Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
Piotr Żak: Chcę miasta obywatelskiego
4335
#Pannazdzieckiem nieaktywny
8 października 2014r. o 8:16
Przemo :) mnie nie interesuje polityka lokalna. Siłą rzeczy jest to tylko operowanie na drobnych. Harcuję ponieważ mam głęboką wiarę , że przez moje harcowania Ludzie zaczną myśleć kategoriami dalszymi niż czubek własnego nosa. Sam widzisz jaki mamy zastraszony Naród. I socrealizm i ta tzw. ... tfu "demokracja" sprawiły , zgodnie z tezami neoliberalnego szoku , że w zasadzie wszyscy mamy jeden egzystencjalny problem , jak przeżyć do pierwszego ? Tego nie da się zmienić na lokalnym szczeblu , chociaż warto próbować. To można i należy zmienić na szczeblu centralnym. Ale potrzebni są do tego Mądrzy Ludzie , którzy wiedzą na jakiej Planecie żyją.

Lubię kopać rowy , gdzie mnie do jakiejkolwiek rady :D , a plakat wyśmienity , ciekawym tylko , czy się Kordek nie zbulwersował :D

Miłego :)

Ludzie w zasadzie myślą logicznie. Problem polega na tym , że operują na nie pełnych , bądź fałszywych informacjach. I dlatego taką logikę trzeba w du... ży kapelusz włożyć . Krzysztof Karoń.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~Jarosław Molenda niezalogowany
8 października 2014r. o 8:44
Budżet obywatelski to nic innego jak udział obywateli w projektowaniu i decydowaniu o realizacji konkretnych zadań z budżetu miasta. Proponuję zapoznać się np z wynikami głosowania we Wrocławiu http://www.wroclaw.pl/wbo-wyniki.
Rodzi to poczucie obywatela, że ma faktyczny wpływ na decyzje a władza jest dla niego. To buduje demokrację obywatelską. Zarówno w mieście jak i powiecie warto spróbować włączyć mieszkańców do wspóldecydowania o inwestycjach.
4335
#Pannazdzieckiem nieaktywny
8 października 2014r. o 8:50
Pic na wodę i fotomontaż Jarek :) W Legnicy leci ostra kampania propagandowa na łamach rodzimego Plusa . Ludzie mają wydać aż jeden procent budżetu . Nie wiem co Oni zrobią z tą kupą kasy :| Iluzja tfu ... demokracji.

Miłego :)

Ludzie w zasadzie myślą logicznie. Problem polega na tym , że operują na nie pełnych , bądź fałszywych informacjach. I dlatego taką logikę trzeba w du... ży kapelusz włożyć . Krzysztof Karoń.
~Janik niezalogowany
8 października 2014r. o 8:50
Panie Molenda, dlaczego SLD nie wystawiło swojego kandydata? Jest wielu ludzi w SLD którzy by dali radę.
~Jarosław Molenda niezalogowany
8 października 2014r. o 9:37
Nie , nie można mówić, że to pic na wodę. 1% to w Bolesławcu prawie 1,5 mln.
Trzeba spróbować. Wiem, ze wolimy tłuc w klawiaturę i stękać jak to wszystko jest nie tak. Trudniej o autentyczne zaangażowanie. Myślę, że jak raz by się udało zrealiaować pomysł mieszkańców to malkontenctwo można by przeobrazić w aktywność obywatelską. A i władzy byłoby trudniej lekceważyć pomysły mieszkańców. Ja jestem za i jak będzie mi dane być radnym, to będę forsował ten pomysł w powiecie, choć tam budżet o połowę mniejszy i możliwości skromniejsze.
~ niezalogowany
8 października 2014r. o 9:49
~Jarosław Molenda napisał(a): Nie , nie można mówić, że to pic na wodę. 1% to w Bolesławcu prawie 1,5 mln.
Trzeba spróbować. Wiem, ze wolimy tłuc w klawiaturę i stękać jak to wszystko jest nie tak. Trudniej o autentyczne zaangażowanie. Myślę, że jak raz by się udało zrealiaować pomysł mieszkańców to malkontenctwo można by przeobrazić w aktywność obywatelską. A i władzy byłoby trudniej lekceważyć pomysły mieszkańców. Ja jestem za i jak będzie mi dane być radnym, to będę forsował ten pomysł w powiecie, choć tam budżet o połowę mniejszy i możliwości skromniejsze.
Paniee Jaroslawie Molenda tyle lat jest Pan Radnym nie robiącym nic dla młodych ludzi w tym miescie nie mowie o SLD,gdzie tez Pan nic nie robi.W Pana przypadku oszukiwanie wyborców nie ma zadnego sensu.Daj se Pan spokoj z tym wszystkim.To obled co Pan plecie od 20 lat.
~majętny Stef niezalogowany
8 października 2014r. o 9:56
~Bolecnauta napisał(a): Budżet obywatelski ma na celu zwiększenie aktywności i zaangażowania mieszkańców w zarządzanie miastem. I to oto chodzi niejaki PanieM. Niestety nie wszyscy to mogą zrozumieć.

Kłamstwo pierwsze - cały budżet, czyli 100% pieniędzy miejskich JEST OBYWATELSKICH, BO ZBIERANE SĄ WŚRÓD OBYWATELI, Z PODATKÓW.

Zaangażowanie mieszkańców można powiedzieć ,że też jest.
Wybierają oni sobie radnego i prezydenta Z PROGRAMEM WYBORCZYM. Ale że później kandydaci zapominają co obiecywali to można powiedzieć ,że tak naprawdę zaangażowania to nie ma ale nie wśród obywateli tylko samorządowców.

POciotki na przykład, te lokalne, gdy pracowały niszczarki z podpisami o emeryturach, referendach, zmniejszeniu senatu i sejmu, demokracji bezpośredniej to żaden się nie odezwał bo go nie będą lubić w partii. Oczywiście dotyczy to też innych partii politycznych ale POciotki są najbardziej bezczelni.

Wychodzi mi że 100% budżetu obywatelskiego to 99% pieniędzy urzędasów a tylko jeden ochłap dla ludu miast i wsi aby sobie wybrali co chcą zrobić z trawnikiem w mieście ,przy czym przetargi i tak rozpisze samorząd i wybierze firmę dobrą lub złą, tanią lub drogą.
Odpowiadać za bubel pewnie będą zwykli ludzie??

Taki budżet obywatelski antyobywatelski sponsorowany przez platformę obywatelską antyobywatelską.

Panie Molęda z SLD (chyba socjalisto ,z wyboru) - jak to jest że dajecie tylko jeden procent? Gdzie ginie 99% budżetu?
~kajtek niezalogowany
8 października 2014r. o 10:04
~Jarosław Molenda napisał(a): ... Ja jestem za i jak będzie mi dane być radnym, to będę forsował ten pomysł w powiecie, choć tam budżet o połowę mniejszy i możliwości skromniejsze.

Nie bardzo rozumiem OGRANICZENIE, które sam sobie narzucasz.
Chcesz forsować, chcesz dysponować większym budżetem, chcesz mieć większe możliwości ?
Startuj w wyborach do rady MIASTA !
Proste ;)
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.