I bywa taka także - taka także historia
Ona w chwilach zwątpienia,
W porę grzmotu wyobraźni...
Ja sam
Sam w tej norze, gdzie wszystko przepoczwarzone
Serca w małe motocykle,
Uszy w małe aerodromy,
Domy w maszyny pełne śpiewającego mięsa.
I wówczas ta tęsknota -
Ta złota trąbka serca:
Żeby ktoś wszedł, kwiaty rzucił,
Żeby ktoś wpadł, wodę podał,
Żeby ktoś wniósł pachnące potem ciało
Z małym deszczem na włoskach pod pachami.
Żeby ktoś tak suknią mocno zawiał
Na udręczony poezją
Aksamitny pysk.
Zapoznałam się trochę z wierszami Eugeniusza :)
przyjaciel to ktoś kto przychodzi
do twojego domu z pakunkiem książek
i nie dba o nic a najmniej
o siebie kiedy go zagadnąć o zdrowie
przyjaciel to ktoś kto o nieoznaczonej
porze przychodzi do twojego domu
i nie zostawia cię z pakunkiem pięciu
sześciu książek lecz pięknie
opowiada gdzie był i u czyjego grobu po raz
pierwszy dowiedział się prawdy o sobie
~aa napisał(a): Zapoznałam się trochę z wierszami Eugeniusza :)
przyjaciel to ktoś kto przychodzi
do twojego domu z pakunkiem książek
i nie dba o nic a najmniej
o siebie kiedy go zagadnąć o zdrowie
przyjaciel to ktoś kto o nieoznaczonej
porze przychodzi do twojego domu
i nie zostawia cię z pakunkiem pięciu
sześciu książek lecz pięknie
opowiada gdzie był i u czyjego grobu po raz
pierwszy dowiedział się prawdy o sobie
Też zauważyłem, że oprócz słów niecenzuralnych RAP ma do zaproponowania ciekawe teksty, jeżeli do tego dojdzie ciekawy motyw muzyczny to jest ciekawie :)
Tak sobie pomyślałem, że ja do nikogo nie chodzę z książkami, ale za to inni do mnie po książki przychodzą, sami wybierają ;)
Dopisane 25.10.2015r. o godz. 10:50:
miłego dnia :)
Dopisane 25.10.2015r. o godz. 18:00:
Wiersze Justyny Bargielskiej w wykonaniu Danuty Stenki :)
Jeszcze raz Justyna Bargielska, tym razem Magdalena Cielecka!
alter napisał(a):
Też zauważyłem, że oprócz słów niecenzuralnych RAP ma do zaproponowania ciekawe teksty, jeżeli do tego dojdzie ciekawy motyw muzyczny to jest ciekawie :)
Tak sobie pomyślałem, że ja do nikogo nie chodzę z książkami, ale za to inni do mnie po książki przychodzą, sami wybierają ;)
Bardzo interesująca poezja typowo kobieca :)
RAP jak najbardziej ale Justynka do mnie nie przemawia :) mam wrażenie, że w swoich wierszach pisze o czynnościach tylko i brakuje mi tam pewnej.. nie wiem jak to nazwać nostalgii ?...
~aa napisał(a):
co ty widzisz i czytasz z jej wierszy? :)
Bargielska zdobyła kilka znaczących nagród literackich... Szymborskiej, Nike... już choćby dlatego warto ją poczytać :) I ciekawostka - jej przygoda z poezją także się rozpoczęła w grupie PHP! Już wrzucałem jej wiersze, te recytowane też są warte uwagi. Później coś jej poezji wrzucę, może coś nowego znajdę :)
Dopisane 25.10.2015r. o godz. 19:03:
Te dwa wiersze Bargielskiej od początku mi się podobały :)
aa, zauważyłaś, że inaczej się przyjmuje poezję recytowaną przez kogoś, lub czytaną i recytowaną przez nas samych? :)
Ponieważ często każdy ma własne tempo , które ułatwia przyjmowanie przekazu... Często bywa, że powracamy do wcześniejszych wersów, aby czasami coś nam nie umknęło :) Poezja, ale i każdy wiersz z osobna, chce w nas zagościć na dłużej, na kilka spojrzeń, kilka perspektyw... Jakby się oglądało rzeźbę w trójwymiarze ;)
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku.
Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.