emem napisał(a): ~` napisał(a): Z tego co wiem to pracodawca musi podpisać dalej umowę ponieważ jesteś teraz pod ochroną.
To tez robienie w konia pracodawcy, bo wlasnie zatrudnil pracownika zeby firma sie rozwijala a tu przez kilkanascie miesiecy bedzie blokada. Moze warto porozmawiac szczerze z pracodawca i byc fair wobec siebie i innych. Np. Zaproponowac ze bedziesz pracowala ile sie da, a nie od razu na chorobowe?
Emem ma rację. Ja byłam w podobnej sytuacji, właśnie konczył się ostatni miesiac stażu jak zaszłam w ciążę i wiedziałam, że szefowa chce mi dac umowę. Powiedziałam przed podpisaniem licząc sie ze wszystkimi konsekwencjami, nawet bezrobociem. Dostałam umowę i obiecałam, ze będę pracowac ile będę mogła. Przepracowałam ponad 6 miesięcy i do tej pory twierdze, ze dobrze postapiłam. Kłamstwo ma krótkie nogi zwłaszcza w mieście, w którym wszyscy wszystko wiedzą i każdy się zna. Jeśli skłamiesz i to wyjdzie na jaw, nie postawi Cię to w dobrym świetle w oczach tego lub innego pracodawcy.