Znacznie poszerzasz granice formuły gatunku, ale ostatecznie też. Jest w tym głębsza myśl, odrobinę filozofii, jakiś przekaz, ironia, delikatna aranżacja. Jednak każdy ma prawo gustować w czym innym. Smoleń też był raczej lepszy w kabarecie, więc gustujmy w najlepszych autorach i wykonawcach gatunku poezji śpiewanej. Na koniec, jeżeli ktoś kocha poezję, to jest jej tak wiele mieszczącej się kanonie, że wcale nie trzeba naginać formuły. Bo i w jakim celu?
Part.2 bardziej mnie wciągnęła :)
Brzechwa kojarzył mi się z dziećmi a tu proszę :) zgłębię się w jego twórczość.
California Eagles jak dla mnie :)
;) a na kolana to tylko Dyjaka :)
Baczyński Krzysztof Kamil
Wróble
Dzień wróbli i jasności!
w dzbanuszkach małych ptaszków
świat się ustał miłością,
niefrasobliwą łaską.
Na wyciągnięcie ręki
mam czystość ich, puszystość,
jakbym dotykał ciebie
gałęzią ich - wielolistną.
Niebo się ziemi skłania
leżąc śniegiem na drzewach,
oczy mrużysz, zasłaniasz,
piórka w blasku nagrzewasz.
Nie zerwiesz się, nastroszysz
ciepło ptasiego futra,
odpowiesz wróblim głosem
w moją ciemność - malutka.
Bo na tym śniegu ludzie -
- my z ciemnymi sercami.
Ziemio przez nas zabita,
rzeszą twych ptaków czystych
módl się za nami!
Lubię poezję śpiewaną ale wiersz i tak wolę czytać :) bardziej trafia do wyobraźni ;)
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku.
Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.