~ napisał(a):fobiak napisał(a): napisalem, ze byly 2 naloty a ile samolociki mialy bombek na pokladzie i ile zrzucily to nie mam pojecia, wiem, ze mysliwce przelecialy nisko
Skoro nie masz pojęcia ile było tych bomb to dlaczego z taka pewnością twierdzisz że zniszczenia były wynikiem tych właśnie nalotów? Przecież Ty nie podajesz niczego, czego nie potrafisz dowieść. Sam sobie zaprzeczasz.
fobiak napisał(a): sprawdzilem
w 1945 r. powiat w 65% zniszczony, w 35% zaminowanyDopisane 28.03.2014r. o godz. 15:41:~ napisał(a): ale prawdziwych szkód dokonał ostrzał artyleryjski z baterii dział ustawionych na ul. śluzowej, w tym miejscu stoją teraz TBS-y. Co ciekawe nie zostały zniszczone istotne dla nich obiekty w śródmieściu: gestapo-MDK, Sąd, dworzec PKP, infrastruktura kolejowa wiodąca na
a skad ty to wygrzebales? mysle, ze nie od zdzisia, ktory jakies 5 lat temu jeszcze propagowal walki sowietow z niemcami o boleslawiec. ostrzal altyleryjski w opuszczonym miescie przez niemcow i przepelniony sowietami?
o ktorej godzinie byl ten ostrzal?
ci sowieci musieli byc starsznie ciemni, jesli nie zauwazyli tego, ze miasto jest puste no i dlaczego nie poinformowali ich piloci mysliwcow, przeciez ich zadaniem bylo bombardowanie w celu wykrycia sil przeciwnika i o tym, ze miasto jest puste, nie rob glupkow z wojska, ktore od lat gnalo hitlera
zacznij myslec
~ napisał(a): A atak był o 15:21 pasuje? A nie wpadło ci do głowy że najpierw nakradli co się dało, a potem żeby to ukryć rozpirzyli miasto, że jakby co to zostało zniszczone podczas walk.Ciekawa teoria. Jednak z tego co zdążyłem się zorientować to Rosjanie nie za bardzo się kryli z wywozem całych fabryk z naszego miasta. Mam wyciąg z powojennych dokumentów inwentaryzujących wywiezione fabryki, sporządzony przez polskie władze, sporządzony zaraz po przejęciu komendy od Rosjan.