Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA 1,5% podatku dla Klekusiowo
BolecFORUM Nowy temat

Akwaryści łączmy się !

2924
#Anonim2924 nieaktywny
23 lipca 2012r. o 16:48
Blazer, po ponad półrocznej "nieobecności" w akwarium mój lotos zaczął wypuszczać :-)
Dzisiaj Manson pokazał mi zdjęcia twojej śp. paletki i na 99% wiem co jej się stało:
Wlazła Co pomiędzy grzałkę i ścianę akwarium i poparzyła się. Jeśli nie chcesz w przyszłości mieć takich akcji to kup sobie do grzałki przyssawki z dystansami lub nakładki na grzałki.

Pozdrawiam
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
8971
#blazer1983 nieaktywny
23 lipca 2012r. o 21:14
WujekDobrraRada napisał(a): Blazer, po ponad półrocznej "nieobecności" w akwarium mój lotos zaczął wypuszczać :-)
Dzisiaj Manson pokazał mi zdjęcia twojej śp. paletki i na 99% wiem co jej się stało:
Wlazła Co pomiędzy grzałkę i ścianę akwarium i poparzyła się. Jeśli nie chcesz w przyszłości mieć takich akcji to kup sobie do grzałki przyssawki z dystansami lub nakładki na grzałki.

Pozdrawiam

Wujek to raczej nie to bo na poczatku to byla mala biala plamka a po czasie zaczela sie robic wieksza poza tym na pletwach grzbietowej i brzusznej tez miala dziwne biale naloty i odbarwienia. Szlak wie co to bylo za paskudztwo. Mam tylko nadzieje, ze inne nie zalapia rzadnego syfa bo juz mnie szlak trafia z tymi paletkami :/

Jak narazie lecze ogolny sola i temperatura bo co niektore maja biale kropki na ciele mysle, ze to ospa. Dzisiaj zjezdzam temp w dol bylo 32 teraz jest 31. Jutro mysle, ze bedzie 30 i tak zostawie przez kilka dni a potem zjade do 28 i zrobie mala podmianke wody bo biologie mam zryta na maxa w baniaku i nie chce juz wiecej mieszac chemia... ;(
~bezboznik niezalogowany
25 lipca 2012r. o 16:52
sprzedam, badż zamienię za roślinki
korzeń długośc ok 60cm wys 35cm. dotychczas korzeń był ozdobą mojego baniaka ale postanowiłem zmienić wystrój i chętnie go odstąpię bo szkoda by się marnował[img=1343227933_gaoi1fr.jpg]
2820
#k1p nieaktywny
25 lipca 2012r. o 17:13
Może przynudzam, ale kolejny raz bardzo proszę, poradźcie coś na glony. Wypróbowałam już wszystkie środki polecane przez sprzedawców.
Raz wyszorowałam akwarium, wysuszyłam sprzęty.
Z przyczyn czysto finansowych ponownie włożyłam to samo tło, użyłam tego samego filtra. Z przyczyn setymentalnych te same rybki... Wymieniłam na nowe roślny i podłoże...
Jednak glony zaatakowały ze zdwojoną siłą. Teraz wygladają jak futerko pluszowego misia :-). Mimo to, nie umiem ich zaakceptować.
Co mogę jeszcze zrobić?? [img=1343229153_tpm2vk5.jpg]
~Anna_m niezalogowany
25 lipca 2012r. o 18:02
Sprzedam gupiki odchowane już wybarwione 1zł/szt 501 55 37 32
8971
#blazer1983 nieaktywny
25 lipca 2012r. o 19:23
k1p napisał(a): Może przynudzam, ale kolejny raz bardzo proszę, poradźcie coś na glony. Wypróbowałam już wszystkie środki polecane przez sprzedawców.
Z przyczyn czysto finansowych ponownie włożyłam to samo tło, użyłam tego samego filtra. Z przyczyn setymentalnych te same rybki... Wymieniłam na nowe roślny i podłoże...
Jednak glony zaatakowały ze zdwojoną siłą. Teraz wygladają jak futerko pluszowego misia :-). Mimo to, nie umiem ich zaakceptować.

Nie wiem może się mylę ale tego typu glony pojawiają się w nie dojrzałym akwarium. Parametry wody może nie są takie jak powinny być, może za mocne oświetlenie?
Jeśli się mylę niech ktoś bardziej w temacie się wypowie...
4743
#MANSON nieaktywny
25 lipca 2012r. o 19:37
Nie wiem co to za bąble,ale jeśli napowietrzasz zbiornik to jest to jedna z przyczyn[wytrąca CO2 z wody,który jest podstawowym budulcem dla roślin]
Jeżeli rośliny będą miały dobre warunki to glony nie mają szans.
Może też być za duży ruch wody[tego typu glony to uwielbiają]
-wyreguluj.
Obsada jak widać nie za wielka więc odpada ;)
Nie przekarmiać ;) [daj dwa razy dziennie przez tydzień-rano i wieczorem takie porcje aby ryby zjadły w 10 min.]
Sprawdź czy nie za duże oświetlenie i nie za długo się świeci jak napisał Blazer.
No i najważniejsza rzecz podmiany wody ;)

aaaa! Daj roślinom tabletki na wzmocnienie np Crypto.
Pozdro i powodzenia. ;)
~bezboznik niezalogowany
26 lipca 2012r. o 7:10
blazer1983 napisał(a):
k1p napisał(a): Może przynudzam, ale kolejny raz bardzo proszę, poradźcie coś na glony. Wypróbowałam już wszystkie środki polecane przez sprzedawców.

Nie wiem może się mylę ale tego typu glony pojawiają się w nie dojrzałym akwarium. Parametry wody może nie są takie jak powinny być, może za mocne oświetlenie?
Jeśli się mylę niech ktoś bardziej w temacie się wypowie...

ponad pół roku temu miałem takie urocze glony porosły każdy kamień i korzeń. Na pewno przyczyna było zachwianie równowagi w baniaku. Po kilku próbach lania chemii, zmieniania oświetlenia i napowietrzania po prostu wyciągnąłem kamienie, korzeń i zlałem je wrzątkiem , szorowałem szczotką i tak kilka razy. Wiadomo wszystkiego nie dało się osunąć w trudno dostępnych miejscach ale sparzyłem glona. Później podmieniłem 3/4 wody i baniak hula do dziś. Wiadomo z roślinami tego nie robiłem, niektóre liście oberwałem. Po restarcie nie dawałem nawozu dla roślin by nie pobudzić glonów do wzrostu. Spróbuj może tak u mnie zadziałało. Niech moc będzie z Tobą

:] :]
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.