Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA 1,5% podatku dla Klekusiowo
REKLAMA SINMAG zaprasza
REKLAMA Bricomarche zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

kredyt we frankach

~gość niezalogowany
26 stycznia 2015r. o 15:18
Pamiętam jak szukaliśmy w miarę dobrej opcji wzięcia kredytu mieszkaniowego, w jednym banku babka namawiała mnie na kredyt w euro , jak to najkorzystniej i najlepiej. Ja mówię chyba pani zwariowała, a co jak nagle podskoczy do góry? A ona na to " Nie nie to nie możliwe " i ble ble ble swoje wywody wytrzepane z rękawa. Ja mówię no albo pani ma mnie za idiotkę albo sama naprawdę wierzy w to co mówi i co mi proponuje.
To samo z frankowiczami,jak można brać w obcej walucie kredyt na 30-40 lat i mieć złudną nadzieję że tak będzie zawsze?????? Pazernośc gubi, a teraz jęki . No przepraszam pretensje można mieć tylko do siebie a nie do banku. Ktoś pisze , no ale zapewniali że to taka stabilna waluta. Powiedz mi co jest stabilnego w tym świecie i pewnego??? No pewne jest to że każdy kiedyś umrze i to jest tylko najpewniejsza pewność :] reszta to gdybanie
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~ niezalogowany
26 stycznia 2015r. o 16:00
~PanM napisał(a): Uważam,że rata kredytu może wzrosnąć procentowo tyle ile wzrosła pensja dłużnika

No oczywiście, a jak w ogóle nie będzie już miał pensji to kredyt należy mu umorzyć :D :P
~ niezalogowany
26 stycznia 2015r. o 16:06
~gość napisał(a): Pamiętam jak szukaliśmy w miarę dobrej opcji wzięcia kredytu mieszkaniowego, w jednym banku babka namawiała mnie na kredyt w euro , jak to najkorzystniej i najlepiej. Ja mówię chyba pani zwariowała, a co jak nagle podskoczy do góry? A ona na to " Nie nie to nie możliwe " i ble ble ble swoje wywody wytrzepane z rękawa. Ja mówię no albo pani ma mnie za idiotkę albo sama naprawdę wierzy w to co mówi i co mi proponuje.
To samo z frankowiczami,jak można brać w obcej walucie kredyt na 30-40 lat i mieć złudną nadzieję że tak będzie zawsze?????? Pazernośc gubi, a teraz jęki . No przepraszam pretensje można mieć tylko do siebie a nie do banku. Ktoś pisze , no ale zapewniali że to taka stabilna waluta. Powiedz mi co jest stabilnego w tym świecie i pewnego??? No pewne jest to że każdy kiedyś umrze i to jest tylko najpewniejsza pewność :] reszta to gdybanie
Ale Ty mądra jesteś... normalnie bardzo ubolewam że Cię nie znam; może troche tej mądrości na mnie by zstąpiło...
~ja niezalogowany
26 stycznia 2015r. o 18:40
Tym czasem w Chorwacji:
http://www.forbes.pl/chorwacja-zamraza-kurs-franka-zaplaca-banki,artykuly,188880,1,1.html
~ niezalogowany
26 stycznia 2015r. o 21:33
Płacić !! Nie gadać :)
~Pankracy niezalogowany
27 stycznia 2015r. o 6:06
Osobiście posiadam niestety kredyt w złotówkach. Niestety, bo kredyt to zło. Nieważne dlaczego w złotówkach, a nie we frankach - na pewno nie dlatego, że byłem mądrzejszy.
Pomimo tego nie dam się nabierać propagandzie dzielenia Polaków i nie będę śmiał się i dogryzał tzw. frankowiczom. Jeśli ktokolwiek zadał sobie choć odrobinę trudu to wie już, że kredyty we frankach są zakazane np. we Francji od 1999r., w Austrii od 2008r.; że wg orzeczeń w podobnych sprawach potwierdzono istnienie pojęcia "złe doradztwo" (sądy Niemiec, Wlk. Brytanii czy Belgii); że Komisja Europejska prowadzi postępowanie w sprawie legalności udzielania takich kredytów poza Szwajcarią - nie wspominam o Węgrzech, Islandii i Chorwacji, które mają rozsądniejsze i bardziej dbające o obywateli rządy. Jeśli ktokolwiek zadał sobie odrobinę wysiłku i prześledził mechanizm udzielania kredytów we frankach (zdolność w tej walucie przy rzekomym braku zdolności w złotych, wprowadzanie w błąd co do zachowań kursu, mamienie wizją zarobku) prędzej czy później dojdzie do wniosku, że klienci zostali wprowadzeni w błąd.
Zabierający tutaj głos fachowcy zapewne pamiętają opcje walutowe, które w 2008-2009 pogrążyły masę polskich przedsiębiorstw. Opcje sprzedawały banki w Polsce. Mechanizm był inny, ale koniec końców chodziło o gruby zysk po wprowadzeniu w błąd zarządzających tymi firmami. I oni, jako fachowcy dali się nabrać, a przeciętny Nowak miał być mądrzejszy?
Dlatego proszę nie dajcie się na siebie szczuć. To mechanizm wykorzystywany przez banki jak ten, który chce skłócić społeczeństwo z górnikami czy kolejarzami. Odwraca uwagę od rzeczywistych przyczyn - klienci zostali nabici we franka, zostali oszukani i teraz to banki muszą ponieść konsekwencje. I od tego są organy państwa. Zrozumcie, że w pewnych okolicznościach każdy z nas może zostać oszukany - nie ma na to mądrych. Po to jednak płacimy podatki, żeby aparat państwa był profesjonalnym obrońcą naszych interesów w starciu z bankami.
Za WIBOR ktoś w końcu też się weźmie, bo ustalanie oprocentowania na podstawie jakiegoś wirtualnego wskaźnika, którym banki mogą manipulować też jest wątpliwe.
~Papuga niezalogowany
27 stycznia 2015r. o 8:42
A ty Pankracy zrozum, że de facto to nie banki, a my wszyscy poniesiemy konsekwencje, bo banki odbiją to sobie NA NAS. Mają ku temu stosowne instrumenty. Więc jeszcze raz powiadam - ja mam w .... gdzieś "frankowiczów". Ja płacę kredyt w złociszach i jak wzrasta stopa procentowa, to też reszta społeczeństwa ma moje problemy w ... gdzieś.
~Pankracy niezalogowany
27 stycznia 2015r. o 10:07
To może mądrzej będzie przyłączyć się do frankowiczów i wspólnie pokazać środkowy palec i bankom i temu rządowi, który nie dba o swoich obywateli. Z tego co pamiętam to jedyna obniżka opłat banków to obniżka stawki prowizji za zapłaty kartą, ale na tym skorzystali nie klienci banków czy sklepów tylko właściciele np. hipermarketów, dla których obniżka opłaty bankowej była de facto wzrostem marży na sprzedaży. Co miał z tego Nowak? Nic.
Wysokość lokaty - 2%, oprocentowanie kredytu - 20% - czy to jest w porządku? Po drugie Polska to chyba jeden z nielicznych krajów UE, gdzie Providenty i Wongi mogą zdzierać po 500% rocznie. I to w świetle prawa. To ja się pytam kto pisał ustawę "antylichwiarską"? Czy był ograniczony umysłowo, czy może napisał ją taką jaka jest celowo? To pytanie retoryczne...
Dlaczego banki tak postępują? Bo mogą! I tu leży Burek pogrzebany. Słabość władzy ustawodawczej i słabość organów typu KNF i prokuratura to źródła problemów szarych Nowaków.
Zamiast więc psioczyć na frankowiczów zrozum genezę problemu i pamiętaj: wczoraj opcje walutowe dla firm, Amber Gold, kredyty denominowane we frankach, a jutro będzie coś nowego i znów wszyscy będą mądrzy po szkodzie. A źródłem, praprzyczyną naszych kłopotów jest słabiusieńkie państwo. Teoretycznie istniejące państwo. I pamiętaj - jutro może paść na Ciebie - czy chciałbyś, żebym dogryzał Ci, że dałeś się zrobić na szaro?
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA BAU zaprasza