Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat

Akwaryści łączmy się !

~matias niezalogowany
16 marca 2011r. o 19:02
sorry ,że tak jeden wpis pod drugim ale Wujek spójrz na ten filmik w 1:06 jest ta paleta której nazwy szukam może będziesz wiedział
&feature=related
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~klm niezalogowany
16 marca 2011r. o 23:01
Mam parę roślinek na zbyciu typu paprocie szybko rosnące.
217
#Anonim217 nieaktywny
3 kwietnia 2011r. o 18:29
witam
nie przemyślałem zakupu i pilnie zamienię 2 pielęgnice managuańskie na inne mnie agresywne ryby
~djmn niezalogowany
4 kwietnia 2011r. o 23:50
Witam
Mam małe akwarium 50l i chciałbym zamontować wydajny filtr, mam upatrzony Eheim Biopower 160. Jest on przeznaczony do akwarium 80-160l. Moje pytanie jest takie czy może być za duży filtr? Co się stanie jeśli zamontuje taki filtr. Wiem ze ruch wody bedzie duży ale deszczownie mozna zamontowac tak by woda leciała na ściankę akwarium, i było pod powierzchnią wody.
Myślę o tym filtrze

http://www.kirysek.pl/eheim-wewnetrzny-biologiczny-filtr-akwariowyakwarium-80160l-p-1049.html?cPath=6_40_41

Jesli nie ten to jaki wydajny filtr byście polecili z filtracją biologiczną?
I jeśli się już na to zdecyduję to czy wkłady (ceramiczne jak sie orientuję) mogą być innej firmy np. TROPICAL? I co ile trzeba je wymieniać? Jesli bede go czyścił 1 w miesiącu to co ile trzeba ten wkład wymienić na nowy?
czekam na jakieś porady.
~aga niezalogowany
5 kwietnia 2011r. o 18:24
działa jeszcze polecany sklep z super doradcą?:)
378
peyooo
5 kwietnia 2011r. o 18:39
~djmn napisał(a): Witam
Mam małe akwarium 50l i chciałbym zamontować wydajny filtr, mam upatrzony Eheim Biopower 160. Jest on przeznaczony do akwarium 80-160l. Moje pytanie jest takie czy może być za duży filtr? Co się stanie jeśli zamontuje taki filtr. Wiem ze ruch wody bedzie duży ale deszczownie mozna zamontowac tak by woda leciała na ściankę akwarium, i było pod powierzchnią wody.
Myślę o tym filtrze

http://www.kirysek.pl/eheim-wewnetrzny-biologiczny-filtr-akwariowyakwarium-80160l-p-1049.html?cPath=6_40_41

Jesli nie ten to jaki wydajny filtr byście polecili z filtracją biologiczną?
I jeśli się już na to zdecyduję to czy wkłady (ceramiczne jak sie orientuję) mogą być innej firmy np. TROPICAL? I co ile trzeba je wymieniać? Jesli bede go czyścił 1 w miesiącu to co ile trzeba ten wkład wymienić na nowy?
czekam na jakieś porady.

Najlepiej było by zapytać na jakimś popularniejszym forum, osób, które miały z tym filtrem do czynienia. Ja jedynie mogę zaproponować filterek AquaEl Turbo 350, w 60L sprawdza się znakomicie, jest cichy a do tego sporo tańszy.
~djmn niezalogowany
5 kwietnia 2011r. o 20:39
Widze ze ten filtr ktory zaproponowales zapewnia potrójną filtrację: mechaniczną, biologiczną i chemiczną, więc jest godny rozważenia a tańszy od tego mojego o ktorym myślałem. Dobry jest? Jakie ma wymiary?
I jeszcze raz zapytam - co moze sie stać niedobrego jeśli ma sie za duzy filtr jak na akwarium? Jesli zastosuje sie deszczownie i albo skieruje strumień wody na sciankę to można osłabić strumień wylotu wody, ale czy sa jakies inne przeciwskazania?
378
peyooo
5 kwietnia 2011r. o 22:51
~djmn napisał(a): Widze ze ten filtr ktory zaproponowales zapewnia potrójną filtrację: mechaniczną, biologiczną i chemiczną, więc jest godny rozważenia a tańszy od tego mojego o ktorym myślałem. Dobry jest? Jakie ma wymiary?
I jeszcze raz zapytam - co moze sie stać niedobrego jeśli ma sie za duzy filtr jak na akwarium? Jesli zastosuje sie deszczownie i albo skieruje strumień wody na sciankę to można osłabić strumień wylotu wody, ale czy sa jakies inne przeciwskazania?

Wymiary filtra 55 x 55 x 210 mm. Ogólnie sprawuje się dobrze, jak już pisałem jest cichy i wydajny, można dokupić deszczownię jak i wszystkie inne części zamienne. Posiada płynną regulację przepływu, natomiast nie wiem jak to wygląda w Eheimie, bo jeżeli będzie za mocne ciśnienie to w akwarium zrobi się "pralka". Jeśli chodzi o rozmiary to im większa objętość materiału filtracyjnego, tym lepiej.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA Villaro zaprasza