Zachęcam do czytania książki "SAPER" - autor Kevin Ivison. Wspaniale napisana , interesująca tematyka , szczególnie dla męzczyzn ( kobiety również powinny przeczytać ). Wkleję cytat :"
„Autobiograficzna książka Kevina Ivisona to niesamowita spowiedź żołnierza, któremu wojna złamała psychikę. Autor krok po kroku śledzi swoje życie – od rozpoczęcia służby w wojsku do dramatycznej decyzji o odejściu. Zagląda do najskrytszych zakamarków swojej duszy. Przeprowadza wnikliwą analizę wydarzeń, które zaciążyły na jego życiu. Opisuje też stopniowe wychodzenie z mroku, czyli najtrudniejszą walkę, jaką do tej pory stoczył. Szansa na zwycięstwo pojawiła się jednak dopiero wówczas, gdy zrozumiał, że tej wojny nie można wygrać samemu i niezbędna jest pomoc specjalisty”. „Autor pokazuje bowiem, że w Iraku trwa prawdziwa wojna, a nie jakaś misja stabilizacyjna. Poza tym ukazuje bezduszność i brak pomocy ze strony armii dla żołnierzy, którzy ryzykowali życiem, a teraz zmagają się z problemami (dotyczy to również braków w wyposażeniu żołnierzy na misjach). To chyba pierwsza książka, której Autor tak otwarcie mówi o problemach PTSD, często wyśmiewanych i porównywanych do zwykłego tchórzostwa”.
Dla mnie najistotniejsze jest to :"... ukazuje bezduszność i brak pomocy ze strony armii dla żołnierzy, którzy ryzykowali życiem, .."
Znaczy to tyle - CZŁOWIEK NIE ZNACZY NIC !! Czy to żołnierz czy cywil.Machina ogromnego biznesu miażdży wszystkich dla własnych interesów. A Ty , znaczysz mniej niż zero.Przeżyłeś ? To ciesz się;(
Przeczytajcie , zachęcam bo warto.
Są ludzie, którzy swym charakterem niszczą to co zbudowali rozumem, więc niech nie ranią tych ,których nie mogą zabić
kiedy to przeczytałem co napisałaś przypomniała mi się książka którą jakiś tam temu kolega mi pożyczył :)
''Po prostu żołnierz'' ale autora nie pamiętam
książka bardzo realistyczna bez tego często eksponowanego w amerykańskich filmach patriotyzmu i bohaterstwa...
pisał to człowiek z ''linii okopów'' a nie jakiś sztabowiec ,książka naprawdę wiele mówiąca o postrzeganiu wojny okiem zwykłego ,szarego żołnierza...
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku.
Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.