Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMAMrowka zaprasza
REKLAMA Bricomarche zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Proza. Książki ulubione.

13054
#kajtek68 nieaktywny
19 marca 2015r. o 11:23
alter napisał(a): ... kiedy porównujesz Sienkiewicza do Hłaski :)

moje Ty alter ego :)
Nie porównuję, tylko odnoszę ;)
Do Twojej wypowiedzi ;)
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
10114
#alter nieaktywny
19 marca 2015r. o 11:26
kajtek68 napisał(a):
moje Ty alter ego :)
Nie porównuję, tylko odnoszę ;)
Do Twojej wypowiedzi ;)

Ależ oczywiście, że to porównanie w naszym kontekście. Łatwo kojarzyć Sienkiewicza i jego dzieła, niż Hłaskę i jego książki. :)

Skończmy już tę retorykę. Podaj lepiej jakieś ciekawsze propozycje :)

<b> Poezja Królową Sensytywnego Życia. </b>
2900
#falco nieaktywny
19 marca 2015r. o 11:31
Virgo podała wczoraj kilka ''pozycji'' :D
jest w czym wybierać
;)

"bierz życie z każdym oddechem..."
13051
#Virgo nieaktywny
19 marca 2015r. o 15:40
Zachęcam do czytania książki "SAPER" - autor Kevin Ivison. Wspaniale napisana , interesująca tematyka , szczególnie dla męzczyzn ( kobiety również powinny przeczytać ). Wkleję cytat :"
„Autobiograficzna książka Kevina Ivisona to niesamowita spowiedź żołnierza, któremu wojna złamała psychikę. Autor krok po kroku śledzi swoje życie – od rozpoczęcia służby w wojsku do dramatycznej decyzji o odejściu. Zagląda do najskrytszych zakamarków swojej duszy. Przeprowadza wnikliwą analizę wydarzeń, które zaciążyły na jego życiu. Opisuje też stopniowe wychodzenie z mroku, czyli najtrudniejszą walkę, jaką do tej pory stoczył. Szansa na zwycięstwo pojawiła się jednak dopiero wówczas, gdy zrozumiał, że tej wojny nie można wygrać samemu i niezbędna jest pomoc specjalisty”. „Autor pokazuje bowiem, że w Iraku trwa prawdziwa wojna, a nie jakaś misja stabilizacyjna. Poza tym ukazuje bezduszność i brak pomocy ze strony armii dla żołnierzy, którzy ryzykowali życiem, a teraz zmagają się z problemami (dotyczy to również braków w wyposażeniu żołnierzy na misjach). To chyba pierwsza książka, której Autor tak otwarcie mówi o problemach PTSD, często wyśmiewanych i porównywanych do zwykłego tchórzostwa”.

Dla mnie najistotniejsze jest to :"... ukazuje bezduszność i brak pomocy ze strony armii dla żołnierzy, którzy ryzykowali życiem, .."

Znaczy to tyle - CZŁOWIEK NIE ZNACZY NIC !! Czy to żołnierz czy cywil.Machina ogromnego biznesu miażdży wszystkich dla własnych interesów. A Ty , znaczysz mniej niż zero.Przeżyłeś ? To ciesz się;(
Przeczytajcie , zachęcam bo warto.

Są ludzie, którzy swym charakterem niszczą to co zbudowali rozumem, więc niech nie ranią tych ,których nie mogą zabić
2900
#falco nieaktywny
19 marca 2015r. o 15:49
kiedy to przeczytałem co napisałaś przypomniała mi się książka którą jakiś tam temu kolega mi pożyczył :)
''Po prostu żołnierz'' ale autora nie pamiętam
książka bardzo realistyczna bez tego często eksponowanego w amerykańskich filmach patriotyzmu i bohaterstwa...
pisał to człowiek z ''linii okopów'' a nie jakiś sztabowiec ,książka naprawdę wiele mówiąca o postrzeganiu wojny okiem zwykłego ,szarego żołnierza...

13051
#Virgo nieaktywny
19 marca 2015r. o 15:54
Witaj , Falco..
"Saper" to autentyczne przezycia autora. Dramaty , kiedy giną na jego oczach przyjaciele , koledzy..

Są ludzie, którzy swym charakterem niszczą to co zbudowali rozumem, więc niech nie ranią tych ,których nie mogą zabić
2900
#falco nieaktywny
19 marca 2015r. o 16:00
jeszcze raz -bo pierwszy był w temacie poezji :D(wyjątkowo) -witam Cię Virgo :*

Dopisane 19.03.2015r. o godz. 16:00:

jeszcze jedno :)
zaszokowałaś mnie wczoraj :D 700 pozycji!!!!

:D no,no...godne uznania

10114
#alter nieaktywny
19 marca 2015r. o 16:08
falco napisał(a): zaszokowałaś mnie wczoraj :D 700 pozycji!!!!

To chyba tylko na ciebie robi wrażenie :)

Dopisane 19.03.2015r. o godz. 16:08:

*na tobie :)

<b> Poezja Królową Sensytywnego Życia. </b>
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA 1,5% podatku dla Klekusiowo
REKLAMA BAU zaprasza