Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza
REKLAMA Bricomarche zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Gen. August Emil Fieldorf "Nil” - ofiara mordu sądowego

~ niezalogowany
25 lutego 2012r. o 0:06
Siłą brali ludzi do AK, siłą brali do AL i siłą brali do partyzantki.
Dzisiaj tworzy się pojęcia żołnierz komunistyczny z AL lub partyzantka radziecka. Jest też prawy i sprawiedliwy żołnierz z AK. Być może wzięty w kamasze nie był patriotą i nie był sprawiedliwy ale że IPN pisze dziś historię to patriotą pełną gębą na sto procent jest. Czy to jest mądre?
A czy mądre jest likwidowanie ludzi których wzięto siłą do jakiejś formacji?
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
211
skorn
25 lutego 2012r. o 0:30
Polski oficer, a ostatecznie generał, walczący z niemieckim okupantem stanął przed komunistycznym sądem w komunistycznym państwie, w którym władzę narzucili komuniści z Moskwy.

Jeśli zrównujesz IPN z komunistami, "Nila" z Hitlerem i AK z wermachtem to jestes skończonym idiotą i dyskusja z tobą nie ma najmniejszego sensu, jak można tak relatywizowac historię? Z jakiej pozycji sie wypowiadasz? Europejczyka? Może towarzysza? Bo Polaka na pewno nie, bo Polską gardzisz.
Poczytaj na wikipedii życiorysy tych którzy go osądzili, skazali i zamordowali.

"Jeszcze chciałbym spytać co rozumiesz pod pojęciem "partyzant radziecki"? Co to za stwór?
Partyzant jaki by nie był jest cywilem a nie wojskowym."

Czemu mnie o to pytasz? Pytaj tych, którzy taki zarzut mu postawili?

Dopisane 25.02.2012r. o godz. 00:17:

~ napisał(a): Siłą brali ludzi do AK

to ciekawe, opowiadaj

Dopisane 25.02.2012r. o godz. 00:22:

Aż sie boje spytać, co myślisz o sprawie katyńskiej. Pewnie ktoś zmusił biednych NKWD-zistów, by strzelali Polakom w potylice? Tak było?

Dopisane 25.02.2012r. o godz. 00:30:

specjalnie dla ciebie życiorysy dwojga "wybitnych" "Polaków", pochodznia bliskowschodniego, zapewne celowo spreparowane przez pracowników IPN lub innych pisowców

http://pl.wikipedia.org/wiki/Helena_Woli%C5%84ska
http://pl.wikipedia.org/wiki/Maria_Gurowska

<i>
~kmicic niezalogowany
27 lutego 2012r. o 12:41
Tyle lat minęło a bolszewickie kłamstwa i fałszywe oskarżenia dalej tkwią w świadomości niektórych... :/

Jeżeli były przypadki wcielania siłą do AK, proszę podać zródło, relację czy cokolwiek. Ja się z takimi relacjami nie spotkałem. Natomiast o rzetelności ówczesnego wymiaru "sprawiedliwości" wiadomo wiele - tortury, katowanie, fabrykowanie dowodów były na porządku dziennym. Związek Radziecki Siłami NKWD oraz naszych rodzimych "podwykonawców" z UB likwidował bez żadnych skrupułów tzw. podziemie niepodległościowe. Wciąż odnajdywane są bezimienne mogiły żołnierzy m. in. AK, WiN, NSZ, którzy nie pasowali bolszewickim władzom i kończyli z kulą w potylicy.

Proszę nie zafałszowywać historii i nie opluwać pamięci prawdziwych patriotów, jak generał Nil!
~ niezalogowany
27 lutego 2012r. o 12:59
Sam znam żołnierzy AK którzy przeżył PRL a więc nieprawdą jest że likwidowano żołnierzy AK. Likwidowano organizatorów którzy wydawali rozkazy i dla mnie zrozumiałe jest to, że wydający rozkazy jest likwidowany bo to nawet logiczne że generał musiał to robić. Logiczne dla normalnego człowieka.
Historia mówi, że w każdym wieku istnienia ludzkości likwidowano dowódców wroga politycznego a szeregowego żołnierza wcielano do armii lub ułaskawiano.
Robili tak królowie, aborygeni, indianie, mafia.
Tylko wolscy patrioci uważają że wielki wybuch nastąpił w 1946 i stworzone zostały komunistyczne demony które miały za zadanie wolaków prześladować :)
Nie wiem jak mam to powiedzieć abyście zrozumieli. Branka do wojska w czasie wojny jest przymusowa. Rozumiem że wolacy mają prawo odmówić i zaszyć się z żonką pod pierzyną? :)
~ niezalogowany
27 lutego 2012r. o 13:07
skorn napisał(a): Z jakiej pozycji sie wypowiadasz? Europejczyka? Może towarzysza? Bo Polaka na pewno nie, bo Polską gardzisz.

Polską nie gardzę, gardzę zaślepionymi pajacami którzy myślą że są patriotami.
663
#Bambus nieaktywny
27 lutego 2012r. o 13:17
"W oddziałach AK Żydzi, którzy dobrowolnie do nich dołączyli, wysyłani są w najbardziej niebezpieczne misje, a zdarza się, że koledzy strzelają im w plecy."

Źródło

Władka Meed "On Both Sides of the Wall. Memoirs from the Warsaw Ghetto"

Strony źródła

323

~ niezalogowany
27 lutego 2012r. o 13:29
Ogólnie podsumowując wywód. Nil wiedział że jak trafi w ręce komunistów to go zlikwidują, komunista wiedział że jak trafi w ręce Nila i jego organizacji to zostanie zlikwidowany. Talib wie że jak trafi w ręce "niosących pokój" to go powieszą a "niosący pokój" wie że jak trafi w łapy talibów to mu utną łeb. Ja wiem co myślą oni wszyscy.
A taki Skorn nie wie, i nienauczony dziejów ludzkości będzie drążył dlaczego. Ja próbuję zrozumieć wyrok sądu a Skorn nie chce go zrozumieć. No ale tak jest jak się ślepo staje po jednej ze stron.
Ja nie znam historii Nila bo go nie znałem ani z nim nie rozmawiałem, nie widziałem co robi ale próbuję wydedukować czym zajmował się dowódca organizacji antykomunistycznej.
Skorn opiera się na historii według IPN, gościa nie znał, nie rozmawiał a wie co i jak ale jest tego pewien w stu procentach czym się zajmował.
Ja nie jestem pewien co robił Nil, może faktycznie nikogo nie zastrzelił ale staram się zrozumieć wyrok sądu.
Przykładu z Hitlerem też nie zrozumiałeś. Mógłbym równie dobrze porównać Małysza do Kowalczyk z poziomu sportu zimowego i sniegu a dla ciebie będę durn iem bo przecież Małysz latał a Kowalczyk jeździ po ziemi, Małysz miał szerokie narty a Kowalczyk ma wąskie.
Chciałem tylko przedstawić na osobie pewnego Niemca (Hitlera) twój wyrok uniewinnienia go w procesie Norymberskim bo nie ma dowodów na własnoręczne zastrzelenie Polaka przez Hitlera.
To nic że był dowódcą, nie ma dowodów na morderstwo. :)
A tobie się coś ubzdurało że Hitler miał wąs a Nil nie miał, Hitler mówił po niemiecku a Nil po polsku...
Dobranoc
211
skorn
27 lutego 2012r. o 13:30
no ciekawe

swoją drogą w okresie przedwojennym i w czasie II wojny światowej w Polsce mieszkało wielu Żydów, ciekawe czemu nie założyli, dajmy na to, Armii Żydowskiej?

<i>
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA KGHM zaprasza
REKLAMAMrowka zaprasza