Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA Villaro zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Czas powrotu religii do salek katechetycznych ?

~~Różowy Len niezalogowany
1 października 2020r. o 12:42
upss Boga
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
11445
PanM
1 października 2020r. o 13:37
~~Różowy Len napisał(a): upss Boga

Ja wcale nie uważam Cię za głupiego ani głupszego od siebie .
Jest taki moment w którym moja i Twoja filozofia powstania mają początek .Ten początek jest zaczynem sporu .
Jedną z nich jest teoria " Wielkiego wybuchu " a drugą teoria "Wszechmogącego Stwórcy "
Moja filozofia bliższa jest fizyce / teorii wiedzy /
Twoja odwrotnie.
Myślę że polemika na tym poziome nie ma sensu. Zatem przyjąłem pozycję człowieka szanującego wiarę innych licząc że oni uszanują mój ateizm.
Niestety tak nie jest . Kościół katolicki wykorzystując przewagę liczebną wiernych stara się zdominować życie wszystkich. Poprzez indoktrynację niepełnoletnich oraz wpływy na politykę i prawodawstwo niby świeckiego państwa.
Stąd mój brak akceptacji dla nauki religii w ŚWIECKICH SZKOŁACH PUBLICZNYCH oraz dla kapelanów w jednostkach budżetowych.
Racz zwrócić uwagę że w żadnej firmie prywatnej nie funkcjonuje etat kapelana.
Wniosek -- ludzie mający władzę poddają się presji / interesowi / i wprowadzają na rynek pracy osoby z nim nie związane ale podnoszące znacznie koszt pracy. / kilkanaście miliardów rocznie/ Gdyby o taką sumę podnieść kwotę wolną odczuła by to pracująca część suwerena.

" Tyle państwa w państwie ile to minimalnie niezbędne i tyle swobody obywatelskiej ile to maksymalnie możliwe " Konstytucja Rzeczypospolitej Czym gorsze prawo tym więcej urzędników i odwrotnie
~~Brzoskwiniowa Godecja niezalogowany
1 października 2020r. o 14:03
Ile to już raz razy zadawałem tu proste pytanie o ''odpowiedzialność zbiorową'' jaką zastosował twój ponoć ''litościwy i miłosierny bóg''? nie pamiętasz ''lnie''? ;)teraz Przemek wrzucił zdjęcie jakiegoś obrazu i wraca kolejne pytanie o źródła z jakich Kościół czerpał całymi garściami tworząc te swoje święta i legendy o ''lepieniu człowieka''
Lnie - legenda o Lancelocie jest podobna legendzie Jezusa czy chcesz tego czy nie
Dlaczego nie odniosłeś się do mojego pytania o ''krucjatę aragońską''?
czy dlatego że ''miłosierny bóg'' patrzył na tą rzeź katolików przymykając oko? a przecież tych katolików wyżynali katolicy? :]

obraz i symbolika? symboli ''pogańskich '' Kościół katolicki przswoił sobie od cholery i trochę
pamiętasz Mojżesza? widziałeś jego wizerunki przed ''kościelną ewolucją''? ;)
~~Izabelowa Bylica niezalogowany
1 października 2020r. o 15:13
~~Brzoskwiniowa Godecja napisał(a): Ile to już raz razy zadawałem tu proste pytanie o ''odpowiedzialność zbiorową'' jaką zastosował twój ponoć ''litościwy i miłosierny bóg''? nie pamiętasz ''lnie''? ;)teraz Przemek wrzucił zdjęcie jakiegoś obrazu i wraca kolejne pytanie o źródła z jakich Kościół czerpał całymi garściami tworząc te swoje święta i legendy o ''lepieniu człowieka''
Lnie - legenda o Lancelocie jest podobna legendzie Jezusa czy chcesz tego czy nie
czy dlatego że ''miłosierny bóg'' patrzył na tą rzeź katolików przymykając oko? a przecież tych katolików wyżynali katolicy? :]

obraz i symbolika? symboli ''pogańskich '' Kościół katolicki przswoił sobie od cholery i trochę

Za moimi plecami kotłuje się na TV Republika " koronka dla jego bolesnej męki "
Lnie powiedz nam po co ludzie się modlą skoro nam tu pisałeś że bóg zostawił człowiekowi wolną wolę ? Wierni wiedzą że mają wolną wolę i nic nie uzyskają a mimo to modlą się gorliwie nie tylko do boga ale cały czas o coś. Teraz po Polsku i po Włosku
" miej miłosierdzie dla nas i całego świata , dla jego bolesnej męki "
Dlaczego on was nie słucha ?
1 października 2020r. o 15:26
~~Izabelowa Bylica napisał(a): Dlaczego on was nie słucha ?

A skąd wniosek że nie słucha? Mnie zawsze słucha. Tylko jak go poproszę żeby się koń sąsiadowi ochwacił to zamiast spełnienia prośby dostanę kopa w ... wiesz w co :)
Trzeba wiedzieć o co prosić i jak prosić. A żeby wiedzieć to trzeba znać Słowo Boże. I tu wracamy do Pisma Świętego.
1 października 2020r. o 15:36
~~Brzoskwiniowa Godecja napisał(a): Ile to już raz razy zadawałem tu proste pytanie o ''odpowiedzialność zbiorową'' jaką zastosował twój ponoć ''litościwy i miłosierny bóg''? nie pamiętasz ''lnie''? ;)teraz Przemek wrzucił zdjęcie jakiegoś obrazu i wraca kolejne pytanie o źródła z jakich Kościół czerpał całymi garściami tworząc te swoje święta i legendy o ''lepieniu człowieka''

A co ma tu śmierć do rzeczy? To tylko śmierć ziemska. Kto był prawy w godzinie śmierci, może szczęśliwy oczekiwać Raju. Czy Bóg go skrzywdził w jakikolwiek sposób? Mówisz że katolicy mordowali katolików. Na sądzie ostatecznym każdy zostanie odpowiednio oceniony. Co do symboli przyswajanych przez Kościół... No cóż, widocznie inaczej się nie dało. Bez tego nie udałoby się przyłaczyć kolejnych duszyczek do Kościoła.
~~Brzoskwiniowa Godecja niezalogowany
1 października 2020r. o 16:04
~~Różowy Len napisał(a):

A co ma tu śmierć do rzeczy? To tylko śmierć ziemska. Kto był prawy w godzinie śmierci, może szczęśliwy oczekiwać Raju. Czy Bóg go skrzywdził w jakikolwiek sposób? Mówisz że katolicy mordowali katolików. Na sądzie ostatecznym każdy zostanie odpowiednio oceniony. Co do symboli przyswajanych przez Kościół... No cóż, widocznie inaczej się nie dało. Bez tego nie udałoby się przyłaczyć kolejnych duszyczek do Kościoła.

nie sądzisz że to co powyżej napisałeś to kosmiczna wręcz hipokryzja?
dzisiaj tłumaczysz śmierć dzieci w Gomorze tym że dostąpili ''zaszczytu przeniesienia do raju''? byli tego ''godne''? ;)
ja nie mówię że ''katolicy mordowali katolików''
to jest potwierdzone historycznie
co ty mi tu pierdzielisz o jakichś ''sądach ostatecznych'' ???
kto jest łajzą na ziemi ten ma być przez sądy ziemskie odpowiednio ukarany
niedługo pójdziesz w tych swoich ''objawieniach '' dalej
żaden ksiądz nie nie może być sądzony na ziemi bo jest urzędnikiem ''boga'' i tylko ''bóg'' go może osądzić ...;)
tak dzisiaj robią tzw. sądy biskupie ze swoimi koleżkami już tutaj -nie żadne ''sądy ostateczne''
symbole ''pogańskie'' :] zawłaszczone przez chrześcijański ''kościół'' są dzisiaj przez ciebie akceptowane?
a wiesz że dzisiaj miliony ''wiernych'' biją pokłony przed egipską Izydą ściskającą w ramionach ....HORUSA? hahaha
to że Kościół z lekka ''wybielił'' lico Izydy nie zmienia pewnych faktów ;)

sumując- wychodzi na to że Kościół chwyci się każdego sposobu by ''przyłączyć kolejne duszyczki''

a według mnie a znam troszkę historię Kościół praktycznie od początku swojego istnienia był i pozostaje organizacją przestępczą
pieniądze, trucizna a nawet sztylet budowały dzisiejszą potęgę Kościoła...

nadmieniam że piszę ogólnie o Kościele instytucjonalnym bo tak go dzisiaj widzę
4335
#Pannazdzieckiem nieaktywny
1 października 2020r. o 17:47
~~Izabelowa Bylica napisał(a): ...

Dlaczego on was nie słucha ?

Słucha , uwierz mi skoro w Stwórcę nie wierzysz :) Kiedy dwanaście lat temu wieźli mnie do Zgorzelca na kolejną koronografię prosiłem Stwórcę , żeby pozwolił mi jeszcze trochę pożyć , abym mógł dzieciaki w dorosłość wyprowadzić i ... wysłuchał :D

Panna to korpus delicti na działanie modlitwy :D

Stwórca działa przez małe cuda , których nie dostrzegamy , ponieważ nasz zakres obserwacji skupia się jedynie na materii uwielbianej przez Przema :) Druga sprawa to Biblijny zapis , szczególnie Starego Testamentu , z którego Mądrzy Ludzie od lat łacha drą . Bo można się doszukiwać w Psalmach dobroci Pana , ale nie sposób przejść obojętnie wobec tej wzmianki " ... jam miotam gwiazdami w galaktyce oriona ... " A " miłosierny " bóg Jahwe prędzej każe Ci zabić własnego syna ... na próbę wiary , niż wysłucha Twej modlitwy Bylica :)

Czujesz różnicę między Panem , a Stwórcą Bylica ? Módl się do Stwórcy , nie do Pana :)

Qurde co raz bardziej podoba mi się ta dysputa . Dołączają Mądrzy Ludzie :)

Szacun Przemo , za inspirację :)

ps.

Len , rozumiem Twoją argumentację , ale jeśli nasi prarodzice byli jedynakami , to skąd się wzięło siedem miliardów ludzi na tej pięknej , nieszczęśliwej Planecie ... kazirodztwo , czy co ? :D

Dopisane 01.10.2020r. o godz. 17:47:

Mądrzy Ludzie , to nie było do Ciebie Janusz :D

Gdzież bym śmiał Cię obrażać :D

Miłego wieczoru Wam życzę :)

Ludzie w zasadzie myślą logicznie. Problem polega na tym , że operują na nie pełnych , bądź fałszywych informacjach. I dlatego taką logikę trzeba w du... ży kapelusz włożyć . Krzysztof Karoń.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza