Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat

Czas powrotu religii do salek katechetycznych ?

11445
PanM
13 października 2020r. o 15:49
~~Różowy Len napisał(a): [

Aby zgłębić temat, potrzebny jest też wysiłek własny. Biblia, modlitwa do Ducha Świętego o rozum. I może coś dobrego z tego wyniknie. Nie kreuję się na żadnego forumowego guru, sam niewiele wiem ale jestem otwarty i staram się uzupełniać swoje braki.
A pokonywać nikogo nie zamierzam. Bezbożnicy już są pokonani. Ich można co najwyżej próbować ratować.

Jaki temat chcesz zgłębiać ? Po co ci biblia i modlitwa . Albo wierzysz albo nie.
Potrzebujesz wsparcia biblii , ducha świętego aby Cię umocnił w wierze a z drugiej strony masz pewność że bezbożników pokonałeś.
Uświadom mnie proszę w czym mnie pokonałeś , szarego spokojnego ateistę.
Mimo że jesteś prawdopodobnie dobrym człowiekiem to od czego chcesz mnie ratować ?
Pokazałeś oblicze wiary .
Ateista po prostu nie wierzy i nie przekonuje wierzących do ateizmu a wierzący nie mogą znieść że ktoś ma inne poglądy.
To taki przedsionek indoktrynacji i przymusu. Gdyby teraz Tobie dać władzę szybko byś wdrożył swoje filozofie jako obowiązujące. Tak jak czyni to PiS i jego kościelni pobratymcy.[img=1602596960_bnlrm88.jpg]

" Tyle państwa w państwie ile to minimalnie niezbędne i tyle swobody obywatelskiej ile to maksymalnie możliwe " Konstytucja Rzeczypospolitej Czym gorsze prawo tym więcej urzędników i odwrotnie
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~Szkarłatny Aster niezalogowany
13 października 2020r. o 16:31
Aha ateista nie wierzy i nie przekonuje to zupełnie jak te biedaczki które rządziły za PRL-U
22258
#Horus nieaktywny
13 października 2020r. o 16:32
~~Różowy Len napisał(a):
~~Wiśniowa Laurencja napisał(a):
~Kasztanowatoczerwony Bambus napisał(a): Borówka chcesz udowodnić że GW nie lubi kościoła? To wszyscy wiedzą od dawna. Nie odkryłeś Ameryki.

Gdyby były tylko media które ty czytasz , słuchasz i oglądasz nigdy byśmy się nie dowiedzieli o problemach kościoła i jego pasterzy.
Pedofilia , homoseksualizm , zamiatanie problemów pod tzw dywan , Niejasne finansowanie i wiele wiele pomniejszych grzeszków.

A tobie oczywiście bardzo się podoba taki jednostronny przekaz medialny. Kościół to samo zło, bagno i 5 metrów mułu. Tak?
No to jesteś zwykłym pustym dzbanem, do którego można wszystko wlać. Akurat dla takich dzbanów tego typu media działają. Zero refleksji, łykasz wszystko jak ci podadzą. Kościół ma wiele obliczy bo tworzą go ludzie, a ci aniołami niestety nie są. Ale i są w nim święte osoby. Dlaczego o nich nie przeczytasz w Wyborczej, czy nie usłyszysz na TVN-ie? Bo dzbany najlepiej przyjmują złe informacje.

przeczytaj swój post ...zauważasz ile w nim zawarłeś ''jadu''?
że sam pisząc to co napisałeś postawiłeś się w pozycji ''dzbana''?

bo z jednej strony piszesz jak sam uważasz w ''duchu chrześcijaństwa'' a z drugiej jak wyżej -''dzbany'' a wcześniej do PanaM ''lewaku'' ...

i kto tu jak nie ty sam ''łykasz '' co ci ambona nakaże?
tak ...Kościół ma wiele twarzy co napisałes sam ...bez przemyślenia że brzmi to wręcz idioty.cznie i capi na odległość HIPOKRYZJĄ ...
Kościół powinien mieć jedną ''twarz''...''twarz '' otwartą na prawdę i szacunek do każdego człowieka ...
przyznałeś że jest inaczej ...
stąd wasza nienawiść do nie tylko ateistów czy gnostyków...
stąd wasza nienawiść do ludzi spod tęczowej flagi...stąd wasza nienawiść do wszelkich ruchów społecznych chcących ograniczyć rolę ''kościoła'' w życiu zwykłego obywatela...

i ty śmiesz tu ''pouczać '' innych?
teraz rozumiem to co wcześniej napisałeś ...toczysz swoją ''walkę''

ze wszystkimi którzy nie muszą czytać tych bzdur o wężach ,aniołach czy mojżeszach by żyć PO SWOJEMU zachowując się jak na ludzi przystało...

masz spore trudności z odniesieniem się do pytań ...do odniesienia się do faktów historycznych ...
stąd twoja zwykła ucieczka do zwykłego pierdzielenia o szukaniu ''boga'' w modlitwach czy pieśniach ...

kiedy znajdziesz w sobie tyle odwagi by jednak obejrzeć film ''Dwóch papieży'' zrozumiesz jak wielki wpływ na Ratzingera miał Bergolio...
wtedy może zrozumiesz dlaczego dzisiejszy polski kler ma głęboko w dupeczce słowa obecnego papieża...

czy zrozumiesz?...ja osobiście wątpię bo jesteś ''dzbanem'' czytającym zapewne Niedzielę

czy gdzieś cię obraziłem?
chyba nie bo tylko odpowiednio się wpisałem w to co sam powyżej napisałeś ...:]

resztę tego co to ''skomentowałeś'' z mojego postu -później ...

teraz kawusia ...;)
11445
PanM
13 października 2020r. o 19:27
~Szkarłatny Aster napisał(a): Aha ateista nie wierzy i nie przekonuje to zupełnie jak te biedaczki które rządziły za PRL-U

PRL był 40 lat temu.
Rządzili nim tacy sami nawiedzeni jak dzisiaj. Wyznawali tylko inną religię.
Dumny jestem że od wtedy do dzisiaj jestem ateistą .[img=1602610039_sk5pd3m.jpg]

" Tyle państwa w państwie ile to minimalnie niezbędne i tyle swobody obywatelskiej ile to maksymalnie możliwe " Konstytucja Rzeczypospolitej Czym gorsze prawo tym więcej urzędników i odwrotnie
22258
#Horus nieaktywny
13 października 2020r. o 19:38
no i spoko...

ale popatrz tylko ...ty ateista ja gnostyk a nasze ''ideologie'' nas nie dzielą a wręcz łączą...

tylko trzeba chcieć rozmawiać...trzeba też umieć rozmawiać a nie pierdzielić o legendarnych ''bożkach'' :]
~~Paliowa Jeżówka niezalogowany
13 października 2020r. o 19:40
Horus napisał(a): kiedy znajdziesz w sobie tyle odwagi by jednak obejrzeć film ''Dwóch papieży'' zrozumiesz jak wielki wpływ na Ratzingera miał Bergolio...
wtedy może zrozumiesz dlaczego dzisiejszy polski kler ma głęboko w dupeczce słowa obecnego papieża...

Ten film to fikcja, jak tobie łatwo wcisnąć kit to jest aż zdumiewające.
22258
#Horus nieaktywny
13 października 2020r. o 19:44
poważnie?
co jest w tym filmie fikcją?
potrafisz sprecyzować?

chętnie przeczytam ...

Dopisane 13.10.2020r. o godz. 19:44:

i jeszcze jedno ...oglądałeś ''Boże ciało''?

to też fikcja?
~~Paliowa Jeżówka niezalogowany
13 października 2020r. o 19:52
Horus napisał(a): poważnie?
co jest w tym filmie fikcją?
potrafisz sprecyzować?

chętnie przeczytam ...Dopisane 13.10.2020r. o godz. 19:44:i jeszcze jedno ...oglądałeś ''Boże ciało''?

to też fikcja?

Tak oba filmy oglądałem i oba są fikcją inspirowaną prawdziwymi wydarzeniami. Czyli tak, był papież Benedykt i tak jest papież Franciszek i to by było na tyle odnośnie faktów. A film "Boże Ciało" jest jedynie luźno inspirowane różnymi przypadkami fałszywych księży - o czym mówią twórcy filmu.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA Villaro zaprasza
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza