~Amphiprion niezalogowany 12 czerwca 2013r. o 14:28
Zdjęcia lotnicze są dość szczegółowe, można się tylko domyśleć, gdzie znajdował się lej. Myślę, że był to dolny lewy róg składu...[img=1371040048_t3kncb4.jpg] [img=1371040070_ittwspe.jpg]
~Amphiprion napisał(a): Zdjęcia lotnicze są dość szczegółowe, można się tylko domyśleć, gdzie znajdował się lej. Myślę, że był to dolny lewy róg składu...
Ok. 3 lata temu dosyć dobrze poznałem te składy, razem z kolegami z asg mieliśmy w miarę dokładne plany tych obiektów (chcieliśmy tam zrobić mały zlot :) ). Teren jest podzielony na dwa prostokątny "północno-zachodni" i "połódniowo-wschodni" w tym pierwszym jest zdecydowanie więcej budynków w szczególności ogromnych hangarów z tego co pamiętam miały ze 100 m długości i były w całkiem dobrym stanie słyszałem nawet że ktoś je wynajmuje w celach przemysłowych, w tej samej części widać też działalność "złomiarzy" nawet raz przed nami uciekali gdy wyciągali jakiś zbiornik z ziemi :) byliśmy ubrani w moro i chyba to ich przestraszyło. Niestety nie zwiedziłem tego obszaru zbyt dokładnie ze względu na duży obszar. Co do części połódniowo wschodniej to jest zdecydowanie mniej budynków, w większości to same fundamenty lub fragmenty ścian. Fajne miejsce na przejażdżkę rowerem :) teren należ prawdopodobnie do nadleśnictwa w Gromadce.[img=1371058358_runnu13.jpg]
#w_obiektywie_eu nieaktywny 15 lipca 2013r. o 11:03
ciekawie zapowiadał się temat, tymczasem od miesiąca nikt nic nie dopisał...
zastanawia mnie: ile osób, które wykonały zdjęcia tego wybuchu (grzyba) odważyło się zanieść film do wywołania, czy może w końcówce lat '80 takich obaw już nie było?
~pavel.smoku niezalogowany 20 kwietnia 2015r. o 8:37
witam, odkopuję wątek, bo temat jest aktualnie dla mnie bardzo interesujący. Czy ktoś z Was posiada więcej informacji, a może linki do rosyjskich stron, for internetowych związanych z wybuchem w Trzebieniu, ale także z tematami związanymi z Pstrążem i życiem oficerów radzieckich na naszym terenie? Ktoś tu wspominał o zdjęciu chmury po wybuchu..
~rezerwista niezalogowany 20 kwietnia 2015r. o 14:33
pamiętam to wydarzenie bo byłem w tym czasie w wojsku ..sadze ze nikt nigdy nie pozna prawdy , ruskie takich wiadomości raczej nigdy nie ujawnia bo stawia ich to w niekorzystnym świetle a teorii bedzie tyle ile ludzi , raczej wygląda na spory wybuch wiec raczej magazyny z amunicja a kto "podpalił "...........to sie nie dowiemy żebyście nie wiem co wypisywali, o samolocie co zanurkował w to miejsce i tym podobne teorie ...żadna z nich nie jest wykluczona oczywiście .Po tym wydarzeniu bardzo sprawdzano stan polskich magazynów amunicji wiec ..........bardzo możliwe że to był skład amunicji zaprzyjaźnionej armii.........he he
Pamiętam dobrze jak w Parkoszowie wspólnie z teściem ładowaliśmy obornik na rozrzutnik i doszło do wybuchu. Po chwili ukazał się na niebie dużych rozmiarów grzyb przypominający wybuch jądrowy, a następnie latały części ubrań, plecaków i innych elementów odzieży jak i tez piach.
Pamiętam że na miejsce udałą się Policja w składzie ówczesnego komendanta ale nie został wpuszczony oraz pozostałe służby ratunkowe.
Na drugi dzień jeździli Rosjanie i dokonywali oględzin domów w których zostały powybijanie szyby okienne w dość szybkim czasie okna zostały szkliwione.
Dobrze że wówczas był czynny jeszcze sklep w Parkoszowie
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku.
Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.