Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA 1,5% podatku dla Klekusiowo
BolecFORUM Nowy temat

13.12.1981 KTO PAMIĘTA ???

~~ZK Polska niezalogowany
13 grudnia 2021r. o 15:57
M21W2 napisał(a): ~~ZK Polska , każdemu odpowiadam według zasług , grzecznie Ci podziękuję za ocenę , na księdza absolutnie się nie nadaję .Dopisane 13.12.2021r. o godz. 15:38:P.S - ~~ZK Polska a tak coś na temat jesteś w stanie napisać , mam wątpliwości .

Panie Lucjanie ,proszę przypomnieć nam jak to Solidarność razem z Rydzykiem stocznię przed upadkiem uratowaliście . Kolebkę naszą świętą .

Mało kto pamięta, że kolegą z pracy doktora Dudy był Andrzej Kryże, sędzia skazujący opozycjonistów w czasach PRL-u i syn Romana Kryże, który wydał wyrok śmierci na rotmistrza Pileckiego.
I doktor Duda, i sędzia Kryże byli wiceministrami sprawiedliwości w latach 2006 - 2007.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~~Bladożółta Brodia niezalogowany
13 grudnia 2021r. o 16:03
Żal bierze że się wypowiadają same komuchy,inne posty,, czerwona" redakcja moderuje jak w stanie wojnowym

Zastosowana autokorekta

14240
M21W2
13 grudnia 2021r. o 16:30
PanM napisał(a):
Ktoś napisał: ~~obserwator napisał(a): Przed 13.XII jak większość Polaków pytałem siebie "na co oni jeszcze czekają ?".
Rozzuchwalone grupy "rewolucjonistów" demolowały kraj, niszczyły gospodarkę a władze tolerowały tę samowolę.
Gdyby nie powściągliwość ówczesnego kierownictwa kraju sytuacja tych "działaczy" mogła być bardziej tragiczna.
Tylko taka postawa władz pozwoliła na pokojowe zakończenie kryzysu i przekazania władzy ludziom którzy, jak się okazało wtedy i widać dzisiaj, nie wiedzieli i nie wiedzą co z nią zrobić.

Ja mam nawet odwagę pod takim tekstem się podpisać. Niestety to smutna prawda.

Przemku za to co pisałeś i nadal bredzisz straciłem cały szacunek do Ciebie , teraz masz " odwagę " kiedy staniała .
Podpisujesz się pod postem o treści jakie szły z TV od dziennikarzy w mundurach i dygnitarzy PZPR

Dopisane 13.12.2021r. o godz. 16:17:

~~ZK Polska napisał(a):
Ktoś napisał: M21W2 napisał(a): ~~ZK Polska , każdemu odpowiadam według zasług , grzecznie Ci podziękuję za ocenę , na księdza absolutnie się nie nadaję .Dopisane 13.12.2021r. o godz. 15:38:P.S - ~~ZK Polska a tak coś na temat jesteś w stanie napisać , mam wątpliwości .

Panie Lucjanie ,proszę przypomnieć nam jak to Solidarność razem z Rydzykiem stocznię przed upadkiem uratowaliście . Kolebkę naszą świętą .

Mało kto pamięta, że kolegą z pracy doktora Dudy był Andrzej Kryże, sędzia skazujący opozycjonistów w czasach PRL-u i syn Romana Kryże, który wydał wyrok śmierci na rotmistrza Pileckiego.
I doktor Duda, i sędzia Kryże byli wiceministrami sprawiedliwości w latach 2006 - 2007.

Z Panem nie podyskutuję , nie ten temat , niech Pan założy temat , przemiany w Polsce po 1989 r .

Dopisane 13.12.2021r. o godz. 16:30:

ZK Polska - a tych znasz , w ich obronie palono świeczki pod sądami , to " bohaterowie " stanu wojennego .

Przez ten czas przez Sąd Najwyższy przewinęło się dziesięcioro sędziów, którzy orzekali w sprawach karnych w stanie wojennym. Są to Józef Iwulski, obecny prezes Izby Pracy i Ubezpieczeń Społecznych, oraz sędziowie Izby Karnej Waldemar Płóciennik (pracujący obecnie), Dorota Rysińska, Jacek Sobczak, Andrzej Siuchniński, Lech Paprzycki (wszyscy w stanie spoczynku). Oraz sędziowie Izby Wojskowej Jerzy Steckiewicz, Jan Rychlicki, Marian Buliński (przeszli w stan spoczynku w kwietniu 2018 r.) i Janusz Godyń (w stanie spoczynku od 2016 r.).
22258
#Horus nieaktywny
13 grudnia 2021r. o 16:33
M21W2 napisał(a): Janusz jak chcesz abym Ciebie traktował poważnie skończ z insynuacjami , dość już robiliśmy z siebie idio,tów posądzając o taką czy inną przynależność , nie wiem czy byłeś w PZPR , nie wiem czy byłeś ormowcem , nie dostarczaj mi dowodów na to że to jest możliwe .
Jakim jednak musisz być nędznikiem skoro na niewątpliwie złym postępowaniem Misiewicza piszesz oszczerstwa o obecnym hańbieniu munduru , Twoja nienawiść do PiS nawet jak uzasadniona nie uprawnia do ataku na obecne wojsko .
Jakoś brak Ci odwagi ocenić przestępców odpowiedzialnych za stan wojenny i jego ofiary , nie krytykujesz komunistów którzy uwłaszczyli się na naszym majątku , ja nie mam oporu aby ocenić sprzedawczyków którzy odeszli z Solidarności po to aby razem z postkomunistami wprowadzać pseudo reformy .
O mnie napisali inni wyraziłem zgodę na publikacje na stronach IPN .
Ty też już wystarczająco oszczerstw z siebie w stosunku do mnie wylałeś .
Dla Ciebie jest stwierdzeniem , dla mnie też , Polska przez 9 lat wisiała nad przepaścią , 9 lat cofniętych w rozwoju
kraju , a jak Ty oceniasz tą wypowiedź Jaruzelskiego zacytowaną przez Jurka , wypowiedź która miała usprawiedliwić stan wojenny i atak na własne społeczeństwo przy użyciu czołgów , samochodów opancerzonych i ostrej amunicji .
Próbuję nie używać odpowiednich słów na które zasługujesz nie mogę się powstrzymać aby nie napisać - swoją czerwoną legitymację spaliłem po stanie wojennym na Twoim pustym łbie .

nic nie tnę z twojego postu byś miał go w tej chwili przed oczami ...
ja cię nie posądzam ale widząc jak ty teraz łasisz się do władzy a wcześniej zmieniłeś Wałęsę na Kornela mam podstawy myśleć że i przynależność do PZPR nie musi być ci obca....

wracając do wojska...
napisałem o tym bo zachowanie polskich ''gienierałów'' ma wszystkie tego cechy...
co innego -bez obrazy - ''szare wojsko''
wojsko ''niedecyzyjne''
jak patrzeć dzisiaj na ''mundur '' kiedy właśnie generałowie prężą się przed takimi jak misiewicz?
jak patrzeć na ten mundur jak nosił go ktoś taki jak sławoj'' flacha'' głódź ...oszust i kłamca...
jak patrzeć dzisiaj na ten mundur jak największe plamy na nim są za sprawą antonia'' drona''

to do nich kieruję słowa o tym jak się hańbiło polski mundur...
ja nie krytykuję komunistów uwłaszczających się na majątku narodowym?
a gdzie ty skrytykowałeś kogoś z ''s'' co zrobił to samo...
dawaj przykłady z obu stron ...chętnie poczytam ...

Polskę grabiono przez całe lata...i nie chce mi się o tym ponownie pisać ...
ale to wy ''solidaruchy'' dopełniliście w znacznym stopniu dzieła zniszczenia...
wystarczył jeden telefon z ''centrali'' byście wywieszali flagi ,odchodzili od stanowisk pracy i blokowali zakłady ..
końcowym efektem były później upadłości zakładów i zapaść gospodarcza poszczególnych jej sektorów ...

''Jakim jednak musisz być nędznikiem skoro na niewątpliwie złym postępowaniem Misiewicza piszesz oszczerstwa o obecnym hańbieniu munduru ''

kto go odznaczał orderem za ''wybitne zasługi dla obronności kraju''
ja?
kto nocą włamywał się do biura NATO ?
kto rozpieprzył WSI upubliczniając dane agentów i ich rodzin?
kto swoimi działaniami doprowadził polską armię do takiego stanu w jakim jest obecnie?

nie bierz się ''politologu'' za ocenę Jaruzelskiego bo lepsi od ciebie i mnie mają z tym dylemat do dzisiaj ...
lepiej się zastanów czy dzisiaj twoja postawa jaką tu pokazujesz nie stawia cię właśnie tam gdzie stało ZOMO...

''O mnie napisali inni wyraziłem zgodę na publikacje na stronach IPN .''
no to dawaj odnośnik...
nie to jedno zdanie z ''encyklopedii '' solidarnościowej jakie ci tam poświęcono...
takich są tam tysiące...

11445
PanM
13 grudnia 2021r. o 16:43
Lucjanie , powiadasz że bredzę i straciłeś do mnie szacunek.
A sam do siebie kiedy stracisz? Ja miałem odwagę wtedy i mam teraz. Wtedy skakali mi do gardła PZPR owcy dzisiaj PiS owcy.
Jedni i drudzy hołdują tej samej filozofii. Państwo ponad wszystko. Tylko sztandary zmienili.
Przypomnij jak wtedy ludzie pracy rozkradali swoje zakłady. Przypomnij jakie było łapownictwo , złodziejstwo , korupcja . Jakie były zasady przyznawania stanowisk w pracy. Tylko z klucza partyjnego lub z nadania " TOWARZYSTWA WZAJEMNEJ ADORACJI"
Czy to było złe Lucjanie ?
A jak jest dzisiaj po 40 latach " wolnej Polski ?" Co się zmieniło ?
Według mnie tylko nazwa partii.
Zapytaj tych do których jeszcze nie straciłeś szacunku a którzy wtedy byli prywaciarzami.
Całe życie byłeś na postronku państwa . Sam się żaliłeś że Cię oszukali i nie dali mieszkania . A ja i Pan Janusz sami sobie mieszkania zrobiliśmy.

Dopisane 13.12.2021r. o godz. 16:43:

Pan M zderzenie z nową Rzeczypospolitą przypłacił karą skarbową tzw domiarem za to że
Pracował w firmie a po pracy prowadził legalną opodatkowaną działalność usługową. Powodem była niewystarczająca zgoda macierzystego zakładu.

" Tyle państwa w państwie ile to minimalnie niezbędne i tyle swobody obywatelskiej ile to maksymalnie możliwe " Konstytucja Rzeczypospolitej Czym gorsze prawo tym więcej urzędników i odwrotnie
~~obserwator niezalogowany
13 grudnia 2021r. o 16:43
PanM napisał(a): ~~obserwator napisał(a): Przed 13.XII jak większość Polaków pytałem siebie "na co oni jeszcze czekają ?".
Rozzuchwalone grupy "rewolucjonistów" demolowały kraj, niszczyły gospodarkę a władze tolerowały tę samowolę.
Gdyby nie powściągliwość ówczesnego kierownictwa kraju sytuacja tych "działaczy" mogła być bardziej tragiczna.
Tylko taka postawa władz pozwoliła na pokojowe zakończenie kryzysu i przekazania władzy ludziom którzy, jak się okazało wtedy i widać dzisiaj, nie wiedzieli i nie wiedzą co z nią zrobić.

Ja mam nawet odwagę pod takim tekstem się podpisać. Niestety to smutna prawda.

Nabieram szacunku do PanaM.
~~żóły kaczeniec niezalogowany
13 grudnia 2021r. o 16:48
Wracając do tematu minęło 40 lat ale jeszcze coś nie coś pamiętam ,byłem wcielony do LWP byłem tam żeby odsłużyć a nie zasłużyć ,służyłem w 66 Pułku w Bolesławcu jak ogłoszono Stan Wojenny duża część wyjechała do Wrocławia pacyfikować Pafawag a ja pozostałem jako kierowca Kwatermistrza który przejął dowodzenie nad pozostałością ,W Jednostce zostali żołnierze którzy zabezpieczali Jednostkę oraz pełnili ochronę budynków w których mieszkały rodziny oficerów ,jak wracali do jednostki to zawsze coś przynieśli za pazuchą od wdzięcznych mieszkańców .
14240
M21W2
13 grudnia 2021r. o 16:49
Janusz jak tylko przeczytałem -" kiedy właśnie generałowie prężą się przed takimi jak misiewicz? " , ręce opadają , Misiewicz to przeszlość , niechlubna to fakt , masz więcej podobnych jemu .
Znalazłeś tylko jedno zdanie , niech tak zostanie , takich jak ja o udokumentowanej przeszłości jest ok . 15 300 z tego jeszcze żyje ok . 12300 .
Są jeszcze tysiące bezimiennych , nie myślisz że to mało w porównaniu do 10 mln .
Na dzisiaj tylko tyle , jadę do Bolesławca aby ze sztandarem Solidarności uczestniczyć we mszy za ofiary
stanu wojennego , zastanawia mnie dla czego zmieniasz temat na lata po 1989 r unikasz dyskusji o 1980-89 .

Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA 1,5% podatku dla Klekusiowo