Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat

Stare zdjęcia z Bolesławca.

~ niezalogowany
13 kwietnia 2012r. o 10:21
~pinio65 napisał(a): Jedna z najdłuższych ulic w naszym mieście nosi nazwę Bronisława Kosiby a nikt nic o nim nie wie. Będąc ostatnio na cmentarzu znalazłem w aleii zasłużonych grób Kosiby. Zmarł w 1950. Znajduje się w aleii zasłużonych – idąc w kierunku kaplicy po prawej stronie. W tym samym grobie leży jego żona.
Chyba chodzi o niego ? Ulica w 1947 nazywała się Złotoria i pewnie od 1950 – Kosiby.
Podobno był to jakiś dzielnicowy, który zginął na służbie???

Przed Komendą Policji jest pomnik z nazwiskami milicjantów poległych na służbie. Tam można sprawdzić czy Kosiba był policjantem i czy zginął w akcji.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~mir.ko niezalogowany
13 kwietnia 2012r. o 11:09
~ napisał(a): [...] Pozostałości płyt cmentarnych możemy spotkać do dzisiaj w Bolesławcu: murek na Asnyka, Polnej oraz prawdopodobnie murek przed kościołem ks. Rączki. Na Polnej ktoś sprayem zaznaczył fragmenty napisów... Widać je także jak dobrze się przyjrzymy na Asnyka.Dla mnie to zwykła lipa, żeby fragmenty nagrobków mogli oglądać turyści z Niemiec...

w/g mnie to na plus że turyści starsi mogą odszukac jakieś ślady. To Niemcy zlikwidowali cmentarz, pozostawiając pomniki. A do odbudowy miasta każdy beton najwidoczniej brano
~mir.ko niezalogowany
13 kwietnia 2012r. o 11:21
warto zwrócić uwage na nie zauważony do tej pory, piękny dawny budynek starostwa

[img=1334308680_1oguo2d.jpg]

stał bodajże przy Karola Miarki/ Dzieci Wrześni po przekątnej do piekarni
~ niezalogowany
13 kwietnia 2012r. o 13:32
William Blandowski .Najmłodszy z jedenaściorga dzieci Leopoldyny i Feliksa Blandowskich.
W latach 1839–1840 Wilhelm von Blandowski uczył się w katolickim gimnazjum przy ul. Kozielskiej w Gliwicach, następnie w latach 1841–1843 kontynuował naukę w Szkole Górniczej w Tarnowskich Górach. Później pracował w kopalni Königsgrube w Königshütte (Chorzowie).
Do wyjazdu z kraju prawdopodobnie skłoniły go niespokojne czasy rewolucji 1848 roku. Wyjechał do Australii w 1849 z grupą geologów rządowych w celu badania historii naturalnej, klasyfikacji botanicznej i geograficznego opracowywania tego kraju. Znalazł złoto koło Castlemaine, (Victoria), wynalazł i udoskonalił pompę wodną, w latach 1854–1857; zorganizował ekspedycję do zbadania naturalnej historii regionu gdzie łączą się rzeki Darling i Murray gromadząc 17400 osobliwości dla Muzeum Narodowego. Upamiętniony jako badacz gatunkami ryb Blandowskius oraz Blandowskiella. Był jednym z założycieli Towarzystwa Filozoficznego Victorii.
Powrócił do Gliwic w 1860 roku i założył atelier w domu przy ulicy Bankowej 7.
Zmarł w Bolesławcu w szpitalu dla obłąkanych.

William Blandowski 1860r.[img=1334316575_f9hqdvd.jpg]

[img=1334316482_21z3u0b.jpg]
[img=1334316490_qnyd3ta.jpg]
~ niezalogowany
13 kwietnia 2012r. o 18:28
~mir.ko napisał(a):
~ napisał(a): [...] Pozostałości płyt cmentarnych możemy spotkać do dzisiaj w Bolesławcu: murek na Asnyka, Polnej oraz prawdopodobnie murek przed kościołem ks. Rączki. Na Polnej ktoś sprayem zaznaczył fragmenty napisów... Widać je także jak dobrze się przyjrzymy na Asnyka.Dla mnie to zwykła lipa, żeby fragmenty nagrobków mogli oglądać turyści z Niemiec...

w/g mnie to na plus że turyści starsi mogą odszukac jakieś ślady. To Niemcy zlikwidowali cmentarz, pozostawiając pomniki. A do odbudowy miasta każdy beton najwidoczniej brano

Niemcy zlikwidowali cmentarz ewangelicki w Polsce w 1976 r... Prima aprilis już minął...
~mir.ko niezalogowany
13 kwietnia 2012r. o 23:10
ze jak ? ? $@^% ?
~do mirko niezalogowany
14 kwietnia 2012r. o 9:14
~ napisał(a): [img=1333786659_mswhb4p.jpg]

A gdzie Ty las widzisz w tych okolicach?
Poza tym nie jesteś odkrywczy.
~mir.ko niezalogowany
14 kwietnia 2012r. o 10:08
ten las to najprawdopodobniej park naprzeciw "górnika". nie trzeba być odkrywcą
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA Media Expert zaprasza