Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA Manilift zaprasza
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
Nigdy więcej wojny
2900
#falco nieaktywny
4 września 2016r. o 8:39
spoczywa tam Orlątko?
fobiakowi nie musisz tego tłumaczyć ...
napisz mi może jednak czy obok tego Orlątka leży też ktoś z tego rządu co myknął szybciutko do Rumunii? ;)

"bierz życie z każdym oddechem..."
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
2161
#fobiak nieaktywny
4 września 2016r. o 10:51
~ napisał(a):
fobiak napisał(a): …
nie mozna czcic dni klesk aby przyszle pokolenia byly dumne z tego ze ciagle od kogos polacy dostawali w doope, mielismy tez zwyciestwa i te nalezy pielegnowac, maja sluzyc za wzor walecznosci polakow.
a tu jak nie katyn to smolensk albo tez sukcesy niemcow i rosjan a nasze tchorzostwo i wyreczanie sie dziecmi, posylanie ich na pewna smierc jak w powstaniu warszawskim.

Sierściuszku, w Grobie Nieznanego Żołnierza w Warszawie spoczywa Orlątko Lwowskie. Kim były Orlęta Lwowskie, to sobie doczytaj. Fakt, że obrona Lwowa w 1918-1919 przed Ukraińcami zakończyła się wówczas zwycięstwem Polaków.

szczurku, wez sie za filozofowanie chlopskie bo z historii jestes noga albo zapytaj sie panienki z dzieciatkiem jak mieszac beton aby nie lac wody na koncu.
powstanie warszawskie to rozkaz, dzieci ginely bo mialy ginac po to aby dorosli (z AK) przezyli, rowniez ten dziwny czlowiek , ktory wydal rozkaz.
orleta lwowskie to ochotnicy nie tylko ze lwowa broniacy miasto przed wscieklymi rusinami.
toz napisalem, ze powinnismy obchodzic dni zwyciestawa a nie dni klesk, powinnismy czcic patriotow ale nie takich jak kuklinski, ogien i cale bandy z wykletymi.

Zastosowana autokorekta

~ niezalogowany
4 września 2016r. o 17:59
Orlęta Lwowskie walczyły również w sierpniu 1920 r., tym razem przeciw bolszewikom. Polskie Termopile – Zadwórze pod Lwowem. Obrońcom Lwowa zawdzięczamy to, że konnica Budionnego nie zdążyła z odsieczą Tuchaczewskiemu. O tym też poczytaj. Choć widzę, że bliższym sercu jest Ci „gieroj” spod Wiaźmy i Budziszyna oraz ci, którzy zrzekli się Lwowa.

AK w znakomitej większości składała się również z ochotników. :)
2900
#falco nieaktywny
4 września 2016r. o 18:06
nie bardzo wiem dlaczego akurat Orlątko poruszyłeś ...
przecież nawet wybierająca żołnierska trumnę kobieta miała wybór ...myślisz że wybrała trumnę Orlątka?

wiem że to była matka jednego z poległych ale nie pamiętam nazwiska ...
zresztą to nieistotne bo fobiak nie o tym pisał a ogólnie :)

211
skorn
4 września 2016r. o 18:24
A ty musisz zawsze robić za obrońce tego sowietofila? Który uważa m.in. że Katyń to uzasadniona zemsta Stalina za rzekome złe traktowanie bolszewickich jeńców przez II RP?

Fobiak historie może i zna, ale fakty interpretuje w radykalnie stronniczy sposób, zawsze na korzyść sowietów. Pewnie stąd jest ci taki bliski.

<i>
2900
#falco nieaktywny
4 września 2016r. o 18:33
skorn napisał(a): A ty musisz zawsze robić za obrońce tego sowietofila? Który uważa m.in. że Katyń to uzasadniona zemsta Stalina za rzekome złe traktowanie bolszewickich jeńców przez II RP?

Fobiak historie może i zna, ale fakty interpretuje w radykalnie stronniczy sposób, zawsze na korzyść sowietów. Pewnie stąd jest ci taki bliski.

czy ja bronię fobiaka ?
po co ?...on sam to potrafi ...
a jak interpretuje to już nie moja sprawa ...może robi to bo jeszcze może ;)
zawsze na korzyść sowietów?
jesteś pewien?...ostatnio coś pisał o poświęceniu większej uwagi i pamięci tym epizodom kiedy Polska odnosiła sukcesy a nie klęski ...

może kiedyś i fobiak napisze że Batory coś tam pod Pskowem ,że Polacy zdobyli Moskwę... ;)
może napisze :D

2161
#fobiak nieaktywny
4 września 2016r. o 18:58
~ napisał(a): Orlęta Lwowskie walczyły również w sierpniu 1920 r., tym razem przeciw bolszewikom. Polskie Termopile – Zadwórze pod Lwowem. Obrońcom Lwowa zawdzięczamy to, że konnica Budionnego nie zdążyła z odsieczą Tuchaczewskiemu. O tym też poczytaj. Choć widzę, że bliższym sercu jest Ci „gieroj” spod Wiaźmy i Budziszyna oraz ci, którzy zrzekli się Lwowa.

AK w znakomitej większości składała się również z ochotników. :)

szczurku a po co ja mam czytac, mam wyrobiony swiatopoglad. tak gieroj mi jest blizszy. ciotka mi opowiadala, ze w boleslawcu zyla nauczycielka, pozniej bibliotekarka i w szkolach opowiadala jak sie w obozach ludzie modlili by sowieci przyszli jak najszybciej. z mojej rodziny tez siedzieli w auschwitz, co prawda przezyli ale tylko do konca 1945. pozostali czlonkowie chowali sie po nocach w bunkrach i tez sie modlili aby banderowcy nie przyszli noca.
we francje i anglie nie wierze bo jak ktos zdradzil to bedzie zawsze zdradzal, wiem to z doswiadczenia. a usa broni swoich interesow od wieku i nic sie nie zmieni.

to co pisze skron to bzdety bo nie slyszal o teheranie, jalcie i potsdamie. nie mielismy nic do gadania, nie mamy i nie bedziemy mieli. mozemy sobie tylko poszczekac. skron nie wie jeszcze, ze do polakow nie wolno strzelac, obojetnie kim ten polak jest byl lub bedzie. dlatego tzw. wykletych uwazam za wiekszych bandziorow od niemcow czy rosjan, nie ma zadnego usprawiedliwienia, szczegolnie z tego powodu, ze narod polski najwiecej ucierpial podczas wojny.
~ niezalogowany
4 września 2016r. o 19:07
fobiak jesteś tak samo jepnięty jak falko
z prywatnym ipn
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.