~SALSA napisał(a): To zalezy jakiego masz szefa ale watpie zeby zaoferował Ci prace po porodzie, macierzyńskim i ewentualnie wychowawczym w sumie ok 3 lata. (wychowawczy płatny tylko 2)
Jesli powiesz ze jestes w ciązy juz teraz nie moze Cie wzolnic nawet po skonczeniu umowy za czas okreslony tylko zostaje przedluzona do czasu porodu potem wylatujesz.
Pamietaj tez ze jezeli nie powiesz ze jestes w ciązy i dostanie umowe na 8 lat po powrocie do pracy masz 6 mcy ochronny ale jest cos takiego w kp jak "utrata zaufania do pracownika"
Na chorobowym100% mozesz byc 180 dni jest jeszcze urlop rehabilitacyjny ale czy go dostaniesz zalezy od lekarza prowadzacego. Jesli chodzisz do prywatnego to co miesiac ok 170 zł znika Ci z portfela nie mowiac o witaminkach, żelazie no i oczywiście o badaniach krwi.
Bez zatrudnienia nie dostaniesz wychowawczego UWAGA!!! 400zł /nie wiem jak z rodzinnym 68zl/ tak samo jesl z becikowym oraz tzn 2 becikowe z tytułu utraty zarobku o to drugie musisz sie sama dopytywac bo PANIE z MOPSU zachowuja się jakbys im z portfela chciala zabrac a to Ci sie wszystko nalezy. Oczywiscie jesli zarobki nie przekraczaja 504 zl na członka rodziny.
kobieta w ciąży na zwolnieniu może przebywać od pierwszego do ostatniego dnia ciąży, czyli jakieś 270 dni w teorii, a nie wszyscy lekarze biorą aż tyle kasy, ja chodziłam prywatnie do Sz.M. i płaciłam 70 zł za wizytę
Zmoderowano 10.06.2012 godz.10:29 - powód: korekta cytowania (sentinel)