Horus napisał(a): nie bardzo wiem czy jest jakikolwiek sens punktować te posty Lna...
miesza wszystko ...DNA i zaraz po tym coś tam wspomina o narzucaniu religii itd.
swoisty ''miszung'' ;)
według Lna Kościół obalił komunę a jeśli już nie obalił to się przyczynił ...
czym?
wizytami papieskimi? ;)
to LUDZIE , to ruchy społeczne a nie Kościół ...
ilu z księży było esbeckimi agentami?
oni obalali ''komunę''? dlaczego Kościół jako pierwszy miał wgląd w agenturalne ''teczki''?
Kościół owszem ma pewien wkład w utrzymaniu pewnych -tyle że dawnych - zachowań patriotycznych ale przypominam ci Lnie że bywało że wchodził w ''układy'' a to z zaborcami a to z okupantami ...
wiem ...zaraz wspomnisz Popiełuszkę ...;)
ale ja mogę ci podać przykłady przedstawicieli Kościoła raczej niechlubnie zapisanych na kartach historii Polski ...
Kościół od wieków dbał o jedno ...zachowanie ludzi w ciemnocie i nie pisz mi tu że to Kościół był tym który jako pierwszy tworzył uniwersytety bo nawet jak takie zakładał to pierwsi znajdowali w nich miejsca nie ''plebejusze''...;)
Kościół od wieków walczył o zachowanie swoich przywilejów...
dlaczego Kościół popierał niewolnictwo?
oj Lnie ...długo by o tym pisać ...;)
na twoje nieszczęście ludzie czytają nie tylko słynną ''wyborczą'' ...;)
Stek bzdur wyczytanych właśnie w tego typu źródłach jak "Wyborcza".
Niewolnictwo nie jest zgodne z nauka Kościoła, a zatem Kościół jako taki nie mógł go popierać. Mogli go popierać poszczególni duchowni, tkwiący w błędzie, jak na przykład ci, którzy w Niemczech promują Komunię dla rozwodników, czy nawet jak ostatnio dla protestantów :|
Czym Kościół obalił komunę? Nie chodziłeś do kościoła w latach 80-tych to nie wiesz. Kościoły były pełne ludzi. Większość z nich nie wiedziała już co znaczy wiara. Przychodzili posłuchać o godności człowieka, a potem o tę godność walczyli.
Wchodził w układy? A co taki Wyszyński mógł zrobić jak nie próbować układać się z komunistyczna władzą? Zakładać oddziały partyzanckie i siedzieć w lesie? Historia pokazała że był dla nas mężem opatrznościowym.
Przykłady niechlubnie zapisanych? W tak wielkiej organizacji jak Kościół zawsze znajdziesz jakieś czarne owce. Kościół jednak jest święty i przetrwa także to.
Zachowanie ludzi w ciemnocie? To Kościół tworzył uniwersytety.