~~elektryk napisał(a):
To jak PanieM - odłącza się PanM od sieci i buduje magazyn? Przecież nie będzie PanM dawał za darmo swojej energii dzbanom i tępym matołom!
Przy okazji - mamy piękny przykład wypowiedzi osoby, która nie ma pojęcia o temacie, ale uważa się za najmądrzejszą na świecie. A wygląda na to, że rachunki na poziomie szkoły podstawowej są dla PanaM problemem.
********************************************************************************************************************************
Po pierwsze per saldo to ja i wszyscy prywatni inwestorzy w OZE przyczyniamy się do zmniejszenia kar za emisję CO2 . Zmniejszeniem kar na którym korzystają wszyscy odbiorcy energii. OZE finansowane są z prywatnych środków i nikt nie skomle że to nieopłacalne. Osobiście prąd który produkuje moja instalacja wystarcza mi w 100 % .
Strona przeciwna / państwo / wyszukuje różnych wybiegów i sztuczek aby oszukać lub wykorzystać prywatnych producentów i prosumentów OZE.
Te " cudaczne pomysły" rozliczania na bieżąco to nic innego jak skok na prywatną kasę. To nie moja wina że państwo nic nie robi aby zmodernizować sieć i opracować program redystrybucji i wykorzystania energii.
Prądu nie da się przechowywać ale da się w chwilach nadprodukcji produkować przy jego pomocy tzw " ZIELONY WODÓR ".
Gdzie jest 60 miliardów z Unii na modernizację Polskiej sieci energetycznej ? Ano przejedzone . Na przekupywanie tępego pazernego elektoratu i na partyjne fikołki.
Kogo ty chcesz uczyć miernoto ? Ja mam instalację i rachunek ze energię rocznie zero złotych.
Zauważam ruchy ustawodawcy zmuszające takich jak ja do ponoszenia strat. Jednym z nich jest zmiana sposobu rozliczania prosumenckiego od kwietnia . To czysty skok państwowych sieci na kasę. Nic nie robić a mieć.
A ty z jakiej racji chciałbyś korzystać z cudzego prądu ?
Kup instalację , zbuduj wiatrak lub kup udziały w produkcji a będziesz miał lepiej. Chcesz palić węglem twoja sprawa .Pal i płać.
Dopisane 02.12.2023r. o godz. 20:32:
Reasumując OZE to prywatne inwestycje. Kto kupuje ten ma .