~ napisał(a): Nil wiedział że jak trafi w ręce komunistów to go zlikwidują, komunista wiedział że jak trafi w ręce Nila i jego organizacji to zostanie zlikwidowany.
I dlatego Nil ujawnił się po amnestii w 1947 (podobnie jak 70 tys. innych żołnierzy), z nadzieją, że zostanie zamordowany, co za dedukcja! BRAWO!!!
~ napisał(a): A taki Skorn nie wie, i nienauczony dziejów ludzkości będzie drążył dlaczego. Ja próbuję zrozumieć wyrok sądu a Skorn nie chce go zrozumieć. No ale tak jest jak się ślepo staje po jednej ze stron.
Tak, ty patrzysz tylko na wyrok sądu, a ja na kontekst całej sprawy i tego co się działo w ówczesnej Polsce. Takich wyroków były tysiące.
~ napisał(a): Skorn opiera się na historii według IPN, gościa nie znał, nie rozmawiał a wie co i jak ale jest tego pewien w stu procentach czym się zajmował.
Ty zaś opierasz się na historii według upolitycznionego komunistycznego sądu, który na pewno działał w interesie Polaków i wydawał sprawiedliwe wyroki, zazwyczaj śmierci rzecz jasna.
~ napisał(a): Przykładu z Hitlerem też nie zrozumiałeś. Mógłbym równie dobrze porównać Małysza do Kowalczyk z poziomu sportu zimowego i sniegu a dla ciebie będę durn iem bo przecież Małysz latał a Kowalczyk jeździ po ziemi, Małysz miał szerokie narty a Kowalczyk ma wąskie.
Doskonale zrozumiałem, a ty tylko potwierdzasz, że jestes relatywizującym bezideowcem. Rozpatrujesz wszystko w oderwaniu kontekstu czasu i miejsca, w którym te wszystkie wydarzenia miały miejsce. Nie ważne, że Nil walczył z totalitarnym ustrojem o wolną Polskę. Ważne, że był dowódcą bo dowódcy, jeśli spojrzeć na historię wszystkich narodów, muszą ginąc bo są dowódcami i nie wolno tego krytykowac bo to taka dziejowa prawidłowość. Równie dobrze ktoś mógłby Ci wbić nóż w plecy, a ja bym stwierdził, że to naturalne, bo ludzie się mordują od zawsze.
~ napisał(a):
To nic że był dowódcą, nie ma dowodów na morderstwo. :)
Dokładnie, nie ma znaczenia to, że był dowódcą i nigdy sie na to nie powoływałem.
Nawet naiwnie zakładając, że treść oskarżenia nie była zmyślona, a sąd rzetelnie rozpatrzył sprawę, to biorąc pod uwagę zasługi tego człowieka w walce z niemieckim okupantem, nie powienien zostać skazany na karę śmierci.
Dopisane 27.02.2012r. o godz. 14:02:
~ napisał(a): skorn napisał(a): no ciekawe
swoją drogą w okresie przedwojennym i w czasie II wojny światowej w Polsce mieszkało wielu Żydów, ciekawe czemu nie założyli, dajmy na to, Armii Żydowskiej?
Bo państwo które nie istnieje nie może mieć armii. Zresztą czy Dmowski by na to pozwolił?
Dmowski był już wtedy na tamtym świecie.