do wypowiedzenia sie i wlasnie to robie.
Kolejna sprawa, piszesz, ze zwracam komus(chyba Tobie) uwage o bledy ortograficzne...hmm nie zrobilabym tego ale podwazasz moja inteligencje a sory, z calym szacunkiem dla Twojej osoby...ktos kto wali takie byki mowi o mojej inteligencji?no sorki ale cos tu nie tak;)
Uwage poloznej zwrocilam, spokojnie, ale stwierdzilam, z w moim stanie nie warto sie bylo denerwowac.
I w Twojej wypowiedzi wszystko byloby ok ale rozwalilas mnie tekstem o tym, ze dzieci ze cesarek sa mniej zwiazane emocjonalnie z matkami...bo co?bo nie lezaly u mamuni na brzuszku?Mi dziecko przyniesli do karmienia godzine po zabiegu...
No a na sam koniec po prostu rozwalilas mnie rozpisywaniem sie o szczegolach porodu, cietym kroczu etc...kogo obchodzi Twoje krocze?Temat tego sie nie tyczy...wiec moze po prostu trzymajmy sie go...
~ niezalogowany
18 lutego 2010r. o 11:58
clasta napisał(a): juz urodzilam, szpital w Zlotoryi, w niczym nie odbiega od szpitala w Boleslawcu, wybralam ten szpital ze wzgledu na lekarza prowadzacego.
Pisze, ze narzucam innym swooje zdanie, absolutnie nic nikomu nie narzucam, mam prawo do wypowiedzenia sie i wlasnie to robie.
Kolejna sprawa, piszesz, ze zwracam komus(chyba Tobie) uwage o bledy ortograficzne...hmm nie zrobilabym tego ale podwazasz moja inteligencje a sory, z calym szacunkiem dla Twojej osoby...ktos kto wali takie byki mowi o mojej inteligencji?no sorki ale cos tu nie tak;)
Uwage poloznej zwrocilam, spokojnie, ale stwierdzilam, z w moim stanie nie warto sie bylo denerwowac.
I w Twojej wypowiedzi wszystko byloby ok ale rozwalilas mnie tekstem o tym, ze dzieci ze cesarek sa mniej zwiazane emocjonalnie z matkami...bo co?bo nie lezaly u mamuni na brzuszku?Mi dziecko przyniesli do karmienia godzine po zabiegu...
No a na sam koniec po prostu rozwalilas mnie rozpisywaniem sie o szczegolach porodu, cietym kroczu etc...kogo obchodzi Twoje krocze?Temat tego sie nie tyczy...wiec moze po prostu trzymajmy sie go...
Ja widzę że Ty na każdy temat masz wiele do powiedzenia.Każdy niech Pisze co chce wszyscy mają do tego prawo,a Ty w końcu przestań dokuczać ludziom i ich krytykować.Lepiej popatrz na siebie.
~ niezalogowany
18 lutego 2010r. o 12:24
~ napisał(a):
clasta napisał(a): juz urodzilam, szpital w Zlotoryi, w niczym nie odbiega od szpitala w Boleslawcu, wybralam ten szpital ze wzgledu na lekarza prowadzacego.
Ja widzę że Ty na każdy temat masz wiele do powiedzenia.Każdy niech Pisze co chce wszyscy mają do tego prawo,a Ty w końcu przestań dokuczać ludziom i ich krytykować.Lepiej popatrz na siebie.

zgadzam się z tym w zupełności oczywiście z panią anonimową:)
Jeśli chodzi o cesarke to moja droga owszem twierdzę iż dzieci są mniej zwiazane z matką TAK!!!i każda Ci położna to powie bo tak nie masz tego co ma wiele mam rodząć naturalnie chodźby położona dzidzia na brzuszku i ssąca jeszcze na pępowinie cycusia:)A Ty masz co wyjęto z Ciebie dziecko jak z robota:)
Może przesadziłam ale współczuję tym mauśkom które poza cesarką nie mogą urodzić inaczej bo tak czasem bywa że cesarka to mus!!!
A tak namarginesie to z tego co wiem to dziecka nie dają mamom po cesarce po godzinie bo dostajesz znieczulenie i nie możesz nawet głowy podnieść a co dopiero dostawić dziecko do piersi hahaha no wiedze masz troszkę ograniczona a jak byś nie wiedziała to w małej ilości ale to znieczulenie co się dostaje przy cesarce to przenika do mleka i juz od małego w małej dawce ale twoje dzieciątko dostało jakieś świstwo!!!
Ba mało tego po cesarce przynajmiej się leży 24 godziny plackiem bo jak byś nie wiedziała to kobieta po cesarce nie jest w stanie się podnieść no chyba że masz kogoś do pomocy abyś mogła się podmyć po odbębeniu 24 godzin!!!
Widzę że ty poza krytyką innych nie potrafisz przyjąć innego zdania.
No ale zwracam honor ciocia CELASTYNA radzi i wie wszystko lepiej.
A na marginesie to jak byś nie wiedziała to spytaj położną że kobiety po cesarce w sumie pokarm u nich pokazuje się dopiero przynajmiej po 5 dniu!!!Natomiast u kobiet rodzących naturalnie po 2-3 dniu:)
Pewnie tego też niewiesz:)ale kobiety rodzące naturalnie wszystkie zmiany zachodzą tak jak maja zachodzić. Jest poród naruralnie chormony zaczynaja pracować i tak jak pisałam 2-3 dni jest mleko -zwane siarą u jednych szybciej u drugich wolniej.Mi się dziecko wcześniej na świad wyrywało przed czasem i mi juz mleko pokazało się jak zanim urodziłam.
To jest fizjologia.
A u kobiety poo cesarce wszystko jest wywołane sztucznie bo poród przy cesarce to nic innego jak wywołanie porodu zapytaj każda położna Ci to powie!!!
Jak rodziłaś w Złotori to po co się wypowiadzasz o Bolesławcu:)paranoja jak dla mnie!!!
i WIESZ CO ZEJDŹ ZE MNIE BO MNIE PRAWIENIE TWOICH KAZAŃ ANI BAWI ANI ZIĘBI!!!I NIE ZAMIERZAM SIĘ Z TOBĄ WDAWAĆ W JAKĄŚKOLWIEK ZABAWE NA SŁOWA!!!
~ niezalogowany
18 lutego 2010r. o 13:08
zaczęłam czytać pierwszą wypowiedź i tak jakoś od razu nie miałam ochoty dalej jej czytać... jednym słowem kobiety lubią robić z tego aferę...ja już urodziłam siłami natury i nie narzekam , przecież to jest taki BÓL, KTÓRY SIĘ ZAPOMINA!!! a zastanowiłyście się jak kiedyś kobiety rodziły? bez znieczuleń, itd... a mężczyzna przy porodzie , nie wyobrażam sobie czegoś takiego, przecież to jest ohydne..a potem większość facetów ma wstręt do kobiet...więc skoro zdecydowałyście się mieć dziecko to nie marudźcie!!!!!
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA BAU zaprasza