~~Brunatnoszary Tytoń napisał(a): Ktoś napisał: ~~Horus napisał(a):
tytoń ...wiesz coś na ten temat czy w początkach chrześcijaństwa też pobierano opłaty za sakramenty? ;D
Nie wiem, za mały wtedy byłem. Nie pamiętam :-P
Nikt nikogo siłą do czytania Biblii nie zmusi. Choćby nowożeńcy dostawali księgę ze złota to i tak nie ma gwarancji że do niej zajrzą. Już prędzej, gdy sami ją sobie kupią.
Co zaś do opłat. Biblia mówi że apostołowie trzymali kasę. Skąd się brały w niej pieniądze? Czy za sakramenty, czy za uleczenia, czy za nauki. Nie przypominam sobie by gdzieś o tym było szczegółowo napisane. Ale że słudzy Boga nie zawsze otrzymują mannę z Nieba, to muszą też liczyć na datki wiernych. A te często są uiszczane przy konkretnych okazjach. Nie widzę o co tu się oburzać.
no proszę ...''nie pamiętasz'' ? ;D
no ale ja pytam czy w Biblii coś o tym wyczytałeś skoro czytasz ja za taką uwagą ;D
dziwne.... wyczytałeś że apostołowie ''trzymali kasę '' a jednocześnie piszesz że nie wiesz czy gdzieś o tym napisano...
a więc uważam to tylko za kolejną twoją fantazję ...;D
najśmieszniejsze jednak jest to...
''..słudzy Boga nie zawsze otrzymują mannę z Nieba,...'' a co oni jak nie ziemska ''mannę '' teraz otrzymują? ;D
co wnoszą to krajowego dochodu ? zamiast tego ''doją'' budżet do nieprzyzwoitości...
datki wiernych ?...a przy jakich to ''okazjach''?
aha..chrzest ,komunia ,bierzmowanie ,ślub ,śmierć ...
wiesz co tytoniu?...brakuje jeszcze tego by przy konfesjonałach postawili jeszcze puszki na ''datki'' za ''odpuszczenie grzeszków'' :D
a swoją drogą jak to było z tymi kupcami co to ich Jezus pognał ze świątyni?
przyszli nie modlić się tylko niczym ci z ''prowidentu '' ;D łupić maluczkich ?
a może Jezus już wtedy wiedział że należy tępić konkurencję ...;D
jak to było?...opowiadaj...;D