Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA Życzenia
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
Pięciu na prezydenta
~ niezalogowany
19 października 2014r. o 10:03
Ale Ty Człowieku upierdliwy jesteś. Za naukę w "kraju PO" się płaci, nauczał darmo więc Cię nie będę. W ramach dyskusji powiem jednak, że skoro Cię to tak ciekawi, to wejdź na stronę UM i zobacz uchwałę budżetową na 2014 r. Wszelkie dotacje i subwencje to pieniądze znaczone. Do tego dodaj sobie obowiązkowe opłaty, środki, jakie gmina musi odprowadzić w formie opłat obowiązkowych i zobaczysz czym swobodnie dysponuje Prezydent i Rada Miasta. A, i poczytaj, co może (do czego ma prawo) samorząd, w ustawie o samorządzie gminnym. Zajrzyj też do ustawy o finansach publicznych i zapoznaj się z ograniczeniami tam zawartymi. Filozofować bez znajomości prawa łatwo. Gdy zobaczysz jak wielkie są ograniczenia, sam z siebie się będziesz śmiał i zrozumiesz jak nasze Państwo robi nas w bambuko twierdząc, że jesteśmy samorządni. Zobaczysz też, że różni kandydaci do funkcji prezydenta po prostu nas kłamią obiecując, że będą inaczej zarządzały niż obecny prezydent. Nawiasem mówiąc uchwała podjęta została 18 grudnia. To info dla tych, którzy twierdzą, że obecne władze Bolesławca specjalnie - w związku z wyborami - opóźnia przyjęcie budżetu na 2015 r. Licz więc sobie Liczniku a później wprowadzaj tu swoją filozofię. Sorry, ale nie lubię dyskutować z ignorantami. Nauczysz się, daj znać, to wejdziemy w konkretną i merytoryczna polemikę.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~Licznik niezalogowany
19 października 2014r. o 10:14
Myslisz ze jak rzucisz pare formulek, przytoczysz nazwy dokumentow to juz taki madry jestes? Nie udowodniles tych 80% bo to bzdury. Podajesz wartosc procentowa z ksiezyca i odsylasz do dokumentow. Nie usprawiedliwiaj prezydenta, on nie kocha ciebie jak ty jego. I nie zapomnij odebrac pensji z moich podatkow.
~ niezalogowany
19 października 2014r. o 10:47
Liczniku, widzę, że kolejny nawiedzony jesteś przeciwko obecnemu prezydentowi. Masz prawo. Ode mnie jednak parę kroków w bok. Nic mnie nie wiąże z UM, starostwem czy innymi tego typu urzędami. I nie "kocham" żadnego prezydenta i żadnego nie pokocham. Zauważ, że to Ty uprawiasz demagogię, bo ja podaję Ci konkrety. Ty czepiłeś się 80%. Już Ci powtarzałem, że tak mniej więcej jest, że aż tyle jest kasy poznaczonej, a jeśli nie wierzysz - policz sobie sam. I gdybyś umiał czytać ze zrozumieniem, zobaczyłbyś, że nie bronię obecnego prezydenta, a tylko stwierdzam, że ktokolwiek z kandydatów twierdzi, że będzie całkiem inny niż P. Roman, bądź, że nie wiadomo jaką Bolesławianom sprawi radość różnymi przedsięwzięciami "z kosmosu", to kłamie. Nie umiesz rozmawiać konkretnie, a jedynie ogólnikami, a o czym to świadczy, rozumni zrozumieją.
4335
#Pannazdzieckiem nieaktywny
19 października 2014r. o 15:11
~ napisał(a): ... Filozofować bez znajomości prawa łatwo. Gdy zobaczysz jak wielkie są ograniczenia, sam z siebie się będziesz śmiał i zrozumiesz jak nasze Państwo robi nas w bambuko twierdząc, że jesteśmy samorządni ...

Ja tam lubię filozofować :D Mógłbym się nawet zgodzić z taką tezą , że możemy sobie co najwyżej w kaszę podmuchać i takie same możliwości ma każdy z Kandydatów :) A czy budżet jest " znaczony " w skali 90 , czy 40 procent , to jest bez znaczenia. Nie szkoda róż , gdy płonie las :) Obiecałeś mi odpowiedź na jedno pytanie Antosiu-nie-Antosiu :) , proszę więc ... czy to , co poniżej przeczytasz jest prawdą ?

Otóż pewien znajomy Radny Gminy Gromadka ( nazwiska oczywiście nie podam , możecie mnie oblać smołą i obsypać pierzem :D ) mówił mi , że cały podatek generowany przez Lokalną Społeczność , za pomocą nie polskich banków stawiany jest do dyspozycji Wielkiej Góry Głupców na Wiejskiej, która za pomocą przestępczości zorganizowanej w postaci Skarbu Państwa oraz Ministerstwa Finansów , kradnie nam 70 % tegoż podatku , a 30 % zwraca w postaci " zaznaczonego " z powrotem do źródła. Mamy więc do czynienia z taką sytuacją w Samorządach Lokalnych , jak w domu standardowego polskiego emeryta.

Emerytura 900 ( 30%) - przychód
czesne wnuczka - 150 ( szkolnictwo )
prąd/ gaz - 200 ( nośniki i powiązane opłaty )
coś do żarcia i kieszonkowe wnuczki - 150 ( " władzia" ;) , jak mawia Przemo też kosztuje )

Razem - minus 250 , ale co to obchodzi mitycznego ustawodawcę. Wszak od dawna wiadomo , że emeryt to najlepszy klient systemu bankowego. A ten , kto ma prawo za sobą, może kraść w jego majestacie. Nie zmienia to wprawdzie kwalifikacji czynu , ale kogo to obchodzi. Na otarcie łez, emeryt reszcie rodziny oddaje w tym wyliczeniu 9 zł jako Budżet Obywatelski , tak modny ostatnimi czasy. A co , niech się szczury gryzą :D

Miłego popołudnia Wam życzę :)

Ludzie w zasadzie myślą logicznie. Problem polega na tym , że operują na nie pełnych , bądź fałszywych informacjach. I dlatego taką logikę trzeba w du... ży kapelusz włożyć . Krzysztof Karoń.
~ niezalogowany
19 października 2014r. o 15:54
Zgodnie z obietnicą - odpowiadam Piotrze. Radny powiedział Ci, jak rzeczywiście jest. Wszystkie podatki z gmin i regionów "płyną" do "warszawki" - nie tyle na Wiejską, co do MF - a wracają do gmin ochłapy - najczęściej znaczone i to właśnie w wysokości rzędu 25-30% zebranych "na dole". Gminy mają wpływy własne - też takie quasi podatkowe, jak chociażby opłaty za koncesję na sprzedaż alkoholu, ale też nie mogą wydać tych pieniędzy, jak chcą a na określone przepisami cele, np. profilaktykę przeciwalkoholową. Ze smutkiem trzeba powiedzieć, że gadka-szmatka o tzw. samorządności to "pic na wodę fotomontaż". Wolno nam, że hej, ino kasy niet, bo "warszawka" jest nienasycona. No, co więcej będę gawędził. Zasada jest stara, jak świat - "ryba psuje się od głowy"... Pozdrawiam.
4335
19 października 2014r. o 20:11
A czy mógłbym zadać pytanie dodatkowe ? :) Dziękuję za spełnienie obietnicy , politykom qurewsko rzadko się to zdarza :D. Dobrze , że są jeszcze Mądrzy Ludzie :)

Ludzie w zasadzie myślą logicznie. Problem polega na tym , że operują na nie pełnych , bądź fałszywych informacjach. I dlatego taką logikę trzeba w du... ży kapelusz włożyć . Krzysztof Karoń.
~ niezalogowany
19 października 2014r. o 20:47
Pytaj Piotrze. I broń Boże nie mów do mnie Mądry Człek. Taki sam, jak inni jestem, tyle że niektórymi sprawami wnikliwiej się interesuję :) I nie cierpię tych, którzy okradają - bezkarnie zresztą, jak dotąd - Polaków i Polskę :)
4335
19 października 2014r. o 21:09
~ napisał(a): Pytaj Piotrze.

Mądrość , jak i głupota bierze się z tegoż samego pnia : wiedza , lub jej brak :) Mówiąc o Tobie , Mądry Człek, na myśli miałem zainteresowania ;) Standardowy Leming interesuje się losami śp. Ryśka Lubicza , tudzież zgwałconej i bestialsko zamordowanej trzyletniej Madzi ... można też dodać ... bohaterskie poczynania gesslerówny w Aniołku :D

Skoro pozwalasz , to pytam : czy zwróciłeś uwagę na zaplanowany błąd w moich wyliczeniach ? :) Równa stówa :D

Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza