Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza
REKLAMA Bricomarche zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

ciąża a praca

~monika niezalogowany
9 czerwca 2012r. o 15:57
a tutaj tez duzo rzeczy nie rozumiem. Jestem akurat w ciazy i mam taka dziwna sytuacje. Gdy dowiedzialam sie ze jestem w ciazy bylam w 7 tygodniu i moj lekarz prowadzacy od razu dal mi zwolnienie poniewaz w zakladzie pracy sa warunki szkodliwe dla kobiet w ciazy a po drugie nie dawalam rady ciagle wymioty itd. Bylam zatrudniona przez podfirme. I jak to mozliwe ze w ciagu gdy jestem na zwolnieniu oni wysylaja mi swiadectwo pracy. Czy to jest normalne!?
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~Beata niezalogowany
9 czerwca 2012r. o 16:11
~monika napisał(a): a tutaj tez duzo rzeczy nie rozumiem. Jestem akurat w ciazy i mam taka dziwna sytuacje. Gdy dowiedzialam sie ze jestem w ciazy bylam w 7 tygodniu i moj lekarz prowadzacy od razu dal mi zwolnienie poniewaz w zakladzie pracy sa warunki szkodliwe dla kobiet w ciazy a po drugie nie dawalam rady ciagle wymioty itd. Bylam zatrudniona przez podfirme. I jak to mozliwe ze w ciagu gdy jestem na zwolnieniu oni wysylaja mi swiadectwo pracy. Czy to jest normalne!?

Jeśli miałaś umowę próbną to jest to normalne. Chorobowe chyba będzie ci wypłacać ZUS, moja koleżanka też miała taka sytuację. No chyba że miałaś inną umowę o pracę!
4382
#rusalka nieaktywny
9 czerwca 2012r. o 16:15
Często tak jest,że ciąża przebiega z problemami ,i te pierwsze miesiace decydują,czy kobieta urodzi zdrowe dziecko, jesli lekarz każe leżeć, to trzeba leżec :) chocby nie wiem co. Z drugiej strony jesli dziewczyna (autorka listu ) czuje sie dobrze, to sa początki ciązy i tak naprawdę wszystko może się zdarzyć, w sensie poronienia,czego nie zyczę, a praca nie jest uciążliwa, to warto poczekać do konca trzeciego miesiąca i zaniesc wtedy zaswiadczenie . I przestancie pisac, jak to cięzarne wykorzystuja pracodawców, w kraju , w którym zyjemy za minimum socjalne,a wszystkie zagraniczne firmy robią przekręty ,zeby tylko nie płacic podatkow, przez co to własnie my na dole, musimy łatac dziury budżetowe :)
Bzdury,jak to przez cięzarne potem są kłopoty ze znalezieniem pracy moga pisac albo faceci albo bezdzietne kobiety. Nikt ,kto tego nie przezył, nie wie, co to jest zagrozona ciąza , ja przezylam i naprawdę mialam gdzies dobro narodu ,bo liczylo sie tylko zdrowie mojego maluszka w brzuchu , nikt mi medalu za zaslugi tyrania w ciązy nie obiecał, oszczędzałąm się ,tak jak kazał lekarz i mam dzieki temu słodkie malenstwo .
A co chorobowego , to czym sie rózni to,które bierze matka, by opiekowac sie chorym dzieckiem, od tego, ktore bierze skacowany facet,bo mu sie nie chce isc do pracy ?
Jesli masz mozliwosc przedluzenia umowy na osiem lat, nawet sie nie zastanawiaj , tylko poczekaj z tą prawdomownoscia , świadczenia płaci ZUS a nie pracodawca z własnej kieszeni , wiec jakiejs ogromnej krzywdy mu tym nie wyrzadzisz .
Dbaj o siebie i maluszka ,zwlaszcza w czasach , gdy jeden by drugiego utopił w łyzce wody :)

Człowiek ma to,na co się zgadza .
1906
#MJ nieaktywny
9 czerwca 2012r. o 16:17
emem napisał(a):
~` napisał(a): Z tego co wiem to pracodawca musi podpisać dalej umowę ponieważ jesteś teraz pod ochroną.

To tez robienie w konia pracodawcy, bo wlasnie zatrudnil pracownika zeby firma sie rozwijala a tu przez kilkanascie miesiecy bedzie blokada. Moze warto porozmawiac szczerze z pracodawca i byc fair wobec siebie i innych. Np. Zaproponowac ze bedziesz pracowala ile sie da, a nie od razu na chorobowe?

Emem ma rację. Ja byłam w podobnej sytuacji, właśnie konczył się ostatni miesiac stażu jak zaszłam w ciążę i wiedziałam, że szefowa chce mi dac umowę. Powiedziałam przed podpisaniem licząc sie ze wszystkimi konsekwencjami, nawet bezrobociem. Dostałam umowę i obiecałam, ze będę pracowac ile będę mogła. Przepracowałam ponad 6 miesięcy i do tej pory twierdze, ze dobrze postapiłam. Kłamstwo ma krótkie nogi zwłaszcza w mieście, w którym wszyscy wszystko wiedzą i każdy się zna. Jeśli skłamiesz i to wyjdzie na jaw, nie postawi Cię to w dobrym świetle w oczach tego lub innego pracodawcy.
~ niezalogowany
9 czerwca 2012r. o 16:37
MJ napisał(a): Jeśli skłamiesz i to wyjdzie na jaw

Nie będzie kłamać!! :P

Buzia na kłódkę!! :)

MJ napisał(a): Zaproponowac ze bedziesz pracowala ile sie da, a nie od razu na chorobowe?

Nie było mowy o żadnym chorobowym!! :P
~ niezalogowany
9 czerwca 2012r. o 16:39
MJ napisał(a): Jeśli skłamiesz i to wyjdzie na jaw

Nie będzie kłamać!! :P

Buzia na kłódkę!! :)

emem napisał(a): Zaproponowac ze bedziesz pracowala ile sie da, a nie od razu na chorobowe?

Nie było mowy o żadnym chorobowym!! :P

PS.Sorki MJ :)
6858
#nieznajoma19 nieaktywny
9 czerwca 2012r. o 16:40
Moim zdaniem i tak pracodawca zwolni cię z pracy czy powiesz przed podpisaniem nowej umowy czy nie, taki przypadek był w mojej pracy
~ niezalogowany
9 czerwca 2012r. o 19:00
~ napisał(a): to ja już nic nie rozumiem :( jak mu powiem teraz to nie ma prawa mnie zwolnić nawet jak skończy się umowa? chyba lepiej poczekam, aż mi przedłuży umowę i wtedy udam że dopiero się dowiedziałam, jak mu powiem po przedłużeniu umowy to będę dopiero w 2 mc ciąży i nic nie będzie widać. Nie chce stracić macierzyńskiego nie mam innego wyboru.

Może Cie zwolnic, bo masz umowe probna. Poczekaj az umowe Ci przedluzy, z jednej strony mozna to nazwac robieniem w konia pracodawce, ale z drugiej strony wcale nie musialas wiedziec ze jestes w ciazy;) Ja popelnilam blad i zostalam bez pracy;) powodzenia;)
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA KGHM zaprasza
REKLAMAMrowka zaprasza