~~Horus napisał(a): no jak to?...nie kojarzysz?
a ja myślałem że jesteś oblatany w tych sprawach...
chociaż z drugiej strony się nie dziwię ...praktycznie nigdzie nie odniosłeś się do faktów historycznych a zawsze skupiasz się na tym by pisać ogólnie to czym nakazuje ci się kierować doktrynalny Kościół ...
wiesz coś o czymś takim jak Księga Kapłańska?...Księga Wyjścia?
tam znajdziesz odpowiednie zapisy na ten temat...
piszę ci o tym bo to widzisz...czytam różne źródła ...;D
czytam ,szukam czegoś nowego ,szukam sprzeczności ...
czytam o różnych ''bogach'' i dlatego wiem jak wiele jest zapożyczeń z innych kultur czy religii by dopasować do tej jednej którą ty uważasz za jedynie słuszną ...
mam ci sprecyzować ?...podać odnośniki?
~~Brunatnoszary Tytoń napisał(a):Ktoś napisał: ~~Horus napisał(a):
czytam o różnych ''bogach'' i dlatego wiem jak wiele jest zapożyczeń z innych kultur czy religii by dopasować do tej jednej którą ty uważasz za jedynie słuszną ...
Jest jeden Bóg. Bóg który wiele razy objawiał się ludziom. Ty mówisz o zapożyczeniach. A to są tylko reminiscencje objawień naszego Boga w zapisach dotyczących innych kultur. A że ludzie obudowali to innymi religiami? Taka już natura człowieka, że lubi tworzyć swoich bożków.
~~Horus napisał(a):Ktoś napisał: ~~Brunatnoszary Tytoń napisał(a):Ktoś napisał: Ktoś napisał: ~~Horus napisał(a):
Jest jeden Bóg. Bóg który wiele razy objawiał się ludziom. Ty mówisz o zapożyczeniach. A to są tylko reminiscencje objawień naszego Boga w zapisach dotyczących innych kultur. A że ludzie obudowali to innymi religiami? Taka już natura człowieka, że lubi tworzyć swoich bożków.
wiele razy się objawiał ...
gdzie? kiedy? w jaki sposób? :D
'reminiscencje objawień Boga''?????? którego? Manitou?
''natura człowieka lubi tworzyć nowych bożków''
a więc jak rozumiem ''natura człowieka'' -chrześcijanina - stworzyła sobie ''bożka''?
Horus, Pan Bóg nie rychliwy ale sprawiedliwy ! Jak zdrówko ? Jak rusztowania ?
~~Hans napisał(a): Horus, na spacerach z pieskiem uśmiechasz się do wszystkich, ufasz i opowiadasz. W Internecie wstępuje w ciebie szatan i atakuje. Przemyśl swoją dwulicowość !