~do mondrali Tak napisał(a): ~Tak napisał(a): Każdy chciałby zarabiać najlepiej po 3000 zl albo i więcej,ale nikt nie napisze jakie kwalifikacje,wykształcenie i doświadczenie ma aby w tym miescie i w tych czasach tyle zarabiac. Niedawno miałam zatrudnić Panią na stanowisko administracyjne,na początek na UZ na okres probny,pabsolutnieozniej umowa o prace, nie najnizsza krajowa(z resztą dla zorientowanych,jak widzę mocno w temacie,najniższa krajowa od początku roku wynosi 1350 netto, a nie 1200 zl).Kandydatki bez doświadczenia odmawiały,bo nie będą na śmieciowe pracować.Gratuluję,wiec podejścia.Lepiej nie pracować,bo po co?Lepiej siedzieć na zasiłku i wylewać zale na forach niż zdobywać doświadczenie,podnosić kwalifikacje,mieć więcej do zaoferowania przyszłemu pracodawcy i oczekiwać wyższej pensji.
Kolega posiada warsztat samochodowy.Chciał zatrudnić nową osobę,zaprosił więc młodego absolwenta szkoły mechanicznej i zapytał co,ile chciałby zarabiać.Ten bez namyslu:min.3000 zl.Kolega poprosił go więc o zdjęcie kol w samochodzie dosyć nowoczesnym,który właśnie podjechać do warsztatu(nie wiem na ile precyzyjnie to okreslilam).Kandydat postukal troche i stwierdzil,ze nie wie jak to zrobic.Komentarz jest chyba zbędny.
Zgadzam się,praca za najniższą krajową bądź odrobinę wyższa stawke nie jest zabezpieczeniem finansowym i trudno żyć ostatnio za takie pieniadze,ale najpierw zróbmy coś ze sobą,a później oskarzajmy wszystkich pracodawców jacy są źli.
Pierwszy raz coś napisam na tym forum,ale gotuję się w środku,jak czytam ze wszyscy pracodawcy są źli,bezczelni i płacą jałmużnę,a poszukujący tacy pokrzywdzeni,bo nikt im nie chcę rzucić na wejście 5000 zl najlepiej.Żeby była jasność,rozumiem,ze wiele osób posiada potrzebne wykształcenie,ale pamiętajmy,ze nie zawsze to idzie w parze z umiejętnościami,wiec na poczatek nie oczekujemy złotych gór.Najpierw się naucz,zdobądź doświadczenie,później zwiekszaj oczekiwania płacowe,nie na odwrót.
jeżeli nie stać ciebie aby zatrudnić pracawnika na rozsądnych zasadach a nie na śmieciowych to niestety ale pracuj SAMA
1750 brutto w wielu firmach to podstawa płatności ZUS a reszta idzie w kopercie - taka podpowiedz dla ciebie mondralo.
Pa.
Jedno jest pewne. U mnie byś nie pracował jednej minuty...."mondralo"