Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
Sądy wolne, niezależne i niezawisłe
~~Karminowoczerwony Dąb niezalogowany
24 stycznia 2020r. o 15:17
~~Pąsowy Kielichowiec napisał(a): Jestem prawnikiem, z blisko dziesięcioletnim stażem jako radca prawny, i jestem zupełnie spokojna o ważność Wyroków wydawanych w moich sprawach. Przecież dzisiejsza uchwała SN to jakaś kompletna brednia (z prawnego punktu widzenia), i żaden szanujący się prawnik na nią się nie powoła. Tak w ogóle nie do końca rozumiem, w jakim trybie została podjęta. Myślę, że sam Sąd Najwyższy się z niej wycofa. Ona jest ewidentnie kontra legem, i ma polityczny charakter. To, że wymiar sprawiedliwości wymaga daleko idących reform widzą sami prawnicy, bo jego patologie znają od wewnątrz. Trzeba skończyć z sędziami mającymi „ciche układy” z wybranymi pełnomocnikami, czy biegłymi, albo uwikłanych w różne interesy. I trzeba raz na zawsze uwolnić sądy od wszechobecnego nepotyzmu. Dla mnie dzisiejsza uchwała SN to jeden z ostatnich krzyków rozpaczy „kasty sędziowskiej”. Tak to już jest jak lwa zapędzi się do jego jaskini, i nie ma odwrotu, to zdolny jest do wszystkiego, bo niema nic do stracenia. Ci ludzie po prostu liczą, że kogoś jeszcze swoim krzykiem przestraszą. To już są ich ostatnie ruchy. Oni już nawet w śród prawników stracili autorytet, bo ewidentnie widać, że chodzi im o swoje interesy. Przykładem była sprawa sędziego Pietrzykowskiego (nota bene autora dobrego podręcznika procedury cywilnej, z którego uczyłam się ja i większość moich znajomych na aplikacji). A poza tym Panu Ministrowi Ziobrze dziękujemy za reformę KPC, bo była naprawdę potrzebna.

Zgadzam się z tą opinią. SN nie stanowi prawa, ani nie może rozstrzygać sporów kompetencyjnych. Natomiast sędziowie powołani przez Prezydenta Rzeczpospolitej są zobowiązani według treści ślubowania do sumiennego wykonywania swoich obowiązków, co jednocześnie oznacza, że nie mogą się uchylać od orzekania. W tym temacie nielegalna jest uchwała SN, która już po uchwale Sejmu z tego samego dnia jest niewiążąca. Do tego dojdzie uchwała TK, która zapewne to rozstrzygnie ostatecznie. Nadzwyczajna kasta próbuje zanarchizować sądownictwo, działając wbrew ustawowym i konstytucyjnym prerogatywom. I na koniec, dlaczego w kwestii Izby Dyscyplinarnej według SN prawo ma działać wstecz? Unieważniając dotychczasowe oczeczenia? Czy to nie oznacza, że aby bronić kasty prawo może działać wstecz? A na jakiej podstawie prawnej?
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~~Zielonkawy Chmiel niezalogowany
24 stycznia 2020r. o 15:23
emem napisał(a): Prawniku, z blisko dziesięcioletnim stażem jako radca prawny, podpisz się imieniem i nazwiskiem. Inaczej uznajemy, że jesteś zwykłym hejterem, który prawnika udaje.

Pozdrawiam,
Marcin.

Kto to jest Marcin? Emem? Jakie ma podstawy oceniać opinie innych w temacie sądownictwa? Brak merytorycznej oceny świadczy o tym, że raczej nie ma żadnych do tego podstaw.
~~Siwawy Orlik niezalogowany
24 stycznia 2020r. o 15:28
M21W2 napisał(a):
Marcinie nie kto inny jak wy na portalu stworzyliście raj dla hejterów . Zlikwidujcie możliwość wypowiedzi anonimom , hejt zostanie w znacznym stopniu ograniczony .

Pozdrawiam .
Lucjan Złotkowski .

Panie Lucjanie tzw Marcin nigdy nie zlikwiduje anonimów ponieważ tym samym mógłby zamknąć firmę "bolec.info".
~~Perłowa Nasturcja niezalogowany
24 stycznia 2020r. o 15:37
~~Karminowoczerwony Dąb napisał(a):
~~Pąsowy Kielichowiec napisał(a): Jestem prawnikiem, z blisko dziesięcioletnim stażem jako radca prawny, i jestem zupełnie spokojna o ważność Wyroków wydawanych w moich sprawach. Przecież dzisiejsza uchwała SN to jakaś kompletna brednia (z prawnego punktu widzenia), i żaden szanujący się prawnik na nią się nie powoła. Tak w ogóle nie do końca rozumiem, w jakim trybie została podjęta. Myślę, że sam Sąd Najwyższy się z niej wycofa. Ona jest ewidentnie kontra legem, i ma polityczny charakter. To, że wymiar sprawiedliwości wymaga daleko idących reform widzą sami prawnicy, bo jego patologie znają od wewnątrz. Trzeba skończyć z sędziami mającymi „ciche układy” z wybranymi pełnomocnikami, czy biegłymi, albo uwikłanych w różne interesy. I trzeba raz na zawsze uwolnić sądy od wszechobecnego nepotyzmu. Dla mnie dzisiejsza uchwała SN to jeden z ostatnich krzyków rozpaczy „kasty sędziowskiej”. Tak to już jest jak lwa zapędzi się do jego jaskini, i nie ma odwrotu, to zdolny jest do wszystkiego, bo niema nic do stracenia. Ci ludzie po prostu liczą, że kogoś jeszcze swoim krzykiem przestraszą. To już są ich ostatnie ruchy. Oni już nawet w śród prawników stracili autorytet, bo ewidentnie widać, że chodzi im o swoje interesy. Przykładem była sprawa sędziego Pietrzykowskiego (nota bene autora dobrego podręcznika procedury cywilnej, z którego uczyłam się ja i większość moich znajomych na aplikacji). A poza tym Panu Ministrowi Ziobrze dziękujemy za reformę KPC, bo była naprawdę potrzebna.

Zgadzam się z tą opinią. SN nie stanowi prawa, ani nie może rozstrzygać sporów kompetencyjnych. Natomiast sędziowie powołani przez Prezydenta Rzeczpospolitej są zobowiązani według treści ślubowania do sumiennego wykonywania swoich obowiązków, co jednocześnie oznacza, że nie mogą się uchylać od orzekania. W tym temacie nielegalna jest uchwała SN, która już po uchwale Sejmu z tego samego dnia jest niewiążąca. Do tego dojdzie uchwała TK, która zapewne to rozstrzygnie ostatecznie. Nadzwyczajna kasta próbuje zanarchizować sądownictwo, działając wbrew ustawowym i konstytucyjnym prerogatywom. I na koniec, dlaczego w kwestii Izby Dyscyplinarnej według SN prawo ma działać wstecz? Unieważniając dotychczasowe oczeczenia? Czy to nie oznacza, że aby bronić kasty prawo może działać wstecz? A na jakiej podstawie prawnej?

A co to mnie qrwa obchodzi pasterzu świń z czym ty się zgadzasz bądź nie .Wypierd z tymi mądrościami ,swoje durnoty wypisuj gdzie indziej .
Won.
~~Pomarańczowożółta Wiekuistka niezalogowany
24 stycznia 2020r. o 16:44
emem napisał(a):
~~Pomarańczowożółta Wiekuistka napisał(a): A Twój pupil zastosował się do prawomocnego wyroku w sprawie pokazania faktur?
krzyczysz konstytucja, a od kiedy to SN uchwala ustawy i decuduje o ustroju w Polsce?

Nie mam pojecia o jakich fakturach piszesz.
A co do SN - SN nie uchwalił żadnej ustawy ani nie decydował o ustroju. Wydał wczoraj uchwałę ujednolicającą orzecznictwo. Wystaczy przeczytać dokument, aby dowiedzieć się czego dotyczy. Wyłącz telewizję rządową i przeczytaj dokument samodzielnie.

A na podstawie czego Nowy KRS została powołana? a nowi sędziowie , których SN zawiesił to na podstawie czego powołał prezydent?
Na podstawie znowelizowanych ustaw, więc z kogo diotów robisz?
Nie wiesz o jakie faktury chodzi? o faktury OWSIAKA, !!! Wyzywałeś ludzi od hejterów ,
kiedy o tym pisali pod tematami o WOSP.
~~Brudnoszara Imperata niezalogowany
24 stycznia 2020r. o 17:25
~~Perłowa Nasturcja napisał(a):
~~Karminowoczerwony Dąb napisał(a):

A co to mnie qrwa obchodzi pasterzu świń z czym ty się zgadzasz bądź nie .Wypierd z tymi mądrościami ,swoje durnoty wypisuj gdzie indziej .
Won.
Przestań kwiczeć buraku ze szkoły neumanna.
~Płowa Lantana niezalogowany
24 stycznia 2020r. o 20:56
Dziś o godzinie 21,00 tvpinfo zaczyna się KASTA.
~~Granatowa Bazylia niezalogowany
24 stycznia 2020r. o 21:14
już była ...
dzisiaj gębą zbynia''zero'' przemówiła podważając wyrok Sądu Najwyższego ...

pisowski nierząd i bezprawie...:]
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.