~myśl napisał(a): .... jeśli chodzi o Biblię i przestrzeganie przykazań dotyczy to tylko powiedzmy 15% społeczeństwa które uważa się za chrześcijańskie tzn katolickie czy protestanckie które praktykuje.
Ci ludzie powinni mieć prawo ze względu na wiarę uczestniczyć w życiu duchowym i odpocząć dnia 7.
ja tam za specjalnie obeznany nie jestem :) ale jeśli chodzi o Biblię to zdaje się ,że tam nie ma ani słowa o świętowaniu niedzieli :P
Szabas to raczej sobota jest :D
Jasne ,że każdy chciałby mieć wolny weekend . Sobota i niedziela to dni wolne dla większości społeczeństwa .Można w takie dni spotkać się ze znajomymi , rodziną ,wierzący idą się modlić do swoich świątyń itp. Ale poza biurokratami istnieją jeszcze inne zawody ,które niestety muszą na tychże zarobić
:> Jak ktoś pisał wcześniej ,ja też jestem przeciwny umowom śmieciowym !! Na normalnej umowie o pracę ,pracownik idący do pracy np. w systemie zmianowym , ma : za niedzielę tzw. setki ,w sobotę pięćdziesiątki , jest szczęśliwy ,że złapał parę godzin :P Jeśli pracujesz w systemie czterobrygadowym ,przynajmniej jedną niedzielę w miesiącu musisz mieć wolną a nadgodzin wychodzi Ci dwa ,czasem nawet trzy dni :) jak masz zapłacone zgodnie z prawem 100% to tak jakbyś przerobił tydzień dłużej i wypłata jakoś wygląda ?