Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA 1,5% podatku dla Klekusiowo
REKLAMA SINMAG zaprasza
REKLAMA Bricomarche zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

ciąża a praca

~@niunia@ niezalogowany
9 czerwca 2012r. o 22:10
W moim przypadku siedziałam cicho, bo tak doradził mi mój kierownik, jak byłam na umowie próbnej zaszłam w ciążę, dostałam umowę na czas nieokreślony i już jak było widać to się przyznałam, ale niestety w 6 miesiącu firma ogłosiła upadłość i zostałam zwolniona.Z chwilą zwolnienia poszłam po zwolnienie lekarskie bo jeszcze przez miesiąc miałam ważne wszystkie świadczenia chorobowe i tak do dnia porodu warz z zasiłkiem macierzyńskim w kwocie jaką miałam na umowie o pracę wypłacał mi ZUS.A później zarejestrowałam się w Urzędzie pracy i dostawałam kuroniówkę.Czytajcie dziewczyny informacje w necie wszystko można znaleźć, ja jak czegoś nie wiedziałam lub nie byłam pewna dzwoniłam do ZUS-u do Legnicy, bardzo miłe panie, chętnie podpowiedzą.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~ niezalogowany
9 czerwca 2012r. o 22:12
ciężarna jest chroniona od pierwszego dnia ciązy nie musi minac trzy miesiace tylko musisz przedstawic zaswiadczenie od lekarza!Do rozwiązania musi ci przedłuzyc umowe,wiem bo urodziłam miesiac temu i bylam w takiej sytuacji.
8304
#kasia25 nieaktywny
10 czerwca 2012r. o 10:26
~SALSA napisał(a): To zalezy jakiego masz szefa ale watpie zeby zaoferował Ci prace po porodzie, macierzyńskim i ewentualnie wychowawczym w sumie ok 3 lata. (wychowawczy płatny tylko 2)

Jesli powiesz ze jestes w ciązy juz teraz nie moze Cie wzolnic nawet po skonczeniu umowy za czas okreslony tylko zostaje przedluzona do czasu porodu potem wylatujesz.
Pamietaj tez ze jezeli nie powiesz ze jestes w ciązy i dostanie umowe na 8 lat po powrocie do pracy masz 6 mcy ochronny ale jest cos takiego w kp jak "utrata zaufania do pracownika"

Na chorobowym100% mozesz byc 180 dni jest jeszcze urlop rehabilitacyjny ale czy go dostaniesz zalezy od lekarza prowadzacego. Jesli chodzisz do prywatnego to co miesiac ok 170 zł znika Ci z portfela nie mowiac o witaminkach, żelazie no i oczywiście o badaniach krwi.

Bez zatrudnienia nie dostaniesz wychowawczego UWAGA!!! 400zł /nie wiem jak z rodzinnym 68zl/ tak samo jesl z becikowym oraz tzn 2 becikowe z tytułu utraty zarobku o to drugie musisz sie sama dopytywac bo PANIE z MOPSU zachowuja się jakbys im z portfela chciala zabrac a to Ci sie wszystko nalezy. Oczywiscie jesli zarobki nie przekraczaja 504 zl na członka rodziny.

kobieta w ciąży na zwolnieniu może przebywać od pierwszego do ostatniego dnia ciąży, czyli jakieś 270 dni w teorii, a nie wszyscy lekarze biorą aż tyle kasy, ja chodziłam prywatnie do Sz.M. i płaciłam 70 zł za wizytę

Zmoderowano 10.06.2012 godz.10:29 - powód: korekta cytowania (sentinel)
6858
#nieznajoma19 nieaktywny
10 czerwca 2012r. o 10:34
To kim ty jesteś 2 osoby w jednym, na początku jesteś w 3tyg. w ciąży a później piszesz że nie dawno urodziłaś
~_ niezalogowany
10 czerwca 2012r. o 13:30
Taka mała uwaga. Tygodnie ciąży liczy się od ostatniej miesiączki. W 3 tyg ciąży nie ma szans na wykrycie tego w testach. Autorce pewnie chodzi o 5 tydzień
~Adrian niezalogowany
20 września 2012r. o 9:40
Witam Panie!

Mam pytanie: czy kiedy byłyście w ciąży/jesteście to bez problemu dostałyście zwolnienie z pracy? Moja żona była już u dwóch lekarzy ( na fundusz i prywatnie) i każdy twierdzi, że może pracować-mimo ciągłych wymiotów, senności i aktualnego przeziębienia. Obaj powiedzieli, żeby popracowała, bo jest młoda-niech sami pracują w takim stanie w podstawówce! Ona wstaje rano do pracy ze łzami w oczach, że już nie może.A na przerwach wymiotuje.... To początek ciąży i ledwo chodzi... Do tego dochodzi kontakt z dzieciakami-które teraz już kichają i chodzą zakatarzone. Co poradzicie? Pewnie żeby zmienić ginekologa, ale na jakiego? Chcę jej pomóc, bo mi jej żal, że tak się męczy, a ci cholerni lekarze nie widzą w tym nic złego!

Pomocy Bolecnautki
4596
#becia73 nieaktywny
20 września 2012r. o 9:43
Niech idzie do doktor Jeka bez problemu dostanie chorobowe!
2041
#zula999 nieaktywny
20 września 2012r. o 9:54
rusalka napisał(a): Często tak jest,że ciąża przebiega z problemami ,i te pierwsze miesiace decydują,czy kobieta urodzi zdrowe dziecko, jesli lekarz każe leżeć, to trzeba leżec :) chocby nie wiem co. Z drugiej strony jesli dziewczyna (autorka listu ) czuje sie dobrze, to sa początki ciązy i tak naprawdę wszystko może się zdarzyć, w sensie poronienia,czego nie zyczę, a praca nie jest uciążliwa, to warto poczekać do konca trzeciego miesiąca i zaniesc wtedy zaswiadczenie . I przestancie pisac, jak to cięzarne wykorzystuja pracodawców, w kraju , w którym zyjemy za minimum socjalne,a wszystkie zagraniczne firmy robią przekręty ,zeby tylko nie płacic podatkow, przez co to własnie my na dole, musimy łatac dziury budżetowe :)
Bzdury,jak to przez cięzarne potem są kłopoty ze znalezieniem pracy moga pisac albo faceci albo bezdzietne kobiety. Nikt ,kto tego nie przezył, nie wie, co to jest zagrozona ciąza , ja przezylam i naprawdę mialam gdzies dobro narodu ,bo liczylo sie tylko zdrowie mojego maluszka w brzuchu , nikt mi medalu za zaslugi tyrania w ciązy nie obiecał, oszczędzałąm się ,tak jak kazał lekarz i mam dzieki temu słodkie malenstwo .
A co chorobowego , to czym sie rózni to,które bierze matka, by opiekowac sie chorym dzieckiem, od tego, ktore bierze skacowany facet,bo mu sie nie chce isc do pracy ?
Jesli masz mozliwosc przedluzenia umowy na osiem lat, nawet sie nie zastanawiaj , tylko poczekaj z tą prawdomownoscia , świadczenia płaci ZUS a nie pracodawca z własnej kieszeni , wiec jakiejs ogromnej krzywdy mu tym nie wyrzadzisz .
Dbaj o siebie i maluszka ,zwlaszcza w czasach , gdy jeden by drugiego utopił w łyzce wody :)

Co racja to racja.Ja tyrałam do końca ciąży i efekt był taki,że urodziłam wcześniaka.W piatek byłam w pracy a sobote o 5rano dziecko już było na swiecie
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA BAU zaprasza