~lekarz napisał(a): Właściwie nie dziwię się tym napastliwym komentarzom, sprawa jest trudna, skomplikowana, a ludzie widzą ją jednostronnie i walą w lekarzy jak w bęben. To będzie przez czas jakiś nazywane efektem Arłukowicza, okazał się równie zdolny i wiarygodny niczym Urban.Znowu mamy przestanę, ale my w Polsce ciągle mamy p...ne...Ciekawe, jaki procent ( 1 %) pacjentów poparł swoich w końcu lekarzy? Cóż, komputer z netem ma każdy a wiedzy i roztropności jak na lekarstwo...
Prosze Pana z czym nam pacjentom kojarz sie LEKARZ ( oczywiscie sa wyjatki)
1. brakiem fachowosci
2. braniem w przyslowiowa "lapę"
3. Dlugimi okresami oczekiwania na wizyty
4. Spycholandia czyli wiecznym brakiem czasu dla pacjenta
5. Wypiywaniem lekow (bardzo czesto) tych za ktore otrzymal jakas ...... obietnice od przedstawiciela farmaceutycznego.
6. Mimo prosb!! pacjentow nie wypisywaniem skierowan na badania ( nie myslic z podstawowymi)mimo ze mu wolno .
7. Niezatrudnianiem w ramach oszczednosci specjalistow w kierowanej przez siebie przychodni.Ale odplatne badania czy wizyty to i owszem.
8. Uciekaniem!! do pracy zagranice mimo ze wyksztalceni ( 6 lat) za nasze podatnikow pieniadze.
Sa i inne . Jeszcze napisze tu Panu cos - my czesto nie mamy wyboru, zwalszcza Ci ktorzy mieszkaja na wsiach, bo gdzie pojdziemy? do najblizszego PoZ mam 20 km.Zmienic? ok. na co? No i siedzi sobie Pan/i i wladca otoczony wianuszkiem siostrzyczek,ambulatorium raz/tydzien tylko pobieranie ,wynik za 2 dni, ZADNEGO specjalisty( bo przeciez musial/a by mu zaplacic),zadnego gabinetu rehabilitacji (a byl).A Gmina duza.On/a NIKOGO nie zatrudni bo wg.niego jemu za malo zostanie. A w poczekalni tlum a z boku ajjencji firm farmaceeutycznych i siostrzyczki kawoszki. Jaki mam wybor chyba tylko sie wyprowadzic.Prosze mi odpowiedziec gdzie w tym co tu napisalam jest TROSKA o pacjenta i jego dobro.
Prosze tez sobie poczytac inne fora internetowe o tym co ludzie mysla o szeroko rozumianym SRODOWISKU LEKARSKIM,o kryciu siebie w przypadku razacego zaniedbania ze strony lekarza.Prosze poczytac i wyciagnac wnioski. Te oceny nie sa bezpodstawne.(jak na poczatku wspomnialam nie dotyczy to wzytkich lekarzy).