~ napisał(a):
Człowieczku wbij sobie do głowy, że wbrew temu w co tak usilnie chcesz wierzyć, Kościół Katolici jest największą instytucją charytatywną na kuli ziemskiej. Ich pomoc jest tak ogromna, że ciężko byłoby to nawet przeliczyć. Po pierwsze sam pomysł istnienia szpitali to był pomysł właśnie duchownych. Pierwsze misje, pomoce biednym, zbiórki żywności, noclegownie, stypendia dla biednych to co sprytnie pomijasz bo to dla ciebie nie wygodne fakty.
Znam masę ludzi, którzy dzięki Kościołowi stanęli z powrotem na nogi i nie pogrążyli się w biedzie. Ty jednak przypieprzasz się do tego, że gdzieś jakiś biskup jeździ mercedesem. Wed
ług ciebie najlepiej jakby pewnie przemieszczali się polonezem fso z 1973 roku tak, aby był przez 9 miesięcy w roku u mechanika samochodowego i był nieustannie przerabiany. Wówczas pyskowałbyś, że nic tylko na mechaników trwonią forsę.
wybacz ale nic nie zrozumialem i nie wiem jak masz na imie to bede sie do ciebie zwracal krzyzaku.
1. w obronie czego, lub kogo stajesz?
2. wiekszosc ludnosci na tej twojej ziemi nie jest katolicka, chrzescijan jest ok. 20% a katolikow jeszcze mniej, rzadko nawracaja z chin czy z mekki rowerem
3. szpitale byly juz znane w starozytnosci, u nas klasztory byly odpowiedzialane za szpitale a nie ksieza
4. co maja wspolnego stypendia dla biednych z okradaniem naszych szptali, chcesz mi tutaj winy wazyc? zagalopowales sie w obloki a powinienes uzyc skrzydel. ja nie jestem sedzia bo mi sadzic nie kazano, mi chodzi o to, ze szptale okradaja swoich pacjentow i pracownikow, urzedowi miasta jeszcze nie oddali pozyczonych pieniedzy wiec jada na kredytach bez hamulcow.
5 gdzie masz noclegownie dla bezdomnych w boleslawcu, w dziekanacie? gdzie masz przytulek dla biednych, w dziekanacie? czy u ksiedza w garazu?
6. "Znam masę ludzi, którzy dzięki Kościołowi stanęli z powrotem na nogi i nie pogrążyli się w biedzie."
a ty slyszal kiedykolwiek cos o cudach? i co w tym dziwnego.
7. ksiedzu niepotrzebny jest samochod, wiernych ma na miejscu, kosciola nikt w nocy nie przestawia o 20 km dalej, wiec po co ksiedzu samochod, aby go ludzie na ulicy nie rozpoznali i nie zanudzali swoim narzekaniem? mamy tez autobusy stac mnie na to aby na miejskie przejazdy wykupic ksiedzu roczny bilet. tylko mi tu nic nie pisz ze dla kochanki tez bo ja w plotki nie wierze.
8. polonez tobie nie smakuje i gdzie sie podzial twoj patriotyzm wlasnej produkcji?