PIS-PO-PRL napisał(a):Horus napisał(a): a ty jeszcze wyżej ...:]
Największym niebezpieczeństwem jest, kiedy się człowieka zniewala mówiąc mu jednocześnie że czyni się go wolnym.
Temu musimy zapobiec ;)
Więc mówisz, że katolicy są zniewoleni, ich wizja wolności jest do doopy i należy im narzucić Twoją wizje wolności?
Czy może wystarczy, że zmienią wyznanie?
Horus napisał(a): a ty jeszcze wyżej ...:]
Największym niebezpieczeństwem jest, kiedy się człowieka zniewala mówiąc mu jednocześnie że czyni się go wolnym.
Temu musimy zapobiec ;)
a może przynajmniej próbować ...;)
może właśnie tak widzę polski -i nie tylko - kler...
~~Różowy Len napisał(a):Horus napisał(a): gościu ...
Też nie czujesz różnicy między życiem doczesnym a wiecznym. Różnica między katolikiem a ateistą polega na tym, że dla ateisty liczy się tylko życie doczesne.
pieprzysz waści ...
siedzisz w tych swoich ''dogmatach'' i nie potrafisz wyściubić z nich nosa i napisać coś szerzej ...
a jak widzą to twoje ''życie wieczne'' pokazują często czyny tych którzy budząc strach i grozę ''ogni piekielnych''....''kieckowi''
zero strachu przed tym że mogą je utracić goniąc za mamoną ,grzesząc pychą i zwykłymi czynami kryminalnymi ...
'' Ostatnio coraz szerzej mówi się o Bożym Miłosierdziu, że dzięki niemu wszyscy zostaniemy zbawieni''
jak to?....''wszyscy'' ?
a więc ateiści i gnostycy też?
no to czego mam się kurna bać? ;)
'' Wydaje nam się że na Sądzie Ostatecznym całe nasze życie osądzi Bóg. A to chyba nie tak. To nam zostanie dany dar rozpoznania dobra i zła. I sami siebie ocenimy. ''
to jednak nie ''bóg'' będzie ''oceniał''?...to już kurna o co tu chodzi?
staniemy przed ''bogiem'' w dniu ''sądu''?.... tylko po co?
po ''wyrok''?
jaki ?
przecież sam piszesz że ''dzięki niemu wszyscy zostaniemy zbawieni''
a o jakiej dialektyce tu prawisz?...Hegla?...;)
'' Pogląd co jest dobrem a co złem, można sobie wyrobić czytając Pismo Święte. ''
a więc wychodzi na to że nader często polscy księża czytają je ''po łebkach'' i niezbyt poważnie...;)
'' Żyjmy tak byśmy nie byli niemile zaskoczeni w godzinie Sądu.''
czyli co nas może ''zaskoczyć''?
że może jednak nie wszyscy zostaną ''zbawieni'' :]
i proszę cię ...nie pieprz ciągle tych swoich ''filipików '' o tym że ''bóg jest dobry i miłosierny''
bo to guzik prawda...
znasz to?
''wyrżnijcie wszystkich -bóg rozpozna swoich ''
facet ...mogę ci podać inne historycznie udokumentowane fakty jak to w imię twojego ''miłosiernego boga '' mordowano ludzi ...w tym dziei...
co ty na to ?
wygłosisz kolejne ''kazanie''?...:]
Dopisane 20.10.2020r. o godz. 19:52:PIS-PO-PRL napisał(a):Horus napisał(a): a ty jeszcze wyżej ...:]
Wyzwalasz Ty i jeszcze jeden Pan tych biednych katolików w kilku tematach, a oni kuwa tacy uparci... no zaraza ;)
nadgorliwość gorsza od... czegoś tam, takie wyzwalanie pod to nie podchodzi :D
a gdzie ja próbuję ich ''wyzwalać?
to oni próbuję mnie zniewolić...
krzyż tu ,krzyż tam ...
krzyż na Giewoncie ,krzyż w sejmie ,krzyż w miejskim szalecie ,krzyże w szkołach i urzędach ,krzyż obok ''manhatanu''
dlaczego tak ci przeszkadzają słowa o zniewoleniu poprzez czarowanie słowem o wolności ?
a gdzie wolność wyznania?...wolność przekonań?
przecież ''len'' usilnie próbuje mnie ''zniewolić''?...;)
Horus napisał(a):
a gdzie ja próbuję ich ''wyzwalać?
to oni próbuję mnie zniewolić...
krzyż tu ,krzyż tam ...
krzyż na Giewoncie ,krzyż w sejmie ,krzyż w miejskim szalecie ,krzyże w szkołach i urzędach ,krzyż obok ''manhatanu''
dlaczego tak ci przeszkadzają słowa o zniewoleniu poprzez czarowanie słowem o wolności ?
przecież ''len'' usilnie próbuje mnie ''zniewolić''?...;)
Horus napisał(a):
PIS-PO-PRL napisał(a): A no, konkretne cytowanie, ale chyba znalazłem fragment do mnie ;)
Horus napisał(a):
Trzeba było od razu, że Ty tylko się bronisz. Jedziesz po tym klerze, to myślałem że Ty zwykłych, uczciwych katolików (z których też często szydzisz nie wiedząc czemu) próbujesz wyzwolić z pod buta czarnej tyranii.
ze zwykłych uczciwych katolików nie musze szydzić...
taki nie robi z forum ''ambony''
on ma od tego kościół ...;)
szydzę i szydzić będę z ''katoli'' którzy niewiele sobie robą z tych nauk jakie ponoć próbuje im wpoić ich kościół ...
chyba zauważasz jak marny to przynosi skutek...czy też tego nie widzisz?...;)
pamiętam jak kiedyś jakiś ''katol'' próbował mi wmówić że Bibilę napisał ''bóg'' :]
zaraz .... a może ty twierdzisz że katolik?