~~elektryk napisał(a):Ktoś napisał:
Ceny podane są rzetelnie. Energia z węgla bez opłat za CO2 to około 200 zł/MWh, cena z fotowoltaiki to około 350-400 zł/MWh, a z wiatraków około 600 zł/MWh. Energia z OZE jest dużo droższa niż z tradycyjnych elektrowni. Do podanych cen PV i wiatraków należy doliczyć jeszcze gigantyczne koszty rozbudowy systemu elektroenergetycznego, co spowoduje, że opłat dystrybucyjne wzrosną bardzo znacząco (to, co płacisz w rachunku to suma ceny za energię i opłat dystrybucyjnych).
Te ceny to wyliczenie bez kosmicznych opłat pseudoekologicznych dla energetyki tradycyjnej. W zależności od sposobu wyliczenia tzw. technicznego kosztu wytworzenia mogą się trochę różnić od podanych wyżej, ale nie zmienia to ogólnej zasady. Im więcej OZE, tym będzie drożej dla końcowego odbiorcy energii.
************************************************************************************************************************************
Gdybyś podpisał te bzdury nazwiskiem nie dostał byś pracy nawet przy obsłudze bateryjki do breloczka.
Jak koszt fotowoltaiki może być wyższy niż energia z węgla ?
Mam instalację czwarty rok. I mimo to że muszę oddać 20 % energii za frico dla takich dzbanów jak ty wystarcza mi jej na obsługę / 600 m/ domu. Na wszystko wraz z ogrzewaniem.
Po co piszesz bzdury wyssane z brudnego palucha tępy matołku . Instalacje OZE finansowane są z prywatnych kieszeni. Ty myślisz że ludzie na świecie są id io tami i inwestują aby mieć straty ?
To pislamistowskie rządy z nawiedzonymi konfederatami chciały nas cofnąć do energii z łuczywa.
Dlaczego Polska nie inwestowała pieniędzy w modernizację sieci ? Dlaczego blokuje prywatne inwestycje OZE ?
Kary za emisje CO2 to knskwencja polityki pisowskich nieuków i krzewicieli ciemnoty.
Dopisane 02.12.2023r. o godz. 19:34:
Gdyby uchwalono ustawę umozliwoajaca kirzystanue z energii wiatraków mieszkańcom w ich poblizu.Mieli by prad po ,023 zł.
~~Złocistożółta Pysznogłówka napisał(a): a co się stało że twój wójt Pcimia nagle przepisał część majątku na synka?
czyżby bał się że i jego ''akcje '' spadną? ;D
wytłumacz mi to w racjonalny sposób skąd ta nagła chęć ...miał na to sporo czasu a zrobił to właśnie teraz...
popatrz Lucjan ...mija prawie godzina a odpowiedzi brak...
znowu zwiałeś...;D
M21W2 napisał(a):Ktoś napisał: ~~Złocistożółta Pysznogłówka napisał(a): a co się stało że twój wójt Pcimia nagle przepisał część majątku na synka?
czyżby bał się że i jego ''akcje '' spadną? ;D
wytłumacz mi to w racjonalny sposób skąd ta nagła chęć ...miał na to sporo czasu a zrobił to właśnie teraz...
popatrz Lucjan ...mija prawie godzina a odpowiedzi brak...
znowu zwiałeś...;D
Nudny jesteś z tym powtarzaniem - zwiałeś , jesteś tchórz , Janusz przyjmij do wiadomości że nie żyję jak Ty tyko komentowaniem na Bolcu , jest książka , jest jakaś transmisja sportowa lub dobry film wieczorem zamykam laptopa i koniec z dyskusją na forum ,
Co do " mojego wójta z Pcimia " - nie interesuje mnie jego życie prywatne i co robi ze swoim prywatnym majątkiem .
Lucuś ...wiejesz jak tchórz przed pytaniami na które odpowiedź cię przerasta ...
a co ty chłopie myślisz?...że ja żyję tym forum?
ja wczoraj skończyłem pewną książkę a mimo to znalazłem kilka chwil by ci zasadzić tu ''wirtualnego kopa''...;D
jaką książkę ostatnio przeczytałeś?...bo jaki jest dla ciebie ''dobry film '' to wiem bo kiedyś sam o tym napisałeś...;D
jak dla mnie to zwykłe ''gów....o'' no ale nie wnikam w twój gust...;D
a to ciekawe Lucjan ...nie interesuje cię prywatne życie wójta Pcimia ale byłeś nad wyraz ciekawy prywatnych spraw twojego koleżki a i moje cię interesowało...
nawet bardzo...;D
ciekawy typ z ciebie...nie interesuje cię co robi ze swoim majątkiem wójt a le przypomnę ci Lucjan że kilka razy wspomniałeś tu o niby mojej ''esbeckiej emeryturze'' ...;D
to jak to jest ? ;D