Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
Coś się kończy, coś się zaczyna
~ niezalogowany
10 grudnia 2011r. o 12:15
Szacunek dla odmienności ,jest przejawem boskim (dodając plusy);)Nie sztuka walczyć w imię dobrej dla SIEBIE sprawy, z kimś kto walczy w imię SWOJEJ dobrej sprawy(dodając minusy):D
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
5221
#Jowita nieaktywny
10 grudnia 2011r. o 12:28
Jeśli się nad tym lepiej zastanowić, baśnie nigdy na nic nie przedstawiały dowodów.

Występował w nich przystojny książę... czy naprawdę był taki? A może po prostu ludzie nazywali go przystojnym, bo był księciem? Dziewczyna była piękna jak poranek... no dobrze, ale który poranek? Kiedy leje deszcz, trudno nawet wyjrzeć przez okno, by się o tym przekonać! Opowieści nie chciały, byś myślała – chciały, byś wierzyła w to, co ci opowiadają...

— Terry Pratchett
Wolni Ciutludzie

Wiedza jest wtedy, gdy o czymś nie tylko wiesz, lecz możesz to zobaczyć, opisać, zdefiniować, a nawet dotknąć. A wiara, gdy nie widzisz, nie zobaczysz, nie dotkniesz, a mimo to jesteś pewien, że jest.
— Dorota Terakowska
Tam gdzie spadają anioły
Philip Kindred Dick Philip Kindred Dick

Rzeczywistość to coś, co nie znika, kiedy przestaje się w to wierzyć.

— Philip Kindred Dick

Jest to temat - rzeczywistość ?? rzeka ;) I tyle pięknych aforyzmów.
~ niezalogowany
10 grudnia 2011r. o 12:56
Jowita napisał(a): Jeśli się nad tym lepiej zastanowić, baśnie nigdy na nic nie przedstawiały dowodów.

Nikt , nie jest w stanie udowodnić Komuś- Istnienie ,Istnienia bo jest po prostu Istnieniem.Rzeczy Niewidzialne Nadprzyrodzone.Kiedy dodamy do tego prawa przyrodzone(widzialne) i urodzeniowe(widzialne , niewidzialne).Wychodzi prawo Absolutne-ale do udowodnienia , urzeczywistnienia tylko w sobie.Szukając dowodów percepcją przyrodzoną nie znajdziemy Czegoś, co jest poznawalne percepcją duchową -nie korzystamy wtedy z urodzeniowego prawa mocy -Iskry Bożej co nie znaczy że jej nie mamy(ma ją każdy). Nauczanie i ukierunkowywanie kogoś innego w/g swoich doświadczeń, jest tu jak najbardziej nie na miejscu , gdyż każdy ma swój czas, miejsce i sposób poznania, Niepoznawalnego.Bo wszystkie drogi prowadza do Niego-prędzej czy później:)
~ niezalogowany
10 grudnia 2011r. o 17:48
Alma, a tak poza tym to wszyscy zdrowi.
5221
#Jowita nieaktywny
10 grudnia 2011r. o 18:49
Każdy ma prawo wypowiedzieć "siebie" Alma to robi od zawsze, ale lubię się z Nią przekomarzać :D :P
4335
#Pannazdzieckiem nieaktywny
10 grudnia 2011r. o 18:49
Jowita napisał(a): ... ,ale jak można darzyć kogoś wielką MIŁOŚCIĄ i zsyłać wielkie CIERPIENIE..jak ?!! !!

Potrafię sobie wyobrazić takie sytuacje , ponieważ częstokroć przeżywałem. Iluzją w takich momentach jest deklarowana miłość . Z naszego ludzkiego punktu widzenia jesteśmy niekiedy wręcz uzależnieni od pragnienia miłości i tolerujemy nawet najbardziej toksyczne zachowania u tych , co niby nas kochają. Idąc dalej tym tokiem rozumowania również i Stwórcę postrzegamy jako bóstwo pełne namiętności , nie zawsze dla nas życzliwych. Osobiście jestem przekonany , że Stwórca nigdy , nikogo nie skrzywdził . Dostojewski się myli , a opowieść o Hiobie jest dopiskiem siewców strachu . Nieprawdaż Almo ? :)
Wiara nie jest mi potrzebna na starość , potrzebna jest mi wiedza. Ze strzępów ludzkich myśli , braci mych , składam obraz całości . Dziękuję za cytaty Jowito :*

Ludzie w zasadzie myślą logicznie. Problem polega na tym , że operują na nie pełnych , bądź fałszywych informacjach. I dlatego taką logikę trzeba w du... ży kapelusz włożyć . Krzysztof Karoń.
2945
Mgosia
10 grudnia 2011r. o 18:56
Chymmm w tej sytuacji to ja mogę dodać tylko to , że prawda jest jak du.... i jak widać każdy ma swoją . I każdy pokazuję ją jako tą piękniejsza od innych :P :| :| :|

"Trzymaj się z dala od ludzi, którzy próbują pomniejszać twoje ambicje... mali ludzie zawsze tak robią, a naprawdę wielcy sprawiają, że czujesz, że ty możesz być wielki&a
5221
#Jowita nieaktywny
10 grudnia 2011r. o 19:03
Panniusia nie zgadzam się z Tobą w pełni, ale czekałam na Twoją odpowiedź :* Nie wiem dlaczego nie lubię Almy, ale ja bardzo Ją szanuję :) Za Jej przekonania, za Jej wiarę-tak mocną i bezapelacyjną :) Ciebie Panniusia za trzeźwość myśli, nawet w ekstremalnych warunkach "kocham Cię" (E nie bierz tego na poważnie) :* :*

Dopisane 10.12.2011r. o godz. 19:03:

GosiaM napisał(a): Chymmm w tej sytuacji to ja mogę dodać tylko to , że prawda jest jak du.... i jak widać każdy ma swoją . I każdy pokazuję ją jako tą piękniejsza od innych :P :| :| :|

I tak Gosiaczku trzymaj :* ujęłaś to piękniej ode mnie :* :*
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.