Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat

13.12.1981 KTO PAMIĘTA ???

~~Fan Lucka niezalogowany
13 grudnia 2021r. o 16:55
No Lucuś! Tym razem jestem po twojej stronie. Miałeś wtedy po prostu jaja i masz u mnie plusa DUŻEGO. Nie każdy się odważył, a teraz wypisują różne bzdury. To, że wyszło z Solidarnością i Bolkiem jak wyszło, tego z normalnych ludzi w tamtych czasach nikt nie mógł przewidzieć. Łatwo być dzisiaj mądrym, jak już prawie wszystko wiadomo, jak było i w IPNie można poczytać. Komuna była obrzydliwym systemem i tym, co z nią walczyli należy się pochwała.
PanM - no cóż... Nie będę komentował, lepiej spuścić zasłonę milczenia...

Ale nie byłbym twoim fanem :) , jakbym nie napisał, że teraz też totalitaryzm budują na potęgę i nowy komunizm w Unii. Covid do tego wykorzystują Lucuś, więc przemyśl to.

Twój fan.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
14240
M21W2
13 grudnia 2021r. o 17:01
PanM napisał(a): Lucjanie , powiadasz że bredzę i straciłeś do mnie szacunek.
A sam do siebie kiedy stracisz? Ja miałem odwagę wtedy i mam teraz. Wtedy skakali mi do gardła PZPR owcy dzisiaj PiS owcy.
Jedni i drudzy hołdują tej samej filozofii. Państwo ponad wszystko. Tylko sztandary zmienili.
Przypomnij jak wtedy ludzie pracy rozkradali swoje zakłady. Przypomnij jakie było łapownictwo , złodziejstwo , korupcja . Jakie były zasady przyznawania stanowisk w pracy. Tylko z klucza partyjnego lub z nadania " TOWARZYSTWA WZAJEMNEJ ADORACJI"
Czy to było złe Lucjanie ?
A jak jest dzisiaj po 40 latach " wolnej Polski ?" Co się zmieniło ?
Według mnie tylko nazwa partii.
Zapytaj tych do których jeszcze nie straciłeś szacunku a którzy wtedy byli prywaciarzami.
Całe życie byłeś na postronku państwa . Sam się żaliłeś że Cię oszukali i nie dali mieszkania . A ja i Pan Janusz sami sobie mieszkania zrobiliśmy.Dopisane 13.12.2021r. o godz. 16:43:Pan M zderzenie z nową Rzeczypospolitą przypłacił karą skarbową tzw domiarem za to że
Pracował w firmie a po pracy prowadził legalną opodatkowaną działalność usługową. Powodem była niewystarczająca zgoda macierzystego zakładu.

Przemku , Ty tylko - ja to , ja tamto , a gdzie jest w tym wszystkim Polska , Polska wolna od sowieckiej okupacji , Polska otwarta na zachód .
Opisujesz swoje wojaże po Europie przed stanem wojennym , ja o paszporcie mogłem tylko pomarzyć .

Dopisane 13.12.2021r. o godz. 17:01:

~~Fan Lucka napisał(a): No Lucuś! Tym razem jestem po twojej stronie. Miałeś wtedy po prostu jaja i masz u mnie plusa DUŻEGO. Nie każdy się odważył, a teraz wypisują różne bzdury. To, że wyszło z Solidarnością i Bolkiem jak wyszło, tego z normalnych ludzi w tamtych czasach nikt nie mógł przewidzieć. Łatwo być dzisiaj mądrym, jak już prawie wszystko wiadomo, jak było i w IPNie można poczytać. Komuna była obrzydliwym systemem i tym, co z nią walczyli należy się pochwała.

Ale nie byłbym twoim fanem :) , jakbym nie napisał, że teraz też totalitaryzm budują na potęgę i nowy komunizm w Unii. Covid do tego wykorzystują Lucuś, więc przemyśl to.

Twój fan.

W ostatnim temacie zgadzam się co do Unii , budują kołchoz , nie ma z tym nic wspólnego pandemia .
Jak już napisałem - teraz kościół i msza za ofiary stanu wojennego , po kościele spotkanie z kolegami opozycjonistami .
Dobranoc
~~aaa niezalogowany
13 grudnia 2021r. o 17:03
M21W2 napisał(a): Janusz jak tylko przeczytałem -" kiedy właśnie generałowie prężą się przed takimi jak misiewicz? " , ręce opadają , Misiewicz to przeszlość , niechlubna to fakt , masz więcej podobnych jemu .
Znalazłeś tylko jedno zdanie , niech tak zostanie , takich jak ja o udokumentowanej przeszłości jest ok . 15 300 z tego jeszcze żyje ok . 12300 .
Są jeszcze tysiące bezimiennych , nie myślisz że to mało w porównaniu do 10 mln .
Na dzisiaj tylko tyle , jadę do Bolesławca aby ze sztandarem Solidarności uczestniczyć we mszy za ofiary
stanu wojennego , zastanawia mnie dla czego zmieniasz temat na lata po 1989 r unikasz dyskusji o 1980-89 .

A Macierewicz to jest twoim autorytetem Solidarnościowcu albo ten obecny związkowiec z bożej łaski sługus PIS Piotruś Duda
211
skorn
13 grudnia 2021r. o 17:31
~~Fan Lucka napisał(a): Nie każdy się odważył, a teraz wypisują różne bzdury. To, że wyszło z Solidarnością i Bolkiem jak wyszło, tego z normalnych ludzi w tamtych czasach nikt nie mógł przewidzieć. Łatwo być dzisiaj mądrym, jak już prawie wszystko wiadomo, jak było i w IPNie można poczytać. Komuna była obrzydliwym systemem i tym, co z nią walczyli należy się pochwała.

+

<i>
22258
#Horus nieaktywny
13 grudnia 2021r. o 19:34
nie chce mi się jak każdego roku coś tam komuś udowadniać ...
ten temat wraca tu co rok i nie wnosi nic nowego podobnie jak to bywa z Helloween czy Walentynkami ...
a moje zdanie jest niezmienne ...

ciekawe...
''...takich jak ja o udokumentowanej przeszłości jest ok . 15 300 z tego jeszcze żyje ok . 12300 .
Są jeszcze tysiące bezimiennych , nie myślisz że to mało w porównaniu do 10 mln .''

oto prawdziwy obraz jak po latach ludzie przejrzeli na oczy kto i do czego i wykorzystał ...
tu można przypomnieć słowa Pattona ...

''nikt nigdy nie wygrał wojny ginąc za swój kraj ... wygrywa się sprawiając że ten drugi sukinsyn zginął za własny ''

i patrząc dzisiaj na to co stało się z Polską przez te wszystkie lata warto się zastanowić kto wygrał a kto zginął ...
~~Sinoniebieski Grujecznik niezalogowany
13 grudnia 2021r. o 21:32
motto celne
~~Yebac scierwo niezalogowany
13 grudnia 2021r. o 23:21
Bydlę klimatyczne jazuzelsy.
~~Teściowa Her Kundla niezalogowany
13 grudnia 2021r. o 23:26
Tą Qrwe zawna generalem .Srma na niego ..
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMAMrowka zaprasza