~~Darek D napisał(a): Zgodze się, ale nasuwa się pytanie co z tymi co niezdolność do pracy powstała po okresie dzieciństwa i nauki. Mam swoje lata, niezdolność do pracy całkowitą i brak możliwości renty chorobowej. Mam ok 1000zł za wszystko i chociażby rachunek za mieszkanie 600zł. Jak takie osoby mają żyć i za co. Może dla nich ktoś coś by pomyślał
~~przenormalny napisał(a): Jeśli to wejdzie,to będzie jedna z nielicznych pozytywnych rzeczy które zrobi obecny rząd.Popieram ten projekt.
~~Darek D napisał(a): Zgodze się, ale nasuwa się pytanie co z tymi co niezdolność do pracy powstała po okresie dzieciństwa i nauki. Mam swoje lata, niezdolność do pracy całkowitą i brak możliwości renty chorobowej. Mam ok 1000zł za wszystko i chociażby rachunek za mieszkanie 600zł. Jak takie osoby mają żyć i za co. Może dla nich ktoś coś by pomyślał
~~Paweł napisał(a):Renta socjalna jest i zawsze była dla tych, których inwalidztwo powstało w dzieciństwie. Zasiłek stały z MOPSu niektórzy nazywają rentą socjalną.Ktoś napisał: ~~Darek D napisał(a): Zgodze się, ale nasuwa się pytanie co z tymi co niezdolność do pracy powstała po okresie dzieciństwa i nauki. Mam swoje lata, niezdolność do pracy całkowitą i brak możliwości renty chorobowej. Mam ok 1000zł za wszystko i chociażby rachunek za mieszkanie 600zł. Jak takie osoby mają żyć i za co. Może dla nich ktoś coś by pomyślał
Ty masz chyba normalną emeryturę z ZUS,nie ma innej opcji jak zrzeczenie się jej i wystąpienie o socjalną,ale ona chyba rzadko jest na stałe,więc ryzykujesz utratą środków na życie.W ogóle coś mi nie gra w tym artykule ,renta socjalna nie jest zależna od wieku,kształcenia się etc , no chyba,że to jest jakiś inny rodzaj renty socjalnej.Zapytaj w MOPS lub ZUS