Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA Nowe domy!
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
Głodowe emerytury dla bolesławian
10114
#alter nieaktywny
17 listopada 2016r. o 13:37
~Połykaczka kijanek napisał(a): - państwo liczy na twoją śmierć i oszczędności z tego.
Ale czy to jest moralne?

To nie jest moralne. Po to też podwyższyli wiek do 67 lat.

Samo liczenie to matematyka. Zmniejszenie ilości miesięcy wypłacania świadczenia, przy jednoczesnym zwiększeniu tych składkowych skutkuje właśnie znacznym podwyższeniem świadczenia.

<b> Poezja Królową Sensytywnego Życia. </b>
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~Ten Ddugi do Połykaczki . niezalogowany
17 listopada 2016r. o 13:59
Jak masz problem ze zrozumieniem komentarze nic na to nie poradzę .Skrytykowałem redakcję Bolec .i nigdzie nie napisałem że ktoś ma tyrać ,tylko zwróciłem uwagę redaktorowi że taka możliwość jest zapisana w projekcie ustawy - tyle i tylko tyle . Poproście redaktorów niech wyjaśnią dlaczego pracując dłużej będą mieli wyższe emerytury widocznie niewielu wie jak to działa .
~Pankracy niezalogowany
17 listopada 2016r. o 14:07
Skróty myślowe o głodowych emeryturach, które mają być głodowe tylko dlatego, że ktoś nie będzie pracował przez 5 lat, mają na celu przekonać ciemny lud, że lepiej dla niego będzie jeśli popracuje dłużej. Nie jest poparte żadnymi wyliczeniami, bo te wyliczenia ukazałyby matematyczną ignorancję wypowiadającego te zdanie. Decydujący powinien być nie wiek, ale okres dojenia przez państwo, czyli składkowy.

Przeczytałem swego czasu "Kapitał w XXI wieku" Piketty'ego. To opasła i beznadziejna książka, ale w jednym z autorem się zgadzam - istnieją tylko trzy sposoby na wyjście państwa ze spirali zadłużenia: inflacja, zaciśnięcie pasa lub zgoda wierzycieli na obniżenie długu. Na świecie wprowadza się opcję pierwszą. Na razie dodruk pieniędzy nie powoduje inflacji, bo pieniądze trafiają na rynki finansowe, a nie do obiegu, ale w chwili gdy w końcu trafią - będzie jak w roku 1990-1991. Kto pamięta ten wie co oznaczało to dla oszczędności i posiadania kredytów o zmiennej stopie procentowej. Tak państwa w łatwy sposób spłacają długi - kosztem oszczędności i zarobków obywateli. I tak będzie niedługo, bo zadłużamy się jak uzależniony od kasyna hazardzista.

~ niezalogowany
17 listopada 2016r. o 14:41
Na wyliczenia emerytury w obecnym systemie okresy składkowe nie są brane do obliczeń. Emeryturę oblicza się dzieląc sumę zgromadzonych składek przez średnie dalsze trwanie życia, wyrażone w miesiącach i określone dla wieku przejścia na emeryturę. Dlatego na wielkość emerytury wpływ mają: wysokość zgromadzonych składek i wiek przejścia na emeryturę. I rację mają ekonomiści twierdzący, że im wyższy jest wiek przejścia na emeryturę, tym jej wysokość jest większa, gdyż więcej jest zgromadzonych składek i niższy jest wskaźnik śr.dł.dalszego trwania życia.
10114
#alter nieaktywny
17 listopada 2016r. o 14:46
Ilość składek, ma wpływ na całą sumę, to chyba oczywiste. Rozliczany jesteś z okresu składkowego, nieskładkowego. Tutaj się nic nie zmieniło.

Dopisane 17.11.2016r. o godz. 14:46:

Aktualny sposób wyliczenia emerytury.

http://www.mojaemerytura.zus.pl/10.asp?id=3

<b> Poezja Królową Sensytywnego Życia. </b>
~emerytka niezalogowany
17 listopada 2016r. o 16:19
Uważam, że całe to zamieszanie z emeryturami ma sporo plusów i minusów. Posłużę się własnym przykładem.
Staż pracy ponad 35 lat / w zakładzie państwowym, własna działalność pomieszana z zasiłkami dla bezrobotnych/, kobieta.
Wreszcie po 60latach 7 miesiącach emerytura / luty 2015 r./ netto 1182 zł. Czy warto pracować dłużej i płacić ZUS ponad tysiąc złotych miesięcznie.
Jako emerytka teraz mam pewne przywileje /moje koleżanki urodzone kilka dni wcześniej mają je dawno i niezłą emeryturę liczoną na starych zasadach./ i zniżki. Obecnie mogę prowadzić działalność płacąc niski ZUS i inne zniżki jak emeryci. Ale to już wszystko trochę póżno i inne czynniki nie pozwalają
Odwołując się do sądu usłyszałam, że jestem ofiarą przemian systemowych, wszystko jest zgodnie z obowiązującą ustawą. Czy to jest ok ? To ile jeszcze powinnam pracować by mieć emeryturę by przeżyć ?
Wszystkim więc radzę by nie wierzyli w te opowieści tylko sami odkładali bo nie wiadomo co wymyślą jak oni będą przechodzić na emeryturę.
My też mieliśmy zagwarantowane przez Państwo - prawa nabyte i co z tego wyszło, gzie są nasze pieniądze, nasuwa się wiele pytań.
~ niezalogowany
17 listopada 2016r. o 17:07
Zasiłki dla bezrobotnych chyba się nie liczą do okresów nieskładkowych, ani zasiłki szkoleniowe z PUP, bo dostałam decyzję o przyznaniu emerytury i są tylko okresy składkowe.
211
skorn
17 listopada 2016r. o 17:12
To co na 100% powinno zostać zrobione, to zrównanie wieku emerytalnego kobiet i mężczyzn. Nie widzę powodu, by kobiety żyjące statystycznie dłużej miały prawo do wcześniejszej emerytury.

<i>
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMAMrowka zaprasza