Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat

Stawki za sakramenty

~ niezalogowany
21 listopada 2013r. o 15:54
~ napisał(a):
Jak też ktoś nie chce wcale nie musi wołać księdza na pogrzeb, czy też przyjmować sakramenty.

No wiesz, Jezus chodził do ludzi i ich zachęcał a nie siedział pod drzewem i czekał aż do niego przyjdą.
To ksiądz ma iść do ludzi zwanych katolikami i ich zachęcić do sakramentów a nie czekać aż ktoś go ładnie poprosi i jeszcze z portfelem przyjdzie.

Wyobrażasz sobie Jezusa lub apostoła który mówi - "jak nie chcą to niech nie przychodzą, łaski nie robią"?
Ciekawe ile by chrześcijan nałapali z taką postawą :)
Podobno to kapłan ma służyć a nie mu mają usługiwać. A jeszcze jak mu usługują to nosem kręci.
To kapłan ma być elastyczny dla wiernych a nie wierni mają się kapłanowi podkładać jak on chce.
Wierni się przyzwyczaili że ksiądz jest panem i widać po wpisach że sprawia im to frajdę.
Żyjemy w czasach telefonów i biurokracji i to on powinien proponować swoje usługi wiernym a nie czekać aż ktoś do niego zajdzie i mu powie.
Szpital ma kapelana i ten wie (lub powinien wiedzieć) kto się urodził lub umarł i kogo powinien odwiedzić lub nawiedzić telefonem.
Poza tym ma kościelne kartoteki. Nic trudnego dla chcącego.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~ niezalogowany
21 listopada 2013r. o 16:02
~ napisał(a): Wyobrażasz sobie Jezusa lub apostoła który mówi - "jak nie chcą to niech nie przychodzą, łaski nie robią"?

IP: 82.177.214.*** rozumiesz "wolną wolę"? nie sądzę, i to nie ma nic wspólnego z tym, czy ktoś robi łaskę, czy też nie. Tacy, jak ty mają pretensje, że Kościół staje się biznesem.
A powyżej sam nakreślasz biznesowy plan dla księży. Więc się wreszcie zdecyduj na to jaki Kościół ma być. Bo się już pogubiłeś. Wiara i życie według wiary, to wolna wola każdego człowieka. :D
2041
#zula999 nieaktywny
21 listopada 2013r. o 16:23
~ano napisał(a): A mam pytanko jest w Bolesławcu (okolicy) jakis ksiadz co bez problemu (nie mam ślubu) ochrzci dziecko?

Myślę ,że na osiedlu kwiatowym ksiądz ochrzci dziecko bez żadnego problemu

Dopisane 21.11.2013r. o godz. 16:23:

~ napisał(a): A jednak można? i tak bywa? idźcie do takich parafii, gdzie nie ma cennika :) Jak też ktoś nie chce wcale nie musi wołać księdza na pogrzeb, czy też przyjmować sakramenty. Nikt was do tego nie zmusza. Wolna wola.

Można :)Ja akurat miałam ciężką sytuację finansową i naprawdę nie dałam zawrotnej kwoty w kopercie.

Zmoderowano 21.11.2013 godz.21:11 - powód: błędy cytowania (moderator)
~ niezalogowany
21 listopada 2013r. o 16:32
~ napisał(a):
IP: 82.177.214.*** rozumiesz "wolną wolę"?

Rozumiem. Niestety kościół i wierni nie rozumieją. Mam wyliczać przykłady?
Czy uważasz że wolna wola to zaproszenie księdza lub nie?

aborcja (na sobie), eutanazja (na sobie), wcielanie bobasów (wolna wola bobasa?), przymusowa opłata lub "co łaska ale zawsze" (wolna wola?), wola co do przeznaczenia swojego ciała po śmierci (ustawa, stosunek kościoła do braku oficjalnego pochówku na cmentarzu), kremacja, urażanie "uczuć religijnych" i potępienie dla wizji artystycznej, apostazja i przeszkody z nią związane, itp...

Dlaczego większość nieuczestniczących w mszy Polaków ma wolną wolę ale gdy przyjdzie do pisania ustaw to nagle kościół pozbawia ich wolnej woli i zalicza ich do
"90 procent katolików ,przeciwników"?
To jest wybiórcze traktowanie wolnej woli.
Bo jak nie musi brać sakramentów i ma wolną wolę to i nie musi się stosować już do ich zaleceń bo też powinien mieć tu wolną wolę bo się określa sakramentów nie biorąc.
A najlepsza jest wolna wola dla tych co z kościołem nie mają nic wspólnego - oni też muszą akceptować ich wyjęczane ustawy. Taka wolna wola dla pigmeja :)
Widać kler ma bliżej aby zajść do sejmu niż zajść do wiernego.
Fakt , piszę mierny biznes plan bo u szaraka tyle nie zarobisz odwiedzając go a w sejmie można niezłą kasę wyrwać a szarak się nie postawi.
~Iza niezalogowany
21 listopada 2013r. o 17:31
Wyrazy współczucia dla tych co są u bazyliszka, u nas jest ok. Co łaska, ale bywa i bez.
Z sakramentami nie ma problemu, jeżeli nie pojawią się przeszkody kanoniczne.
Pozdr.
~ niezalogowany
21 listopada 2013r. o 18:21
~ napisał(a): Rozumiem.

IP: 82.177.214.*** A jednak chyba nie rozumiesz. Kręcisz, miotasz się w tej swojej wypowiedzi. A zasada wolnej woli jest bardzo prosta :)
~ niezalogowany
21 listopada 2013r. o 20:24
Ciekawe jaką cenę trzeba zapłacić za miejsce w niebie ?
~który to ksiadz?? niezalogowany
21 listopada 2013r. o 20:30
http://www.sanktuarium.boleslawiec.pl/strona/index.php/duszpasterze
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.